سرای نوآوری و اشتغال دانشبنیان، راهبرد مؤثر برای مقابله با تحریم
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، هنگامی که کشوری با تحریم اقتصادی مواجه میشود، شرکتهای دانشبنیان به عنوان یک راهبرد اثرگذار برای مقابله با تحریم کاربرد خواهد داشت، مبدأ شروع اقتصاد دانشبنیان بالذات دانشگاه بوده و دانشگاهیان بهعنوان موتور پیشران این حرکت تعریف میشوند.
دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به تغییر رویکرد علمی و ترسیم چشمانداز 1404 یکی از ظرفیتهای عظیم نظام آموزش عالی کشور در راستای تحقق اهداف اقتصاد دانشبنیان و اشتغال دانشبنیان بهشمار میرود.
اهمیت اقتصاد دانشبنیان در سیاست اقتصاد مقاومتی از آنرو مطرح میشود که دانش یکی از پارامترهای بسیار مؤثر در تحولات اقتصادی و اجتماعی بوده و حتی میتوان آن را یک کالای عمومی محسوب کرد، دانش و ایده را میتوان بدون کاهش و استهلاک با سایر منابع به اشتراک گذاشت بدون آنکه ذخایر طبیعی کشور رو به افول گذاشته و یا مخاطرهای متوجه محیطزیست شود، که خود این امر تعاریف توسعه پایدار کشور را تکامل میبخشد.
با کمی تأمل در ایده تأسیس سراهای نوآوری واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و ترسیم چشمانداز 1404 این دانشگاه، میتوان مأموریتهای محول شده به این سراها را مورد بازبینی قرار داد. پر واضح است که مفاهیم اقتصاد دانشبنیان بدون در نظر گرفتن «اشتغال دانشبیان»، در کارآیی ابتر خواهند ماند و در عمل هیچ چرخ دانشبنیانی به حرکت در نخواهد آمد. با این وجود دانشگاه آزاد اسلامی سراهای نوآوری را دری به روی اشتغال دانشبنیان دانشجویان دانسته و حمایت از دانشجویان نوآور را راهبرد اول این سراها عنوان کرده است.
ادبیات اقتصاد دانشبنیان تنها به ماحصل نوآوریهای دانشجویی و رویدادهای استارتآپی اکتفا نکرده و انتظارت بهحقی نیز از تولیدات کارآمد و بروندادهای علمی تحصیلات تکمیلی دانشگاهها مطالبه میکند. در این میان نقش خطیر دفاتر ارتباط با صنعت دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی، دفاتر قطبهای علمی دانشگاهی و در رأس آن، اساتید راهنما در هدایت پایاننامهها به سمت حلگرایی منتج به کسبوکار بسیار پررنگ و ضروری است.
با گریزی به سخنان دکتر محمدمهدی طهرانچی سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی در تبریز، درخصوص محول کردن چالشهای دریاچه ارومیه و صنعت کفش و چرم به دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در قالب سراهای نوآوری، میتوان به مؤثرترین ویژگیهای سراهای نوآور، یعنی پرداخت به نیازها و چالشهای منطقهای و استفاده حداکثری از ظرفیتهای منطقهای در ایجاد کسب و کارهای محلی صحه گذاشت.
بهنظر میرسد ورود جهادی دانشگاه آزاد اسلامی با تأسیس «سراهای نوآوری» همراستا با اشتغال دانشبنیان و احیای پتانسیلهای کسبوکار منطقهای به کمک واحدهای دانشگاهی سراسر کشور، یک بار دیگر اعتماد همگانی را نسبت به مشکلگشایی و دغدغهمندی دانشگاهها برخواهد انگیخت و بارقه امیدی در دلهای نخبگان کشور ایجاد خواهد کرد.
خودباوری جوانان نخبه و نیروهای کارآزموده دانشگاهی در کنار حمایت مسئولان ارشد دانشگاهی و دوری از قوانین پرتکلف و بوروکراسی اداری، مسیر روشن ورود خدمات و محصولات دانشبنیان دانشگاهها به جامعه خواهد بود.
*خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/