دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 آذر 1398 - 13:24
به میزبانی دانشگاه اصفهان؛

دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران برگزار شد

دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران با عنوان تاریخ شفاهی دفاع مقدس برگزار شد.
کد خبر : 410632

به گزارش گروه دانشگاه از اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، هوشنگ طالبی رئیس دانشگاه اصفهان در دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران به نقش بارز دانشگاه در شکل‌گیری انقلاب و اوج فعالیت‌های آن در سال‌های ۵۶ و ۵۷ اشاره کرد و اظهار کرد: دانشگاه در مسیر پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقشی مهم و تأثیرگذار را در کنار دیگر اقشار جامعه ایران ایفا کرد.


وی افزود: بعد از شکل‌گیری انقلاب اسلامی، ضرورت ایجاد کمیته برای حراست از دستاوردهای انقلاب ضروری بود و خیل عظیمی از دانشگاهیان در این کمیته‌ها فعال شدند و متعاقباً" سپاه پاسداران تشکیل شد. تشکیل سپاه پاسداران و جهاد سازندگی در ماه‌های نخست پیروزی انقلاب اسلامی از دیگر نشانه‌های ذات حقیقی جنبش دانشگاه‌ها محسوب می‌شود. مقابله با گروهک‌ها و عناصر مسلحی که دانشگاه‌ها را لانه خودکرده بودند، تشکیل جهاد پربرکت دانشگاهی، حضور فعال در هشت سال دفاع مقدس و حضور مؤثر در مقابله با همه توطئه‌های استکبار جهانی، نشان می‌دهد که دانشگاه همواره سهم اساسی خود را در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی ایفا کرده است.


وی خواستار تبیین نقش دانشگاه در شکل‌گیری انقلاب اسلامی و همچنین در دوران دفاع مقدس شد. مستندسازی فعالیت‌های دانشگاه در عرصه‌های مختلف انقلاب ضروری است.


در ادامه این همایش علی‌اکبر کجباف دبیر دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی نیز اظهار داشت: این همایش ملی با محوریت تاریخ شفاهی دفاع مقدس رویکردی جدید در حوزه تاریخ‌نگاری ایجاد کرده است. این همایش مزین است به هفته پژوهش و روز وحدت حوزه و دانشگاه تا در راستای رسالت وظایف پژوهشی در عرصه علم و تحقیقات گام‌های مؤثری در تولید علم و دانش برداشته شود.


وی ادامه داد: با عنایت به این‌که دفاع مقدس مقوله موضوعی است که به‌صورت فراگیر همگی اقشار جامعه را دربر می‌گیرد باید برای ثبت وقایع و رخدادهای این رویداد عظیم از تمامی جنبه‌ها و زوایا بهره برد. شناسایی ابعاد مختلف این دوران اهمیتی ویژه دارد. به همین دلیل مقالات این همایش در بازخوانی و بازشناسی این حوزه و ارائه اقدامات پژوهشی، تحقیقاتی می‌تواند به‌عنوان یک سرمایه ملی ضبط و نگهداری شود.


عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان، اظهار کرد: این همایش به همت گروه تاریخ دانشگاه اصفهان با مشارکت انجمن تاریخ شفاهی ایران، اداره کل جهاد کشاورزی، شرکت سهامی ذوب‌آهن و چند نهاد دیگر برگزار شد. هدف این همایش را مشخص کردن نقش جهاد سازندگی، صنعت و مهندسی در دوران دفاع مقدس و پشتیبانی در آن دوران است. مستندسازی و استخراج آرشیوهای مرتبط با دفاع مقدس می‌تواند مورداستفاده پژوهشگران این حوزه قرارگرفته و سند تجربه‌ای برای آیندگان باشد.


دبیر همایش گفت: انجمن تاریخ محلی ایرانیان، کانون سنگر سازان بی سنگر اصفهان، حوزه فرهنگی استان اصفهان، سپاه صاحب‌الزمان (عج)، لشکر ۸ نجف اشرف، موسسه روایت همیشه‌های هنوز، ارتش جمهوری اسلامی ایران گروه ۴۴ توپخانه اصفهان، مرکز تدوین کارنامه عملیاتی لشکر ۱۴ امام حسین (ع)، اداره کل ایثارگران جهاد کشاورزی استان اصفهان، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان اصفهان، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مدیریت منطقه مرکزی، قرارگاه ایثارگران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس استان اصفهان و اداره کل میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان، حامیان دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران هستند.


در ادامه مرتضی نورایی دبیر علمی این همایش اظهار کرد: این همایش در ادامه سلسله نشست‌های علمی از سال ۸۳ در اصفهان آغازشده است. انجمن تاریخ شفاهی ایران و گروه تاریخ دانشگاه اصفهان به سمت نوآوری و ایجاد فرصت‌های نوین تحقیق گام برداشته‌اند، بنابراین این همایش رویکردی جدید در حوزه تاریخ معاصر ایران است.


وی افزود: در این همایش پس‌زمینه‌های اجتماعی و چشم‌اندازهای مغفول حوزه دفاع مقدس بررسی می‌شود تا با گره‌گشایی از آن‌ها راهکاری برای کشور ارائه شود. اهداف این همایش را استفاده از آرشیوهای کارگری واداری و جلوگیری از تکرار رخدادهای گذشته است. در نظر داریم با استفاده از این تحقیقات َبتوانیم موضوعات نوین برای پروژه‌های تحقیقاتی جدید در این حوزه شناسایی کنیم.


علی‌اکبر جعفری دبیر اجرایی همایش ملی تاریخ شفاهی ایران نیز اظهار کرد: در دو دهه اخیر در تاریخ‌نگاری جنگ آثار بسیاری در قالب خاطره نگاری به‌صورت کتاب وارد بازار شده است که متمرکز بر فعالیت‌های رزمی این دوران است، اما قسمت مغفول، نیروهای پشتیبانی آن دوران هستند که به نظر می‌رسد توجه کمتری به این بخش شده است.


وی در خصوص ارائه مقالات در این همایش ملی گفت: تعداد ۳۰ مقاله از شهرهای مختلف کشور به دبیرخانه همایش ارسال‌شده است که ۱۲ مقاله به‌صورت سخنرانی ارائه و مابقی مقالات به‌صورت CD در اختیار شرکت‌کنندگان قرار داده می‌شود. مقالات از شهرهای مشهد، تهران، رشت، بوشهر، تبریز و از سازمان‌های جهاد کشاورزی و اسناد ملی، آستان قدس رضوی و کتابخانه مجلس در این همایش ارائه می‌شود.


انتهای پیام/4084/
 


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب