مقاومت ایران عامل شکست تحریم/ غرب از تمدن انقلاب اسلامی هراس دارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از اراک، جلسه نقد و بررسی کتاب «هنر تحریمها، نگاهی از درون میدان» با حضور کارشناسان، استادان و اعضای هیأت علمی دانشگاه ظهر امروز در سالن امام خمینی(ره) دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک برگزار شد.
مجتبی صدیقی، مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در این نشست با توجه به ضرورت پرداختن به مسئله تحریمهای انقلاب اسلامی تاکنون، اظهار کرد: واقعیت این است که رفتار مسئولان و برخی از کارشناسان در زمینه سیاست خارجه جمهوری اسلامی ایران، سادهانگارانه و سادهلوحانه است که همین موضوع سبب شده پیامد خیلی از مسائل را درک نکنیم؛ اما عنصرمحوری رفتار غربیها، امروز ابهامات و پیچیدگیهایی دارد که از خودشان بهجا میگذارند و معمولاً به آن توجه نمیشود.
وی ادامه داد: بحث تحریمها، موضوع جدی است که در سالهای اخیر ذهن همه را درگیر کرده است؛ بهطوری که از زمان انقلاب تاکنون از وجود تحریمها بینصیب نبودیم. شبکههای فارسی زبان خارج از کشور از کمترین فرصت استفاده میکنند؛ اما رسانههای ملی ما در زمینه مقابله با اقدامات آنها کمکاری میکنند و به هر دلیلی خودسانسوری صورت میگیرد.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: اکنون خوشحال هستیم اگر آمریکا از برجام خارج شده، اروپا برجامی دیگر درست میکند که برای ما یک منفذ تنفسی در حوزه تحریم فراهم میکند؛ اما تحلیلها، آن را ادامه همان بازی قبلی تحلیل میداند. آمریکاییها بعد از جنگ جهانی دوم نظامات و معادلات قدرت را در عرصه بینالملل براساس منافعشان شکل دادند تا چند دهه هیچ معارضی این نظامات قدرت را در مقابل نداشت. حتی قطب کمونیست عالم هم داخل همین نظامات قدرت بود که بر همین اساس رفتار میکرد.
صدیقی تصریح کرد: مقام معظم رهبری نخستین بار در دهه ۷۰ بلافاصله بعد از جنگ، بحث تهاجم فرهنگی را مطرح و به طراحی فشار و تقابل با نظام و قدرت اسلامی اشاره کردند که منطق قدرت اسلامی در حوزه فرهنگ شدت پیدا میکند.
وی افزود: امروز تمرکز آمریکا بر روی اقتصاد است از جمله بحران داخلی یعنی قوانین و مقررات انقلاب اسلامی، ساختارهای مربوط به اقتصاد، اقتصاد رانتی، فضای مجازی و... که متأسفانه شاهد آن هستیم؛ بهعبارتی برداشت آمریکاییها در حلقههای مختلف جمهوری اسلامی از اقتصاد بهعنوان ضعیفترین حلقه قدرت جمهوری اسلامی است که بخشی از آن به عوامل بینالملل برمیگردد.
کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: برای آمریکاییها تحریم و ورود به تحریم به این معنا نیست که با ابزار اقتصادی بتوانند انقلاب اسلامی را از درون به فروپاشی برسانند. خالق اصلی این بحثها آقای هانتینگتون، استراتژیست آمریکایی است. او بحث امنیت کنترلی را مطرح میکند و مدعی شده اکنون قدرت نخست دنیا هستیم که امروز، سابقه تاریخی نشان داده تمدنها در دنیا بیش از ۴۰۰ سال عمر نمیکند و به ۴۰۰ سال که رسید، دچار افول میشود.
صدیقی بیان کرد: این فرد میگوید تمدن غرب هم به انتهای ذخیره تمدنی خود رسیده و افول آن شروع شده است که اکنون در چنین وضعیتی قرار داریم و برای اینکه بتوانیم خود را در این جایگاه و قدرت حفظ کنیم و بهعنوان تمدن از هم فرو پاشیده در تاریخ ثبت نشویم، باید این کارها را انجام بدهیم.
وی خاطرنشان کرد: ادامه نظر این فرد تصریح میکند که امروز در دنیا چند تمدن ممکن است جایگزین ما شوند. یکی تمدن کنفسیوسی است که حرفی برای گفتن در جنگ نرم ندارد؛ مثل آفریقا که هیچ خطری برای ما ندارد. دیگری تمدنی است که میتواند جایگزین تمدن غرب شود که آن تمدن اسلام است که اسلام هم دو بخش دارد.
مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی افزود: هانتینگتون میگوید: یک اسلام، اسلام طالبانی است که چون منطق عقلانی آنها ضعیف است و به حوزه دانش و تکنولوژی توجهی ندارند، نمیتوانند تمدنساز شوند؛ اما تمدنی وجود دارد که میتواند رقیب جدی تمدن غرب باشد که آن هم تمدن خمینی -(امام خمینی(ره))- است. تمدنی که خطرناک و سنتی است و میتواند با بشر جدید نیز تعامل کند و به حوزه دانش و تکنولوژی نیز واقف است و ادعای تمدنسازی دارد. میتوانیم در حوزه اقتصاد به آنها فشار آوریم تا برای رفع مشکلاتشان از ما کمک بگیرند؛ چون قدرت اقتصادی عالم، قدرت تکنولوژی، پولی، نظامی و... ما هستیم و نظامات عالم دست ما است. ما به سمت آنها نمیرویم، آنها بهسمت ما میآیند. وقتی دشمن ایدئولوژیک به دشمن استراتژیک تبدیل شد، در طولانی مدت، مذاکرات متعددی را میتوان با آنها داشته باشیم.
وی ادامه داد: کاش مسئولان سیاست خارجه ما این گفتهها را میخواندند و در این فرآیند، کاری میکردند که دشمن استراتژیک به جای کنشگر، واکنشگر باشد.
این مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: با مذاکره و پایین آمدن آنها از جایگاه ادعاهای ایدئولوژیک، به آن نتیجهای که می خواهیم میرسیم. باید کاری کنیم تا اولویتهای طرف مقابل را تعیینکرده و در زمین بازی با متغیرهایی که میگوییم، بازی کنند. امروز باید به مسئله برجام و مذاکرات هستهای بیشتر توجه کرد.
صدیقی افزود: چون در سیستم ما روابط افراد رانتی است، بسیاری از مدیران ما در جمهوری اسلامی روابطی بر مبنای رانت داشته که نظام شایستهسالاری در آن وجود ندارد و اکنون بسیاری از افراد که در جایگاههای ویژه مشغول فعالیت هستند، سواد لازم برای ورود به این جایگاه را نداشتند.
وی ادامه داد: امروز در سیاست خارجه دچار این بازی شدیم. داستان تحریم یک طراحی پیچیده است؛ اکنون ما چقدر سادهلوحانه خیال میکنیم اروپا خوب است و در داستان تحریم اروپاییها ما را نجات میدهند.
کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: باید یادمان باشد هانتینگتون گفت همانند کشور مصر ملیگرایانه که با اسرائیل مذاکرههای بسیاری کرد؛ اما اکنون در مذاکرات به ابزاری برای رسیدن به اهداف ما تبدیل شدهاست. اکنون ما باید همین بلا را برای ایرانیها ایجاد کنیم. گزارههای ایدئولوژیکی باید به گزارههای غیرعقلانی تبدیل شود. مفهوم عقلانی میگوید باید در مقابلشان تسلیم و خاضع بود. این تمدن همان تمدنی است که میتواند توصیف تمدن غرب باشد. همچنین باید در حوزه تمدنسازی تمدن خمینی -(امام خمینی(ره))- اختلال ایجاد کنیم.
به گفته وی، اقتصاد بهتنهایی نمیتواند موجب شکستن کمر اقتصادی ایران شود. تحریم به تنهایی برای آمریکاییها هدف نیست؛ از تحریم بهدنبال چیدن میوههای جدید هستند.
یک مدرس دانشگاه نیز اظهار کرد: نفیو در این کتاب با عنوان «نگاه تحریمها، نگاهی از درون میدان» به تشریح چارچوب فکری و عملی خود در طراحی تحریمها علیه ایران با هدف افزایش حداکثری تأثیر و موفقیت آنها میپردازد.
عباس خسروانی افزود: این کتاب بهدلیل اینکه نه از بعد نظری یا دانشگاهی، بلکه با دیدی کاملاً عملگرایانه و معطوف به مسئله تحریمگذاری میپردازد و توسط مسئول طراحی تحریمهای ایران نوشته شده، از آثار دیگر در این زمینه متمایز است و کتاب سبکی عملگرایانه، کاربردی و آموزشی دارد.
وی اضافه کرد: این کتاب در آستانه سال ۱۳۹۷ شمسی در آمریکا منتشر شده و از این بابت نیز در ارتباط با تحولات مرتبط با ایران، تازگی دارد و از زمان کوتاهی که منتشر شده تاکنون در حد راهنمای آموزشی تحریمگذاری در سطوح بالای دستگاه سیاستگذاری آمریکا معرفی و اخیراً توسط مرکز پژوهشهای مجلس در 145 صفحه ترجمه شده است.
