پیچوخمهای بوروکراسی اداری گریبانگیر شرکتهای دانشبنیان/ گلایه فعال حوزه نانو از بیمهری مسئولان
حمید فراهانی در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا گفت: پیچوخمهای بوروکراسی اداری از جمله مشکلات شناختهشده حوزه تولید است که گریبانگیر شرکتهای دانشبنیان است. با این وجود شرکت دانشبنیان آلودگی زیستمحیطی ندارد و اجازه فعالیت خارج از شهرک صنعتی را ندارد. این باعث میشود از امتیازات و شرایط لازم برخوردار نباشد.
وی افزود: وقتی یک شرکت دانشبنیان که نیاز اساسی کشور را تأمین میکند، نمیتواند انشعاب گاز نداشته باشد و از آب و برق با تعرفه تجاری استفاده کند. همچنین شرایط و قوانین بیمه تأمین اجتماعی که مربوط به چهار دهه اخیر است، دست و پای سرمایهگذاران و تولیدکنندگان را محدود میکند، لازم است دراینباره بازنگریهای اساسی صورت بگیرد.
فراهانی گفت: ارائه تسهیلات بانکها با درصدهای بالا از دیگر مشکلاتی است که در توسعه کسبوکار وجود دارد، خوشبختانه در این مدت با حمایت صندوق نوآوری شکوفایی و صندوقهایی که زیر نظر ستاد نانو فعالیت دارند، توانستیم کسبوکار را تا حدودی رشد داده و جوابگوی نیازهای کشور باشیم.
مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان با اشاره به مشکلات حوزه تولید و بنگاههای اقتصادی عنوان کرد: تحریمهای اخیر قدرتهای بزرگی جهان باعث شد با بهرهگیری از دانش بومی نیازهای داخلی کشور در بخش صنعت و تجهیزات آزمایشگاهی تا حدودی بومیسازی شود. سازوکارهای ستاد نانو از نظر مدیریتی میتواند الگوی سایر نهادها و سازمانهای عریض و طویل برای حمایت از تولیدکننده و کسبوکارها و بنگاههای اقتصادی باشد.
وی ادامه داد: امروزه محققان ایرانی توانستهاند با طراحی، ساخت و مهندسی معکوس برخی از دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز در صنایع نفت، نیروگاهی و آزمایشگاهی را تولید کنند.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان افزود: فعالیت این شرکت که عمدتاً مرتبط با فناوریهای نانو است همچنین توانستهایم تجهیزات خدماتی چون آسیاب گلولهای سیارهای، توربو میکسر و...، طراحی و ساخت راکتورها و مخازن تحتفشار، طراحی، ساخت و تعمیر مبدلهای حرارتی، ساخت قطعات صنعتی از آلیاژهای استراتژیک مانند پایه نیکل، کبالت و تیتانیوم را تولید کنیم.
وی اظهار کرد: این تجهیزات و دستگاهها در واقع موادی معدنی را که قابلیت شکسته شدن با ضربه دارند، به ریزدانههایی زیر صد نانومتری تبدیل میکند که بر این اساس توانسته است گواهی فناوری نانو را از ستاد نانو اخذ کند.
فراهانی گفت: این شرکت که در جهت ساخت تجهیزات برای صنایع پتروشیمی، نفت و نیروگاههاست، فعالیت خود را از سال 85 بهصورت یک شرکت خصوصی آغاز کرده و توانسته است وارد حوزه نانو فناوری شود.
وی تصریح کرد: محققان این شرکت با بررسی نمونه خارجی دستگاهی همچون آسیاب گلولهای سیارهای توانستند در سال 87 با مهندسی معکوس آن را بومیسازی کنند. در این تحقیقات با تهیه نقشههای بومی اولین نمونه آن ساخته شد که با تحویل به سازمان پژوهشی و دانشگاه علم و صنعت جهت رفع ایرادات احتمالی موردبررسی قرار گرفت. درنهایت سال 91 نمونه نهایی و بدون نقص این دستگاه با اطمینان کامل به بازار عرضه شد.
این تولیدکننده محصولات نانو افزود: با وجود اینکه محصول ایرانی دستگاه آسیاب گلولهای سیارهای از نمونه خارجی خود بهمراتب ارزانتر، بهتر و عملکرد مطلوبی داشت، در اوایل دانشگاههای کشور اعتمادی به این محصول نداشتند که با حضور در اولین نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ساخت ایران موردتوجه جدی قرار گرفت.
وی تصریح کرد: در این نمایشگاه که از طرف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد، تنها محصولاتی اجازه ارائه و معرفی داشتند که کاملاً برگرفته از دانش بومی و کیفیت بالایی برخوردار بودند. از طرفی چون صندوق نانو طرف حساب دانشگاهها بود و تسهیلات بهتری را ارائه میداد، جلب اعتماد بیشتر برای همکاری دوطرفه با دانشگاهها آغاز شد.
فراهانی اظهار داشت: این شرکت با تأکید بر تکنولوژی و فناوریهای دانشبنیان، اصل خلاقیت و طراحی بومی فعالیتهای خود را پیش میبرد و با تنوع محصولات دانشبنیان در حوزه نانو فعالیتهای نسبتاً قابل قبولی داشته است.
انتهای پیام/4108/پ
انتهای پیام/