عنکبوت رنگینکمانی؛ الهامبخش تکنولوژی نور
به گزارش گروه علم و فناوری آنا از UPI، قسمت عقبی عنکبوت طاووسی نر رنگینکمانی از رنگها را به نمایش میگذارد. عنکبوتهای نر برای جذب جفت، اندام رنگین خود را به رقص درمیآورند. این پدیده رقص جفتگیری نام دارد و مطالعات زیادی روی آن انجام شده است و حالا محققان درک بهتری از ساختارهای سطحی این اندام دارند که رنگینکمانی از رنگهای منحصربهفرد را برای عنکبوت فراهم میکند.
تیمی متشکل از دانشمندان بینالمللی با استفاده از روشهای نوین عکسبرداری و تکنیکهای آنالیزی، ساختارهای سری که باعث ایجاد این رنگهای اغواکننده میشود را شناسایی کرده است.
محققان با استفاده از میکروسکوپ الکترونی، تصویربرداری فراطیفی، عکسبرداری توزیعی، پرینت سهبعدی و مدلسازی بصری این ساختارهای منحصربهفرد و الگوی فلسهای رنگی اندام پشتی عنکبوت طاووسی را نشان دادهاند.
هر فلس، شکلی ماهیواره دارد و سطح هر فلس مزین به شبکههای نانومقیاس است. این الگوها نور را به پرتوهای نوری تبدیل میکند که هر کدام به مسیر متفاوتی بازتابانده میشوند و در نتیجه رنگینکمانی از رنگهای خیرهکننده ایجاد میشود.
به گفته دانشمندان، ترکیب الگوها و شکلهای بافتی، باعث جداسازی نور به طول موجهای مختلف در زاویههای بهتر و اندازههای کوچکتر میشود که این امر در تکنولوژیهای مهندسی امروزی امکانپذیر است.
محققان امیدوارند که یافتههای آنها منجر به ساخت تکنولوژیهای نوری جدید شود و به دانشمندان کمک کند تا نور را به مقایسهای کوچکتر تجزیه کنند.
وضوح طیفی بهبودیافته در مقیاس کوچک میتواند منجر به ساخت ابزارآلات علمی مورد استفاده در ماموریتهای فضایی و در دستگاههای طیفسنجی طراحی شده برای عکسبرداری و شناسایی مواد شیمیایی شود.
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/