حذف صفرهای پول ملی مشکلی از اقتصاد ایران حل نمیکند
به گزارش گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ هیئت دولت کلیات لایحه حذف چهار صفر از پول ملی را تصویب کرد. چرا این لایحه در اولویت مسائل اقتصادی و بهویژه حوزه پولی و بانکی کشور نیست؟
اقتصاد ایران دچار بیثباتی و مشکلات ساختاری پیچیده و حل نشده است. بدون در نظر گرفتن دلایل این بیثباتی و مهار بیثبات کنندهها، حذف صفرهای پول ملی نه ضرورتی دارد و نه مشکلی را حل خواهد کرد.
کدام مشکلات ساختاری اقتصادی ایران حل شده است که حذف صفرهای پول ملی را در اولویت اقتصاد ایران قرار میگیرد؟ تورمی بودن محیط اقتصاد ایران در دورههای مختلف و مشکلآفرین بودن این پدیده در همه چهار دهه گذشته و رشد فزاینده حجم نقدینگی و بیش از ۵ برابر بودن متوسط رشد آن نسبت به رشد اقتصادی کشور در سالهای پس از جنگ تحمیلی نمونههای از مشکلات ساختاری حل نشده هستند.
بیثباتی و جهشهای ارزی تکراری و کاهش متناوب ارزش پول ملی در سالهای پس از جنگ تحمیلی. چهار جهش ارزی سالهای ۷۴، ۷۷، ۹۱ و ۹۷ شواهد موجود هستند.
بیانضباطی مالی دولتها، کسریهای بودجه دائمی و در پی آن بدهی به سیستم بانکی، استقراض عمومی داخلی و پیامدهای مخرب آنها و بنگاهداری بانکها، مشکلات شدید ترازنامهای سیستم بانکی، بهویژه بانکهای خصوصی و بدهیهای سرسامآور سالهای اخیر آنها به بانک مرکزی نمونههای دیگری از مشکلات حل نشده ساختاری اقتصادی ایران بوده که صرفنظ از آنها وضعیت شاخصهای کلیدی اقتصاد کنونی ایران و چشمانداز سال ۹۸ به شکلی نیست که حذف صفرهای پول ملی در اولویت مدیریت اقتصادی دولت باشد.
نرخ تورم منتهی به دوازده ماه در تیرماه ۹۸ به ۴۰.۴ درصد رسیده و پیشبینیها حاکی از ادامه افزایش آن در سال ۹۸ است و پیشبینی صندوق بینالمللی پول مبنی بر این بوده که رشد اقتصادی منفی ۴.۹ درصدی سال 97 به نرخ رشد منفی ۶ درصد در سال ۹۸ خواهد رسید.
درآمدهای دولت در قانون بودجه سال ۹۸ بهطور جدی با قطعیت نداشتن تحقق مواجه بوده و شدت گرفتن قابل ملاحظه کسری بودجه بسیار محتمل بوده؛ بنابراین در چنین شرایط حذف صفرهای پول ملی نه ضرورتی دارد و نه مشکلی را از اقتصاد ایران حل خواهد کرد. بهتر است بانک مرکزی به مهمترین وظیفه ذاتی خود یعنی استحکام قیمتها و مهار تورم تمرکز کند. این همان چیزی است که بانک مرکزی سخت بدان نیاز دارد.
*عضو انجمن اقتصاددانان و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابرکوه
انتهای پیام/