خسروانی با اشاره به مسئله نویسنده در این کتاب، تصریح کرد: نویسنده به دنبال پاسخ این سؤال است که چرا بعضی از سیاستهای تحریمی آمریکا اثر مطلوب ندارد؟ چه باید کرد که سیاستهای تحریمی درست به نقطه هدف بخورد؟ کشورهای مختلف مورد هدف چه ویژگیهایی دارند که برخی مقاوم و برخی شکنندهاند؟ چگونه میتوان از ابزار تحریم به بهترین شکل ممکن استفاده کرد؟
وی اضافه کرد: مقوله تحریم از گذشته در برنامههای دولتها و کشورهای قدرتمند علیه مخالفان خود بوده و در گذشته، تحریمها ابزارهای مکمل برای دولتهای بزرگ بوده، نه ابزاری مستقل که سالها است تحریم در راستای ایالات متحده به یک ابزار مستقل تبدیل شده است.
این مدرس دانشگاه گفت: آمریکا تلاش دارد تا برای شکست مخالفان خود از ابزار تحریم استفاده کند و کمتر از گزینه نظامی بهره بگیرد؛ آمریکا به این نتیجه رسیده، هزینههای گزینه نظامی بسیار سنگین و نتایج ضعیف است؛ اما در تحریم، هزینهها کم و دستاوردها بیشتر است.
خسروانی گفت: نفیو در این کتاب از یک راهبرد دوگانه با عنوان «استقامت و درد» سخن میگوید. او معتقد است اگر آمریکا میخواهد تحریم ابزاری کارآمد باشد، باید همزمان راهبردهای استقامت و درد را دنبال کند. او میگوید تحریمها باید هدفمند باشد و طرف مقابل را دچار درد کند. این درد میتواند روحی و یا جسمی باشد. دردناک بودن تحریم شرط لازم است؛ اما کافی نیست. کارآمد بودن تحریم را وابسته به میزان استقامت هدف تحریم و ضعف استقامت را شرط کافی موفقیت تحریمها میداند.
وی افزود: او عامل شکست یا پیروزی تهدیدها را تا حد زیادی وابسته به میزان استقامت کشور هدف میداند. این استقامت شاخصهایی دارد که آمریکاییها مرحله به مرحله این شاخصها را در کشور هدف مورد مطالعه و سنجش قرار میدهند. او میگوید عامل شکست تحریمها، هنر مقاومت است. او میگوید هر جا ایرانیها در برابر تحریمها استقامت کردند، تحریمها شکست خوردند. بهعبارتی پادزهر تحریمهای آمریکا، استقامت است.
خسروانی خاطرنشان کرد: سال۲۰۰۷ تلاش آمریکا برای فشار بر ایران وارد فاز تازه ای شد که نفیو از آن به متقاعد کردن کشورهای دیگر در مورد خطرناک بودن برنامه هستهای ایران و شتاب در راستای نقض قوانین بینالملل نام برد که در تلاش بودهاند جا بیندازند ایران عملاً بهسمت استفاده از سلاحهای هستهای میرود. استدلالی که آمریکا در این زمینه مطرح میکند، این است که اگر ایران قرار بود غنیسازی را آغاز کند، آنگاه چه میشود؟
این مدرس دانشگاه بیان کرد: آمریکا تحریمهای مختلفی را علیه ایران اعمال کرده، اما نتایج قابل قبولی را نگرفته است؛ آمریکا تحریمهای اقتصادی از جمله تحریم انواع کالا و خدمات را علیه ایران اعمال و در کنار آن تحریمهای تجاری سنگینی را نیز اعلام کرد تا روند صادرات و واردات ایران، هزینههای گمرکی، تردد کشتیها و... را دچار اخلال کند؛ بهطوریکه ایران نتواند نفت و گاز خود را بفروشد و کالاهای مورد نیاز خود را وارد کند؛ اما باز هم نتیجه نگرفتند؛ یعنی نتوانستند رفتار ایران را تغییر بدهند.
خسروانی تصریح کرد: نفیو گفته است دلیل شکست ما این است که ایرانیها تحریم را دور میزدند و به خودکفایی میرسند. ما از تجربه تحریمهای گذشته، آموختیم که تحریمها باید هدفمند، تدریجی و چندجانبه باشد و برای همین، تحریمهای مالی را نیز به بستههای تحریمی خود اضافه کردیم تا مبادلات بانکی و مالی ایران را مختل کنیم.
وی با اشاره به عدم تحریم ایران در سوئیفت، گفت: پس از برجام، سوئیفت برای ایران باز شد، اما بانکهای خارجی از دریافت پیام از مبدأ و یا ارسال پیام به مقصد ایران خودداری میکردند؛ زیرا سیا و وزارت خزانهداری آمریکا از سال ۲۰۰۲ به تمام اطلاعات مبادلهشده از طریق سوئیفت دسترسی داشتند. آمریکا سوئیفت را تحریم نمیکند؛ زیرا میخواهد همچنان بر مبادلات مالی کشورها با ما اشراف داشته باشد و بهتر بتواند مبادلات ما را شناسایی و رهگیری کند.
انتهای پیام/4101/4062/خ
انتهای پیام/