مغز ما بیماری افراد دیگر را تشخیص میدهد
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceDaily، برخلاف آنچه تا پیش از این فکر میشد، مغز انسان در تشخیص و اجتناب از بیماریها به خوبی عمل میکند. براساس نتایج حاصل از پژوهش جدید محققان موسسه کارولینسکا در سوئد، انسان تنها با استفاده از حس بینایی و بویایی خود میتواند از وجود بیماری در فرد دیگری، حتی پیش از بروز آن، آگاه شود.
نکته جالب اینجاست که نه تنها ما از وجود بیماری آگاه میشویم بلکه براساس اطلاعات دریافتی عمل و از افراد بیمار دوری میکنیم.
سیستم ایمنی انسان در مبارزه با بیماریها موثر است اما از آنجا که در روند درمان مستلزم مصرف زیادی انرژی است، اجتناب از بیماری بخشی از غریزه بقا ما محسوب میشود. مطالعات جدید نشان میدهد برخلاف باورهای قبلی دانشمندان، مغز انسان میتواند بیماری افراد دیگر را در مراحل اولیه آن تشخیص دهد.
علاوه براین، انسان تمایل دارد براساس سیگنالهای دریافتی از افراد دیگر عمل کند؛ بنابراین همصحبتی با افراد سالم را به افراد بیمار ترجیح میدهد.
پروفسور متز اولسن، از بخش علوم اعصاب موسسه کارولینسکا، در این باره میگوید: «این مطالعه نشان میدهد که مغز انسان توانایی عالی در کشف بیماری دارد و کشف این موضوع نیز در نهایت باعث رفتار اجتنابی میشود».
دانشمندان با تزریق باکتریهای بیضرر به شرکتکنندگان، سیستم ایمنی بدن آنها را وادار به پاسخ دادن کردند. باکتریها تنها برای چند ساعت باعث بروز علائم کلاسیک بیماری مانند خستگی، درد و تب در شرکت کنندگان میشد. در طی این مدت نمونههایی از بوی بدن از شرکت کنندگان گرفته شد؛ همچنین عکس و فیلم هم از آنها گرفته شد. سپس اثر ماده تزریقی از بین رفت و به دنبال آن علائم بیماری هم ناپدید شد. از گروه کنترل که شامل افراد سالم میشد نیز فیلم، عکس و نمونههایی از بوی بدن گرفته شد.
سپس نمونههای گرفته شده از هر دو گروه در اختیار گروهی دیگر از شرکتکنندگان قرار گرفت. در حالی که فعالیتهای مغزی شرکتکنندگان گروه سوم توسط اسکنر MR ثبت میشد از آنها خواسته شد که نمونهها را بسته میزانی که از آنها خوششان میآید، طبقه بندی کنند.
سپس از آنها خواسته شد که تنها با نگاه کردن به عکسها بگویند که کدام یک از شرکتکنندگان بیمار به نظر میرسد، کدام یک به نظر آنها جذابتر است و کدام یک را برای همصحبتی انتخاب میکنند.
اولسن در ادامه اضافه کرد: «نتایج حاصل حاکی از آن است که تفاوت قابل توجهی میان تمایل افراد در همصحبتی با افراد سالم و افرادی که به نظر بیمار میآیند، وجود دارد. در واقع انسانها در کل ترجیح میدهند با افرادی معاشرت کنند که وضعیت سلامت مناسبی دارند. همچنین میتوان مشاهده کرد که عملکرد مغز انسان در اضافه کردن سیگنالهای ضعیفی از حواس پنجگانه مرتبط با وضعیت سلامت فرد به خوبی عمل میکند».
وی این امر را به عنوان تائید بیولوژیکی این نظریه میداند که انسان برای بقای نسل خود مستلزم دوری کردن از عوامل عفونی است.
وی در آخر اضافه میکند: «عقل سلیم به ما میگوید که حتما یک مجموعه رفتاری پایه برای کمک به سیستم ایمنی وجود دارد. هرچند، اجتناب لزوما بدین معنا نیست که شما با فرد بیمار رابطه نزدیکی دارید. برای مثال، اگر فرزندتان آبریزش بینی داشته باشد، اهمیت نمیدهید و به هر حال آنها را میبوسید اما اگر غریبهای را با وضعیت مشابهی ببینید، به طور حتم از آنها دوری میکنید. به عبارت دیگر، در روابط نردیک یک نشانه از بیماری میتواند رفتار مراقبتی را در فرد افزایش دهد. این مطالعه نشان میدهد که مغز انسان به نشانهها و سیگنالها حساستر از آن چیزی است که فکر میکردیم».
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/