جوایز خصوصی و دولتی در قاب ادبیات
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، جوایز ادبی در حوزه داستان و شعر، همچون سالهای قبل در تاریخهای مختلف برگزار شدند تا بهترینهای ادبیات کشور را، به زعم و نگاه داوران خود معرفی کنند:
جایزه جلال آلاحمد
مراسم اختتامیه نهمین جایزه جلال آلاحمد، شنبه چهارم دیماه در تالار وحدت برگزار شد. این جایزه در بخش ادبیات ایرانی-بخش رمان به رمان «لم یزرع» نوشته محمدرضا بایرامی رسید. داوران این جایزه همچنین در بخش داستان کوتاه نیز «بازار خوبان» نوشته آرش صادقبیگی و «روباه شنی» نوشته محمد کشاورز را مشترکا به عنوان برگزیده اعلام کردند.
در بخش مستندنگاری این جایزه نیز کتاب «ر» نوشته مریم برادران و «پیغام ماهیها» نوشته گلعلی بابایی شایسته تقدیر معرفی شدند.
این جایزه در این دوره، برای اولینبار بخش تازهای داشت که به آثار منتشر شده در افغانستان اختصاص یافته بود. در این بخش، داوران در حوزه داستان کوتاه، «باغ با بر» و «کابل جای آدم نیست» را مشترکا به عنوان اثر برگزیده اعلام کردند. در بخش رمان نیز «چارگرد قلا گشتم» و «گرگهای دوندر» مشترکا برگزیده شدند.
جشنواره شعر فجر
یازدهمین دوره از جشنواره فجر، یکی دیگر از رویدادهای فرهنگی سالانه کشور است که امسال در 19 اسفند به کار خود خاتمه داد. داوران این جایزه در بخش شعر بزرگسال «کتاب تردید» اثر عبدالحمید ضیایی از نشر هزاره ققنوس و «ولی به این دیری» سروده سمانه کهرباییان از انتشارات فصل پنجم را مشترکا به عنوان اثر برگزیده معرفی کردند. همچنین کتاب «فوارهها» از علیرضا سپاهی لایین، منتشر شده از سوی انتشارات سپیدهباوران با به دست آوردن عنوان شایسته تقدیر، مورد تقدیر قرار گرفت.
جشنواره یازدهم شعر نیز مانند جایزه جلال، بخش تازهای را تجربه کرد که به بررسی مجموعه شعر شاعران افغانستانی که در 10 سال اخیر منتشر شدهاند، اختصاص داشت. داوران در این بخش، «در خوابهایم کودکِ غمگینیست» اثر روحالامین امینی از انتشارات آرمانشهر، «دوشنبههای کوهی» اثر سیده تُکتَم حسینی از انتشارات سوره مهر، «راهِ ابریشمِ آزادی» اثر قنبرعلیِ تابش از نشر عرفان، «عقاب چهگونه میمیرد» اثر ابوطالب مظفریاز نشر تاک و «صد غزل» اثر عفیفِ باختری از انتشارات انجمن قلم افغانستان را به عنوان اثر تقدیری، معرفی کردند.
جشنواره یازدهم شعر فجر همچنین در بخش کودک و نوجوان نیز مجموعه شعر «قِچ قِچ» سروده طیبه شامانی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و «وای اگر دُم داشتم»، سروده مریم هاشمپور از همین ناشر را به صورت مشترک در بخش کودک و نوجوان یازدهمین جشنواره شعر فجر برگزیده اعلام کرد.
پروین اعتصامی
هفتمین دوره از جایزه پروین اعتصامی، در تاریخ 18 مرداد ماه سال 95 به کار خود خاتمه داد و بانوان برگزیده اهل قلم در مراسم اختتامیه، تجلیل شدند.
داوران بخش شعر بزرگسال، جایزه بهترین اثر این حوزه را به خاطر کتاب « دایره» از انتشارات فصل پنجم به مریم جعفری آذرمانی اعطا کردند و جایزه بهترین اثر داستانی به کتاب «خونمُردگی» نوشته الهام فلاح از انتشارات چشمه رسید.
در بخش ادبیات کودکان نیز هفتمین جایزه ادبی پروین اعتصامی، جایزه به کتاب «آب و تاب» سروده سعیده موسویزاده از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان رسید.
همچنین داوران بخش ترجمه دو کتاب «فرهنگ فشرده لغات چینی به انگلیسی برای عشاق» ترجمه ریحانه وادیدار از انتشارات ققنوس و «بیرون ذهن من» ترجمه آنیتا یارمحمدی از نشر پیدایش را شایسته تقدیر دانستند و هیچ اثری در این بخش، برگزیده شناخته نشد.
بخش ادبیات نمایشی نیز برگزیده نداشت و داوران این بخش، کتاب «تاجماه» نوشته فریده فرجام از انتشارات مروارید و «مرده ریگ» نوشته تهمینه محمدی از نشر افراز را شایسته تقدیر شناختند.
مهرگان ادب
جایزه مهرگان ادب، جمعه 13 اسفندماه شانزدهمین دوره خود را پشت سر گذاشت. داوران در این دوره از جایزه مهرگان، کتاب «چیدن باد» نوشته محمد قاسم زاده از نشر قطره را به عنوان اثر برگزیده در بخش رمان معرفی کردند و لوح و تندیس جایزه مهرگان ادب به این نویسنده پیشکسوت رسید. همچنین رمانهای «کافور پوش» نوشته عالیه عطایی از نشر ققنوس و رمان «خوف» نوشته شیوا ارسطویی از نشر روزنه در این بخش رمانهای تحسین شده شناخته شدند و رمان «پایان خوش ناتمام» نوشته کاوه میرعباسی از نشر ثالث به عنوان اثر شایسته تقدیر معرفی شد.
مهرگان ادب در بخش مجموعه داستان کوتاه نیز جایزه شانزدهم خود را به مجموعه داستان «سرطان جن» نوشته رامبد خانلری از نشر آگه اختصاص داد و مجموعه داستانهای «غریبهای زیر درخت نارنج» نوشته کرمرضا تاجمهر از نشر ثالث و مجموعه داستان «پلها» نوشته احمد عبدالفتحی از نشر چرخ، آثار تحسین شده در این بخش بودند. مجموعه داستان های «دوربرگردان» نوشته میثم کیانی از نشر «زاوش» و مجموعه داستان «عکسهای دستهجمعی» نوشته حمید امجد از نشر نیلا آثار شایستهتقدیر این دوره از جایزه مهرگان ادب معرفی شدند.
شاملو
دومین دوره از جایزه شعر شاملو، در سال 95 (جمعه 18 دیماه) در خانه-موزه احمد شاملو برگزار شد. مطابق با رای داوران این جایزه، مجموعه شعرهای «این کشتی پراسرار» سروده علی باباچاهی و «منظومه بازگشت و اشعار دیگر» از محمد شمس لنگرودی (هر کدام با پنج رای)، بهطور مشترک، بهعنوان برگزیده این جایزه معرفی شدند.
همچنین مجموعه شعرهای «اندوه تحمیلی» سروده فرزاد آبادی و «مدارک جعلی» اثر سعدی گلبیانی (هر کدام با چهار رای) عنوان دوم مشترک در این جایزه را به خود اختصاص دادند.
شعر خبرنگاران
جایزه شعر خبرنگاران، آخرین جایزه ادبی در سال 95 بود که در تاریخ 21 اسفندماه به کار خود خاتمه داد. دبیرخانهی یازدهمین دوره این جایزه، در بخش کتاب سال، مجموعه شعر «اسب را در نیمهی دیگرت بِرَمان» سروده عطیه عطارزاده را بهعنوان اثر برگزیده معرفی کرد و این شاعر لوح و تندیس این جایزه را از آن خود کرد.
همچنین تندیس این جایزه در بخش ویژه شاعران بدون کتاب (شاعران فارسیزبان ایران، افغانستان و تاجیکستان که تا کنون در ایران مجموعه شعر منتشر نکردهاند یا زیر چاپ ندارند، اما بهاندازهی یک مجموعه، شعر دارند) به آریس پراچا رسید. بهنام مومنی و سعید پوریوسف در این بخش شاعران شایسته تقدیر معرفی شدند.
انتهای پیام/