دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع):

دولت با اینستکس عملاً نهادهای رسمی و قانونی را دور می‌زند

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: در روزهای اخیر خبر از تفاهمنامه محرمانه تبادل اطلاعات اقتصادی میان ایران و اروپا در چارچوب اینستکس دادند، دولت با اینستکس عملاً نهادهای رسمی و قانونی را دور می‌زند.
کد خبر : 408671
1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، علیرضا رحیمیان صبح امروز در نشست خبری دور زدن نهادهای قانونی توسط دولت بوسیله اینستکس که با حضور مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاه‌های تهران در محل سازمان بسیج دانشجویی برگزار شد، گفت: دولت بهتر است به جای شوآف‌های متعدد و خبرسازی‌ها برای رادیکال‌سازی جامعه، قهرمان‌سازی و پناه بردن به خدا از بستن دهان منتقدان، کار صحیح انجام دهد؛ دولتی که مخالف شعر و شعار بود باید پاسخگوی شعارهای خود باشد.


وی اشاره کرد: در روزهای اخیر رسانه‌ها خبر از تفاهم‌نامه محرمانه تبادل اطلاعات اقتصادی میان طرف ایران و اروپایی اینستکس دادند و این نکته مهمی است؛ دولت با اینستکس عملاً نهادهای رسمی و قانونی را دور می‌زند.


مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) بیان کرد: اواخر تیرماه، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پایان نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل گفته است کشورهای عضو اتحادیه اروپا که اینستکس را راه‌اندازی کرده‌اند؛ تعیین کردند ابتدا ما تراکنش‌هایی را با اعضای اتحادیه اروپا صورت دهیم و سپس آن را برای کشورهای ثالث باز کنیم. همیشه هدف این بوده که اینستکس برای کشورهای ثالث باز باشد.


وی افزود: پیوستن شرکای تجاری ما به اینستکس خطای راهبردی است چون این اقدام در عمل به این معنی است که کانال تجارت و مبادلات ایران با کشورهای غیراروپایی در قالب سازوکار اینستکس و تحت نظارت اروپا و آمریکا انجام شود. از آنجاکه شفافیت مالی اتحادیه اروپا برای آمریکا بالا بوده و روابط استراتژیک دو کشور از عمق بالایی برخوردار است، لذا تحریم و رصد جزئیات تجارت ایران از طریق اینستکس امکان‌پذیر است. این در حالی است که ایران باید با کشورهای غیراروپایی طرف تجاری خود که به‌طور عمده چین، ترکیه، هند، روسیه، عراق، ژاپن، کره‌جنوبی و... را شامل می‌شود، وارد سازوکارهای مالی مستقیم و دوجانبه شود. ایران می‌تواند جهت انجام مبادلات ارزی با این کشورها، پیمان پولی منعقد کرده و از سیستم‌های پرداخت مستقیم و پیام‌رسان‌های مالی بدل سوئیفت استفاده کند.


مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) به بخش دیگری از اظهارات موگرینی اشاره کرد و افزود: موگرینی در ادامه اظهارات خود می‌گوید: مشخصا این کار زمان می‌برد چراکه اینستکس سازوکاری است که باید در رابطه با شناسایی هویت مشتری بسیار محتاط باشد اما در حال حاضر اولین تراکنش‌ها در حال انجام است.


وی بیان کرد: تاکید موگرینی بر شناسایی هویت مشتری به‌صورت محتاطانه درواقع همان اجرای کامل برنامه اقدام FATF از سوی ایران است. این صحبت‌ها در حالی مطرح می‌شود که اولا سازوکار اینستکس درصورتی که کاملا عملیاتی شود، فقط مربوط به اقلام بشردوستانه غذا و دارو است و به‌هیچ‌وجه شامل اقلام دوگانه تحریمی نمی‌شود، ثانیا این سازوکار براساس قوانین مالی سازمان‌ملل و اتحادیه اروپا، قوانین ضدپولشویی AML و تامین مالی تروریسم CFT اجرایی می‌شود. ثالثا اینستکس به‌مثابه دفتری برای ثبت بستانکاری و بدهکاری میان ایران و شرکت‌های اروپایی عمل می‌کند و سازوکار آن برمبنای رابطه کارگزاری بانکی میان ایران و اروپا طراحی نشده است. بدین معنا که هیچ‌گونه تراکنش بانکی در اینستکس میان ایران و اروپا انجام نمی‌شود و بانک‌های ایرانی با بانک‌های اروپایی رابطه کارگزاری نخواهند داشت. لذا سازوکار اینستکس که صرفا درباره مبادله کالاست و ماهیت آن از دایره استانداردهای FATF که به حوزه پولی و بانکی مرتبط است، خارج می‌شود.


رحیمیان با بیان اینکه تصریح کرد: درز اطلاعات حساس اقتصادی، هسته مركزی FATF بود كه شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام و دلسوزان كشور با آن مخالف بودند و مقابل آن ایستادند. با تفاسیری كه موگرینی از اینستكس و شناسایی هویت مشتریان ایرانی دارد درواقع این سازوكار می‌خواهد كار ناتمام FATF را تمام كند! با توجه به اخبار رسانه‌ها مبنی بر تبادل اطلاعات اقتصادی از کانال اینستکس، در صورت اجرای آن با كیفیتی كه اروپا مدنظر دارد، عملا اینستكس جایگزین سازوكار FATF خواهد شد. در واقع اینستكس به نوعی همان FATF است كه با تغییر چهره به واسطه توافق ایران و اروپا، هویت مشتریان ایرانی را شناسایی كرده و اطلاعات این بازیگران اقتصادی را به خارج منتقل می‌كند.


وی با طرح این سوال که چرا با وجود گذشت چند روز از خبر تفاهمات محرمانه دولت در رسانه‌ها، علی اصغر نوری، مسئول ساتما  نسبت به این قضیه شفاف سازی نمی کند، افزود: دولت داره با این کار عملا نهادهای قانونی کشور رو دور می‌زند.


مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق با بیان اینکه جنبش دانشجویی از مذاکرات محرمانه یکی از مسئولان با اروپایی‌ها در رابطه با اینستکس اطلاع دارد، گفت: امیدواریم که دولت در رابطه با این مذاکرات به شفاف‌سازی بپردازد و حداقل نمایندگان عضو فراکسیون امید و هم حزبی‌های خود را در جریان این مذاکرات قرار دهد؛ البته سوال اینجاست که چرا مجلس در ارتباط با اینستکس سکوت کرده و از دولت تحقیق و تفحص نمی‌کند.


انتهای پیام/4107/4115/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب