دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رئیس حزب وطن ترکیه:

چرایی نزدیک‌شدن ترکیه به ایران/ عدم‌اتحاد با کشورهای منطقه سبب تجزیه‌ ترکیه خواهد شد

رئیس حزب وطن ترکیه گفت: ناراحتی آمریکا و اسرائیل از نزدیکی ترکیه به ایران طبیعی است و این ناراحتی ادامه پیدا خواهد کرد. ترکیه صف‌بندی خود را مشخص کرده و عدم‌اتحاد با کشورهای منطقه سبب تجزیه‌ ترکیه خواهد شد.
کد خبر : 220288

به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، «دوغو پرینچک» رئیس حزب وطن ترکیه در مصاحبه با تسنیم مطالب قابل تأملی در خصوص روابط بین ایران و ترکیه مطرح کرد.


تسنیم: سؤالی که خیلی مطرح است درباره روابط ترکیه و ایران است. نگرانی‌های مشترک امنیتی بین ایران و ترکیه می‌تواند سبب همکاری‌های مشترک نظامی، سیاسی و اقتصادی بین دو کشور شود؟


دوغو پرینچک: همکاری‌های مشترک بین ترکیه و ایران در مسائل منطقه‌ای و جهانی این پتانسیل را دارد که بر تحولات منطقه‌ای و جهانی تأثیرگذار باشد. سفر سرلشکر باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران به آنکارا در ماه آگوست به‌عنوان چراغ سبز ایران به ترکیه برای همکاری مشترک نظامی علیه حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک.) تلقی شد. پس از سفر مقامات نظامی ایران به ترکیه، سفر خلوصی آکار رئیس ستاد ارتش ترکیه و رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه به تهران مهم‌ترین اتفاق در روابط بین دو کشور است.


تسنیم: در دوران اخیر روابط ایران و ترکیه به‌سمت آشتی و نزدیکی پیش می‌رود و پس از برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان عراق، خلوصی آکار رئیس ستاد ارتش ترکیه و رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه به ایران سفر کردند و با مقامات ایرانی دیدار کردند، این دیدار را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ نزدیکی ترکیه با ایران به‌خاطر تحولات منطقه‌ای صورت گرفته است یا این نزدیکی از ابتدا باید صورت می‌گرفت؟


دوغو پرینچک: حفظ موجودیت، ترکیه را به این مرحله آورده است. ترکیه برای حفظ استقلال و منافع ملی خود نیازمند دوستی با ایران است. بر اساس محاسبات منطقه‌ای، ترکیه بدون دوستی با ایران، عراق، سوریه، لبنان و جمهوری آذربایجان نمی‌تواند از استقلال و تمامیت ارضی خود محافظت کند. این واقعیت برای دیگر کشورهای منطقه هم برقرار است. اردوغان می‌تواند رئیس مشترک خاورمیانه بزرگ آمریکا باشد اما ترکیه یک کشور دارای ملت و ارتش است و نیازمند محافظت از موجودیت خود است. کسی که رئیس کشوری مثل ترکیه است نمی‌تواند هر جوری که دلش می‌خواهد حکومت کند و کشور را به مرحله تجزیه بکشاند. متأسفانه ترکیه به مرحله‌ای رسیده است که در خطر تجزیه شدن قرار دارد، به همین خاطر نزدیکی و اتحاد ترکیه با ایران، عراق و سوریه اجتناب‌ناپذیر و از روی اجبار است. وقتی صحبت از مجبور بودن می‌شود منظور مجبور بودن یک شخص نیست بلکه مجبور بودن ترکیه است. ترکیه با توجه به معادلات منطقه‌ای برای مقابله با تهدیدهایی که با آن روبه‌روست مجبور است که دست خود را به‌سوی ایران دراز کند و این کار را انجام می‌دهد.


تسنیم: به‌نظرتان روابط سطح بالای ترکیه با ایران که دنیا شاهد آن است ادامه پیدا خواهد کرد یا در کوتاه‌مدت شکست خواهد خورد؟ چشم‌انداز روابط بین دو کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


دوغو پرینچک: عمر این نوع روابط ترکیه با ایران طولانی خواهد بود و این مسئله اجتناب‌ناپذیر است، زیرا این رابطه هم از نظر امنیتی و هم از نظر اقتصادی بسیار مهم است. ترکیه انرژی‌های مورد نیاز خود را از ایران، عراق، آذربایجان و روسیه تأمین می‌کند و برای تضمین امنیت انرژی مورد نیاز خود نیاز به روابط خوب با این کشورها دارد. با نگاهی به ایران، عراق و سوریه مشاهده می‌کنیم که این کشورها دارای منابع نفت و گاز هستند و مکمل همدیگر در منطقه به حساب می‌آیند. در طول تاریخ مردمان این کشورها همواره با هم بودند. در دوران امپراتوری فارس، سلجوقی و عثمانی همواره متحد بودند، به همین خاطر توسعه اقتصادی و تأمین امنیت در منطقه نیازمند اتحاد این کشورهاست. این روند می‌تواند منجر به تشکیل اتحادیه آسیای غربی شود. اتحادیه آسیای غربی با 300 میلیون جمعیت و با منابع نفت و گاز فراوان خود می‌تواند با قدرت‌های جهانی از جمله آمریکا، چین و ژاپن رقابت کند و به یک قدرت جهانی تبدیل شود.


تسنیم: دو کشور ایران و ترکیه توافقنامه‌هایی از جمله استفاده از پول ملی دو کشور در تجارت با یکدیگر و تأسیس بانک در خاک یکدیگر امضاء کردند. این توافقنامه‌ها را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


دوغو پرینچک: امضای این توافقنامه‌ها اتفاق مبارکی است که به سلطنت دلار پایان می‌دهد. دو کشور با مبادله کالا به کالا دست آمریکا را از تجارت بین دو کشور قطع می‌کنند. دلار برای ما به‌منزله ارزش یک کالاست در حالی که دلار برای آمریکا به‌اندازه ارزش یک کاغذ است که خودش چاپ می‌کند و ما در مقابل کاغذی که آمریکا چاپ می‌کند کالا می‌دهیم، در این صورت آمریکا بدون زحمت صاحب سود زیادی می‌شود و دنیا را غارت می‌کند. سلطنت دلار در دنیا به‌معنای غارت آمریکا از دنیاست. آمریکا دارای استراتژی بسیار قوی در تجارت جهانی است. آمریکا به‌خاطر تولید کالا ثروتمند نمی‌شود، بلکه با چاپ دلار ثروتمند می‌شود، بدین ترتیب اگر کشورها با پول ملی خود تجارت کنند به سلطنت دلار آمریکا پایان می‌دهند. توافق‌نامه ترکیه و ایران در خصوص استفاده از پول ملی در تجارت نه‌تنها به‌نفع دو کشور است بلکه به‌نفع کل منطقه است.


تسنیم: نزدیکی ترکیه و ایران باعث ناراحتی و عصبانیت شدید آمریکا و اسرائیل شده است. آیا فشار آمریکا و اسرائیل به ترکیه باعث می‌شود که ترکیه در برابر درخواست آن‌ها مبنی بر تحریم علیه ایران تسلیم شود؟ یا ترکیه تسلیم نمی‌شود و اعلام می‌کند که ما به روابط برادرانه خود با کشورهای منطقه به‌منظور ایجاد یک اتحادیه قدرتمند ادامه خواهیم داد؟


دوغو پرینچک: ناراحتی و عصبانیت آمریکا و اسرائیل از نزدیکی ترکیه و ایران طبیعی است و این ناراحتی و عصبانیت ادامه خواهد یافت. ترکیه صف‌بندی خود را مشخص کرده است، چون کوتاه آمدن ترکیه از اتحاد با کشورهای منطقه باعث تجزیه‌اش خواهد شد، به همین خاطر کوتاه نخواهد آمد. روابط ترکیه با ایران منحصر به روابط تجاری نیست. زمانی که ایران تحت تحریم‌های جهانی قرار داشت ترکیه با تجارت از طریق طلا این تحریم‌ها را شکست، به همین خاطر است که رضا ضراب در زندان آمریکا به سر می‌برد. دوستی ایران و ترکیه به‌معنای رجزخوانی علیه آمریکاست. کوتاه آمدن ترکیه از اتحاد با کشورهای منطقه باعث می‌شود آمریکا به‌راحتی اسرائیل دوم در منطقه یعنی کردستان بزرگ را تأسیس کند، به همین خاطر ترکیه از راه اتحاد با ایران برنخواهد گشت. قدرتمند شدن اقتصاد چین، هند و روسیه کنار تأسیس اتحادیه آسیای غربی منجر به تهدید علیه آمریکا و اسرائیل و تضعیف آن‌ها در عالم سیاست خواهد شد و بدین ترتیب ترکیه می‌تواند در برابر آمریکا سر بلند کند و روابطش با این قدرت را به توازن برساند.


تسنیم: شما در مصاحبه قبلی خود با خبرگزاری تسنیم معتقد بودید که حزب حاکم عدالت و توسعه در حال پیاده‌سازی سیاست‌های حزب وطن است، آیا هنوز هم بر این اعتقاد هستید؟


دوغو پرینچک: حزب حاکم عدالت و توسعه به‌غیر از موضوعات لائیسم و روشنفکری در موضوعات سیاست خارجی، اتحادیه آسیای غربی، مبارزه با تروریسم و مسائل امنیتی در حال پیاده‌سازی سیاست‌های حزب وطن است. حزب حاکم عدالت و توسعه زمانی با تشکیلات فتح‌الله گولن متحد بودند اما اکنون در حال مبارزه با این تشکیلات هستند، آنان زمانی با حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک.) در حال مذاکره و سازش بودند اما اکنون در حال مبارزه با این گروه تروریستی هستند، زمانی با روسیه دشمن بودند اما اکنون با این کشور دوست شدند، زمانی ایران را متهم به گسترش ملی‌گرایی فارس در منطقه می‌کردند اما اکنون دست اتحاد به‌سوی ایران دراز کرده‌اند، همه این‌ها سیاست‌های حزب وطن بود که حزب عدالت و توسعه آن‌ها را اجرا کرد.


منبع:‌تسنیم


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب