کتاب ارزان است، اما مردم به سراغ کتاب نمیروند
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی موسسه خانه کتاب، جلسات تاریخ شفاهی کتاب به معرفی فعالان قدیمی حوزه نشر از گذشته تاکنون اختصاص دارد و در آن مدیران انتشارات درباره شروع به کار و روند نشر در انتشارات خود میگویند. در بیست و دومین نشست از این سلسله نشست ها احمد افجهای؛ مدیر کتابفروشی «سیروس» به عنوان مهمان حضور داشت.
افجهای در این نشست درباره راهاندازی کتابفروشی «سیروس» چنین توضیح داد: «پدرم و شریکش به اسم آقای سیروس در سال 1315 کتابفروشی سیروس را راه اندازی کردند. ابتدا کتابفروشی رونق نداشت تا حدی که پدرم میگفت یک روز فقط یک ریال فروش داشتند به همین دلیل هم یک دهنه از این مغازه دو دهنهای را فروختند.»
افجه ای که تحصیلات ابتدایی خود را در دبستان «خیام» گذرانده بود، تا دوم دبیرستان در دبیرستان «مروی» درس خواند و از اواخر سال 1334 به خاطر علاقهای که به کتاب داشت، در کتابفروشی پدرش مشغول به کار شد. به خاطر همین علاقه هم بود که سالها در حرفه کتابفروشی ماند و به سراغ نشر نرفت.
وی درباره طرحهایی که کتابفروشان قدیمی برای رونق کتابفروشی اجرا میکردند، چنین گفت: «عبدالرحیم جعفری، شهامت عجیب و عشق زیادی به کتاب داشت. او کتابهای جیبی «چه میدانم» را منتشر میکرد. همچنین قسطی فروشی کتاب را هم راه انداخت به همین دلیل هم خیلیها به سراغ او میرفتند.»
مدیر کتابفروشی سیروس این موضوع را مطرح کرد که به خاطر کم رونق بودن کتابفروشی در گذشته، در کتابفروشی ها مبادله کتاب صورت نمیگرفت.
افجه ای درباره نحوه خرید کتاب در کتابفروشی سیروس هم چنین توضیح داد:«از کتابهایی که لازم داشتیم صورت تهیه میکردیم و کتاب ها را با 20 درصد تخفیف میخریدیم.»
وی درباره خرید کتابهای درسی در گذشته هم گفت: «آن سالها کتاب درسی کم چاپ میشد. کتابفروشیها برای خرید کتابهای درسی سهمیه داشتند. از لیست کتابهای درسی که میخواستیم، صورت تهیه میکردیم و از شرکتهای مختلف با حدود 15 تا 20 درصد تخفیف کتاب میخریدیم.»
افجهای ضمن اشاره به این که هیچ وقت نه کتاب پشت جلد سفید خریده، نه کتابهای ممنوعه، درباره این موضوع که بین کتابفروشهای قدیم او را به عنوان «قیمت گذار کتاب» میشناختند، این طور توضیح داد: «من هم کتابخوان بودم، هم اطلاعات کتابشناسی خوبی داشتم. به همین دلیل هم من را به عنوان قیمت گذار کتاب قبول داشتند.»
افجهای که بیش از 60 سال در کتابفروشی سیروس فعالیت کرده، در سال 1390 این کتابفروشی را در شاه آباد فروخت و به خیابان انقلاب آمد. وی درباره احساسش از فروش این کتابفروشی گفت: «روزی که کتابفروشی شعبه خیابان شاه آباد را فروختم، احساس خیلی بدی داشتم.»
وی درباره آینده کتابفروشی سیروس هم بیان کرد: «کتاب را دوست دارم. با این که چشمهایم ضعیف شده، اما کتاب میخوانم و در کتابخانهام حدود 500 جلد کتاب دارم. سخت است بدون کتاب زندگی کنم. فرزندم کتابفروش نشده و این که آینده کتابفروشی سیروس چه میشود، فقط خدا میداند.
افجهای درباره قیمت کتاب هم گفت:«کتاب ارزان است، اما مردم به خاطر اینترنت و تکنولوژیهای جدید به سراغ کتاب نمیروند. آنهایی که اهل کتاب اند، امکان مالی ندارند. آنهایی هم که پول دارند، سراغ کتاب نمیروند.»
وی ادامه داد: «الان وضعیت طوری شده که بعضی ناشران فقط 50 نسخه کتاب چاپ میکنند. اگر وزارت ارشاد به ناشران از نظر مالی کمک کند، اوضاع بهتر میشود.»
انتهای پیام/