دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آبان 1398 - 17:20
آنا گزارش می‌دهد؛

فاصله جدی بین علم و افکار عمومی در حوزه رژیم غذایی/ فقدان روزنامه‌نگاری علمی سلامت تغذیه را تهدید می‌کند!

آیا می‌دانید که 80 درصد از بیماری‌های مزمن از طریق تغییر سبک زندگی قابل پیشگیری هستند و رژیم غذایی بزرگترین عامل مؤثر است؟ هرچند روزنامه‌نگاری علمی امروزه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، اما همچنان شکاف‌ بزرگی در میان حوزه علم و افکار عمومی وجود دارد.
کد خبر : 442534
Types-of-journalism-7.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و‌ دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشمندان معتقدند رژیم‌های غذایی گیاهی برای انسان و کره زمین بهتر است. برای سؤالات ما در مورد رژیم غذایی و سلامت، علم پاسخ‌های بسیار زیادی دارد اما چرا رژیم‌های سالم غذایی معمولا طرفداران کمتری دارد؟


آیا می‌دانید که 80 درصد از بیماری‌های مزمن از طریق تغییر سبک زندگی قابل پیشگیری هستند و رژیم غذایی بزرگترین عامل مؤثر است؟


در گزارش‌های علمی صورت‌گرفته از دستورالعمل‌های رژیم غذایی 2015-2020 آمریکا، نتیجه گرفته شده است که رژیم غذایی مبتنی بر گیاهان بهترین راه برای سلامتی انسان و محیط زیست است. بر این اساس بیش از 75 درصد از وعده‌های غذایی انسان باید از سبزیجات، میوه‌ها و غلات سبوس‌دار تشکیل شود و منابع پروتئین باید شامل لوبیا، نخود فرنگی، آجیل، دانه‌های روغنی و سویا باشد.



راهنمای برنامه غذایی 2019 کانادا به طور مشابه متمرکز بر روی گیاهان است، همچنین سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) معتقد است به دلیل مصرف زیاد انرژی و آسیب‌های زیست محیطی در فرآیند پرورش دام، رژیم‌های غذایی مبتنی بر گیاه برای سلامت انسان و محیط زیست مناسب‌تر است.


رژیم‌های غذایی «گیاهی» چندین دهه مورد مطالعه قرار گرفته‌اند. با افزایش چالش‌های مهم در حوزه سلامت عمومی، آگاهی در این زمینه افزایش یافته است. همه‌گیر شدن بیماری‌های مزمن و بحران تغییرات آب و هوایی یکی از دلایل ضرورت توجه به حفظ سلامت انسان و محیط زیست است. رژیم غذایی گیاهی می‌تواند متناسب با سلیقه انسان، سنت‌ها و فرهنگ‌ها مورد استفاده قرار بگیرد. بررسی مناطقی از جهان که معمولاً کمتر با بیماری‌های مزمن درگیر هستند، تأثیر مثبت استفاده از رژیم گیاهی را اثبات می‌کنند.



اگر علم کلیدهای نجات سیاره و رهایی انسان از رژیم‌های تغذیه غلط و پیشگیری از بیماری‌‌ها را دارد، چرا مردم تا این حد غرق در مشکلات هستند؟



هرچند روزنامه‌نگاری علمی امروزه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است اما همچنان شکاف‌ بزرگی در میان حوزه علم و افکار عمومی وجود دارد.



به عنوان مثال 57٪ از آمریکایی‌ها هرگز نمونه رژیم غذایی Deparment of Agriculture ایالات متحده موسوم به MyPlate را ندیده‌اند و اطلاعات کمی در مورد آن دارند، 63 درصد مردم گزارش داده‌اند که تشخیص انتخاب‌های درست دشوار است. خریداران مواد غذایی همچنین مدعی شدند که شناسایی غذای سالم 11 درصد دشوار و 61 درصد متوسط است. بیش از 48 درصد مصرف کنندگان مواد غذایی در آمریکا بیشتر متأثر از حجم بزرگ تبلیغات و بازاریابی هستند تا توصیه‌های علمی و رژیم سلامت مصوب!


در واقع، لابی‌های قدرتمند در حوزه مواد غذایی و کشاورزی هنوز هم از طریق تبلیغات در دستورالعمل‌های رژیم غذایی مردم تأثیرگذار بوده و تاثیر توصیه‌های علمی را کاهش می‌دهند.


با توجه به این شرایط، دانشمندان حوزه تغذیه معتقدند؛ جامعه علوم تغذیه با عدم مشارکت جمعی در گفتمان عمومی خود را به حاشیه برده و اثر توصیه‌های خود را در جامعه کاهش داده است. ایشان همچنین هنگام مورد حمله قرار گرفتن توسط روزنامه‌نگاران، پزشکان یا نویسندگان مواد غذایی، به اندازه کافی دفاع مناسبی نداشته‌اند.



برخی رسانه‌های بزرگ اجتماعی و فرهنگی با ایجاد سردرگمی در مورد تغذیه نه تنها حقیقت را راجع به رژیم غذایی سالم مخدوش می‌کنند، بلكه باعث تضعیف كل علوم تغذیه در جامعه می‌شوند.



هنگام مواجهه با اخبار رژیم غذایی چه سؤالاتی را از خود بپرسیم؟


دانشمندان حوزه تغذیه و سلامت توصیه می‌کنند هنگام مواجهه با اخبار رژیم غذایی سؤالات مهمی را در ذهن خود مرور کنید: «آیا نویسنده دارای مدرک تحصیلی پیشرفته‌ای در زمینه تغذیه است یا در زمینه روزنامه‌نگاری علمی تخصص دارد؟ آیا اشاراتی به مطالعات مشابه بررسی شده یا سازمان‌های علمی وجود دارد؟ آیا منبع خبر معتبر است؟ آیا علاج معجزه آسا یا نتایج سریع وعده داده شده است؟» سؤال از چه کسی، در مورد چه چیزی،کجا و چرا مهم است.



آنچه در اخبار روزانه جهان اتفاق می‌افتد اغلب از طریق الگوریتم‌هایی صورت می‌گیرد که گردانندگان عالم اخبار را قادر می‌سازد از اطلاعات، ایده‌ها، یا باورهای مخاطب استفاده کرده و تعصب نسبت به موضوعی خاص را در ناخودآگاه وی جای داده و تصمیم‌سازی کند. از آن جایی که احتمال دارد ما شنیده‌ها و دانسته‌های خود را با دوستان و خانواده به اشتراک بگذاریم، کنجکاوی در مورد آنچه می‌شنویم، می‌خوانیم و یا می‌خوریم، ضروری است. زیرا ممکن است لازم باشد آنچه را که آموخته‌ایم به دیگران هم بیاموزیم.


در آخر، همه ما سنت و ارزش‌هایمان را گرامی می‌داریم. آنچه می‌خوریم فقط مربوط به علم نیست بلکه اغلب مصارف انسان از روی عادت است. اما زمان آن رسیده که واقعیت‌های اساسی غذایی را یاد بگیریم تا از قدرت غذا برای ارتقاء سلامت، جلوگیری از بیماری و محافظت از سیاره زمین استفاده کنیم. باور داشته باشیم که تغییر ممکن است و حقیقت وجود دارد.


انتهای پیام/4108/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب