دروغ اول آوریل از کجا آمدهاست؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر آنا، مجله مهر نوشت: «دروغ گفتم خواستم بخندید» به همین سادگی و با همین دلیل ابتدایی میشود یک دروغ عجیب و غریب سرهم کرد و حداقل تا ۲۴ ساعت یک موج راه انداخت. موجی که ممکن است انرژی زیادی داشته باشد و حتی گاهی خطرناک هم شود اما بعد از اینکه در زمان کوتاهی خبر دروغ همه جا را به هم ریخت، صاحب دروغ در چشم مخاطب زل بزند و با یک لبخند بگوید: «دروغ گفتم».
دروغ اول آوریل هم از آن دروغهاست که تاکنون ماجراهای زیادی داشته و بلواهای زیادی را به پا کردهاست و سالهاست به دلیل نزدیکی ماه آوریل با سیزدهم فروردینماه این رسم غربی ایرانیزه شده و به «دروغ سیزده» تبدیل شدهاست. در چندسال اخیر نیز دروغ سیزده بین برخی روزنامهنگاران و مطبوعاتیها حسابی محبوب شد تا با اخبار کذب خود چندساعتی به مخاطبانشان بخندند.
هرکی راستشو بگه احمقه!
از پیشینیه این دروغ همهگیر اطلاعات زیادی دقیقی در دسترس نیست اما عدهای معتقدند زمان شارل نهم یکی از پادشاهان فرانسه یعنی حدود ۴۰۰ سال پیش زمان اصلاح تقویم جشنهای سال نو از اول آوریل یعنی اول بهار به اول ژانویه منتقل شد. این اقدام مخالفان زیادی داشت که همچنان اصرار داشتند اول آوریل به دید و بازدید عید بروند که دوستان آشنایان به این افراد که همچنان به عیددیدنی اول آوریل اصراد داشتند «احمقهای آوریل» میگفتند. در این رسم عجیب و غریب نیز یک دروغ بزرگ مطرح میشود که اگر صاحب دروغ حقیقت را قبل از شب فاش کند به او نیز «احمق آوریل» گفته میشود.
برداشت ماکارونی تازه از درخت!
در طول تاریخ دروغ های شاخدار زیادی در روز آوریل در رسانهها گفته شدهاست که مخاطبان زیادی را سرکار گذاشتهاست. در سال ۱۹۵۷ شبکه «بیبیسی» فیلمی با عنوان «فصل برداشت اسپاگتی» پخش کرد که کشاورزان از درخت اسپاگتی تازه میچیدند. این گزارش کاملا دروغ باعث شد مخاطبان زیادی با این شبکه تماس بگیرند و خواهان اسپاگتی تازه شوند.
الِکی میگه!
هرساله اخبار ماه آوریل با وسواس مردم دنبال میشود و با شنیدن هر خبر امکان کذب بودن آن را میدهند. اما بالاخره گاهی هم حدسیاتشان با شکست روبرو میشود. به طور مثال وقتی دونالد ترامپ اعلام کرد که میخواهد نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شود. عدهای سرخوشانه تصور میکردند که این حرف تنها یک شوخی احمقانه ماه آوریل است. اما در نهایت ترامپ نه تنها نامزد انتخابات شد بلکه در حال حاضر شخص اول ایالات متحده آمریکا نیز هست.
فرمان آتش بس هیتلر در بحبوحه جنگ جهانی!
دروغهای آوریلی یا «دروغ سیزده»نیز در کشورما به خصوص در چندسال اخیر حسابی باب شدهاست. پیش از این نیز این دروغ در جراید باب بود. به طورمثال «اسماعیل مدبر» از روزنامهنگاران سرشناس ایرانی است که درباره این دروغ در جراید ایران میگوید:«ما در شماره ۱۳ فروردین ۱۳۲۲، روزنامه «نبرد» را یک پارچه به صورت دروغ درآوردیم. یکی از این دروغها نطقی از هیلتر بود که در آن بحبوحه جنگ، دستور آتش بس میداد تا دروغ شیرینی باشد. بعد هم یک دروع آزاردهنده گفتیم که بساط سیزدهمین روز نوروز را به هم ریخت. دروغ خبر فوت «حاج محتشم السلطنه» رئیس مجلس وقت که چون بین مردم کوچه بازار محبوب بود همه برای مراسم تشییع جنازهاش راهی خانهاش شدند.
برج میلاد کج است!
اما «دروغ سیزده» در چندسال اخیر حسابی در مطبوعات داخلی هم دردسرساز شده است. روزنامه شرق در سال ۱۳۸۴ دروغی گفت که نیمی از شهر را به هم ریخت. این روزنامه در صفحه اول خود نوشت:«برج میلاد در آستانه سقوط» و با فونت ریز و غیرقابل دیدی نوشته شده بود کلی محتویات این صفحه دروغ سیزده است. اما کار از کار گذشته بود و عده زیادی برای دیدن این کجی به پای برج میلاد رفتند.
واحد اداری علی دایی در برج میلاد!
در سال ۸۷ نیز دوباره دروغ سیزده دست به دامان برج میلاد شد تا خبرتازه ای بسازد. این بار فروش واحدهای اداری برج میلاد در طبقات فوقانی که علی دایی نیز دو واحد از آنها را خریداری کرده است. این خبر به یکباره سوال اول خبرنگاران از شهردار تهران شد که آقای قالیباف اعلام کرد این برج هیچ واحدی اداری و تجاری در طبقات فوقانی ندارد و همه این ها شوخی های سیزده یک طنزپرداز بوده است.
مخاطبان وبلاگ شما کجا ایستاده اند؟
سایت وبگذر که یک سایت اینترنتی است که خدمات نصب کنتور روی وبلاگ ها را ارائه می دهد اعلام کرد که یک سرویس جدید به کاربران خود ارائه خواهد کرد که با آن کاربران می توانند محل تقریبیبازدید کنندگان از وبلاگ های خود را ببینند. بر طبق دروغ سایت وبگذر قرار بود این سرویس از روز ۱۵ فروردین ارایه شود. از روز ۱۵ فروردین کاربران به وبگذر هجوم بردند تا از این امکان استئنایی باخبر شوند که با یک مربع صورتی که روی آن نوشته شده بود «سیستم ردیابی کاربر» روبرو شدند. بعد از کلیک بر روی آن صفحه جدیدی باز شد که نوشته شده بود: «این مطلب دروغ سیزده (۱ آوریل) سایت وبگذر بوده است و امکان شناسایی ماهوارهای آدرس در عمل غیر ممکن است. با خیال راحت به وبگردی خود ادامه دهید!»
ماستمالی به اسم دروغ سیزده!
بعد از باب شدن دروغ سیزده در مطبوعات و رسانهها عدهای از چهرهها نیز تصمیم گرفتند که از خودشان دروغ سیزده در بیاورند تا به خیال خودشان مخاطبان را سرگرم کنند. عدهای هم بعد از افشای خبر و یا حرفی که از زدن آن پشیمان شدند ادعا کردند که یک شوخی سیزده بیشتر نبوده و دماغ سوخته خریدارند.
انتهای پیام/