دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مبانی اندیشه‌ورزی/7

پیشگیری از سوءاستفاده‌ سیاسی از ساحت علم هدف کرسی‌های مناظره است

هیئت حمایت ازكرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره 16 سال پیش با موافقت مقام معظم رهبری تاسیس شد اما دانشجویان و اساتید آشنایی چندانی با وظایف این هیئت ندارند.
کد خبر : 369066
9ded0288e863fbe79d863f606cb05c21_xl1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسی‌های آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، هیئت حمایت ازكرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره درهفدهم بهمن‌ماه سال 82 از سوی شورای عالی انقالب فرهنگی تاسیس شد اما دانشجویان و اساتید آشنایی چندانی با وظایف این هیئت ندارند.


توسعه و ترویج آزاداندیشی همواره از مطالبات مقام معظم رهبری از دانشگاهیان و حوزویان است، ایشان در پاسخ به نامه، جمعی از دانش‌آموختگان حوزه علمیه درباره نیاز كشور به آزاداندیشی تاکید می‌کنند: نباید از «آزادی» ترسید و از «مناظره» گریخت‌ و «نقد و انتقاد» را به‌ كالای‌ قاچاق‌ و یا امری‌ تشریفاتی تبدیل‌ كرد؛ چنانكه‌ نباید به‌ جای‌ «مناظره» به‌ «جدال و مدارا» گرفتار آمد و به‌‌جای «آزادی»، به‌ «دام‌ هتاكی‌ و مسئولیت‌گریزی»‌ لغزید.


در مبانی اندیشه‌ورزی/6 به خط مشی‌های حاكم بر برگزاری كرسی‌ها نظریه پردازی، نقد و مناظره پرداخته شد و بیان شد که بر اساس نظامنامه هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره، خط مشی‌های حاكم بر برگزاری این كرسی‌ها در پنج محور ارائه شده است.


در این قسمت به فوائد و آثار كلی برگزاری كرسی‌ها نظریه پردازی، نقد و مناظره خواهیم پرداخت.


بر اساس نظامنامه هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره، فوائد و آثار كلی برگزاری كرسی‌ها در 12 بند اشاره شده اشاره شده است.


ایجاد فرصت شایسته برای طرح نظریات و نقدهای جدید در فضاهای علمی و تخصصی همچنین ایجاد زمینه نقد عالمانه و منصفانه دیدگاه‌ها و نظریات نو از سوی جامعه علمی مربوط و ایجاد زمینه لازم برای گسترش فرهنگ نقد و نوآوری در كشور از آثار کلی پیش‌بینی شده برای کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره است.


بر اساس نظامنامه هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره رفع برخی زمینه‌های سوءاستفاده‌های سیاسی از ساحت علم و طرح مباحث تخصصی در محافل عمومی به قصد ایجاد تزلزل عقیدتی و یا تشویش اذهان عمومی در کنار كمك به رفع برخی گره‌ها و تقابلات علمی میان طیف‌های فكری كشور به‌ویژه در مناظره‌ها و حمایت معنوی، تشویق و تكریم شخصیت‌های علمی نقاد و نظریه‌پرداز از دیگر فوائد برگزاری این کرسی‌ها است.


كمك به حل مسائل و معضلات علمی و گسترش مرزهای دانش و معرفت در قلمرو مباحث قابل طرح در كرسی‌ها، و نیز شناخت نقص‌ها و كاستی‌های علمی و مدیریتی در عرصه پژوهش به‌همراه فراهم‌سازی فرصت‌های مناسب برای بهره‌برداری از دستاوردهای علمی در كشور و افزایش رونق و نشاط علمی در كشور از دیگر آثار برگزاری کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره محسوب می‌شود.


در نظامنامه هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره كمك به شفاف‌سازی ظرفیت‌ها و ایجاد امكان شناسایی استعدادهای علمی ناشناخته و نوآوری‌ها و نظریه‌های جدید همچنین خارج ساختن پژوهش از انزوا و حاشیه، و ایجاد زمینه جدی شدن آن در ساختار كلان مدیریتی كشور به همراه كمك به استانداردسازی روش‌های پژوهش، ارتقای كیفیت پروژه‌های تحقیقی و شفاف‌سازی خاستگاه‌ها و مراجع علمی دیگر فوائد بیان شده است.


انتهای پیام/4115/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب