مواد شیمیایی عامل رشد سلولهای سرطان سینه
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Futurity، براساس نتایج تحقیقات جدید، به نظر میرسد ماده شیمیایی بیسفنول A یا BPA به بقای سلولهای التهابی سرطان سینه کمک میکند. این پژوهش با هدف شناسایی مکانیزمهای احتمالی دخیل در رشد این بیماری صورت گرفته است. بیسفنول A در ساخت بطریهای پلاستیکی پلیکربنات که برای نگهداری نوشیدنیها و شیر کودکان مورد استفاده قرار میگیرد، به کار میرود. سرطان سینه التهابی (IBC) کشندهترین نوع سرطان سینه است، به سرعت رشد میکند و بدن بیمار سریعا در برابر درمان مقاومت نشان میدهد.
نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد که بیسفنول A موجب افزایش مسیر سیگنالدهی سلولی میشود که در سلولهای سرطان سینه التهابی با نام میتوژنهای فعال پروتئینهای کیناز یا MAPK شناخته میشوند.
گایاتری دوای، استاد جراحی در دانشگاه دوک، در این باره میگوید: «این تحقیق برای اولین بار نشان داد که BPA از طریق گیرندههایی که با مسیر MAPK مرتبط هستند باعث افزایش سیگنالدهی میشود. همچنین نتایج این پژوهش حاکی از آن است که حضور BPA میتواند منجر به مقاومت سلولها در برابر داروهای درمان سرطان شود. درسلولهای مدل ما، سیگنالدهی بیشتر به افزایش رشد سلولهای سرطانی منجر شد».
مطالعات قبلی نشان میداد که BPA و دیگر مواد شیمیایی مخل ترشح شده از غدد درون ریز، آن دسته از مواد شیمیایی که رفتار هورمونهای دیگر مانند استروژن را در بدن تقلید میکنند، به گسترش تورمورهای سرطانی در بافت سینه کمک میکنند. هر چند، در پژوهش اخیر مکانیزمی بالقوه کشف شد که چگونگی تکثیر سرطان به روشی مستقل از استروژن را نشان میدهد و همچنین مواد شیمیایی خاصی که ممکن است در این پروسه دخیل باشند هم شناسایی میکند.
در این مطالعه پژوهشگران سلولهای سرطان سینه التهابی را با شش ماده شیمیایی از غدد درون ریز درمان کردند که به طور معمول در محیط روزمره از جمله غذا، دارو و محصولات کشاورزی یافت میشوند. BPA در کنار تری کلراوتان (HPTE) و متوکسیکلر موجب افزایش سیگنالدهی به گیرنده عامل رشد اپیدرمال (EGFR) شد که زیر سطح سلول قرار دارد.
برای مثال، هنگامی که به سلولها دوز پایینتری از BPA اضافه شد، فعالیت گیرنده عامل رشد اپیدرمال تقریبا دو برابر شد. در عوض، سیگنالدهی به مسیر MAPK نیز افزایش یافت. این رشد صعودی با افزایش رشد شاخصهای سلولهای سرطانی همراه بود.
محققان همچنین دریافتند که قرار گرفتن سلولهای سرطانی در معرض BPA، اثربخشی داروهایی که از طریق مهار سیگنالدهی گیرنده عامل رشد اپیدرمال سلولهای سرطانی را از بین میبرد، محدود میکند.
دکتر استیون پاتیرنو، استاد داروشناسی در دانشگاه دوک و یکی از سرپرستان این پژوهش، در این باره اظهار کرد: «وقتی که گیرنده عامل رشد اپیدرمال مورد هدف قرار میگیرد، داروهای ضدسرطان قادر به کاهش مقدار سیگنال دهی ان میشوند که در نتیجه این عمل سلولهای کمتری از بین میروند. این امر نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی میتواند به توسعه نوعی سرطان سینه کمک کند که در برابر تمامی داروهایی که برای درمان سرطان استفاده میکنیم، مقاوم باشد».
این مطالعه قسمتی از تحقیقی عظیم است که تلاش دارد بینش وسیعتری به طبیعت تهاجمی سرطان سینه التهابی ارائه دهد. برای مثال در پژوهشی دیگر که اخیرا منتشر شده است، دانشمندان موفق به شناسایی نوع خاصی از پروتئینهای ضدمرگ سلولی شدند که در تومورهای بیماران مبتلا سرطان سینه التهابی یافت شدهاند.
دوای در ادامه اضافه کرد: «در نهایت امیدوارویم که این نوع تحقیقات به ما کمک کند تا روشهای درمانی موثرتری را برای سرطان سینه التهابی توسعه دهیم تا میزان نجات یافتن بیماران افزایش یابد».
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/