سینماگران جهان در مصاف با ترامپ/ همراهی سینماگران با اسکارِ سیاسی!
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، مراسم اسکار 2017 در شرایطی برگزار شد که 37 روز از روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری جنجالی آمریکا میگذرد؛ 37 روز ناآرامی که با سیاستها، اظهار نظرها و سخنرانیهای تند ترامپ، جهان را دچار چالش کرده است.
اسکار و آغاز واکنشهای سیاسی
یکی از مهمترین سیاستهای چالشبرانگیز دونالد ترامپ در روزهای گذشته، اعلام موضع در زمینه ممانعت از ورود مردم 6 کشور مسلمان به آمریکا بود که البته با اتفاقهای دیگری نیز همراه شد. این رویکرد، اعتراضهای متعددی را در بیرون و داخل آمریکا برانگیخت و دامنه این اعتراضات به برگزاری مراسم اسکار 2017 نیز کشیده شد؛ چراکه این سیاست، ورود سینماگران مسلمان به مراسم اسکار را زیر سوال میبرد.
خبر انتخاب اصغر فرهادی، برنده اسکار 2012 به عنوان نامزد اسکار 2017 از همان آغاز واکنشهایی را به همراه داشت. ترانه علیدوستی بازیگر نقش اول زن در فیلم «فروشنده» بلافاصله در قالب پیامی اعلام کرد که در اعتراض به سیاستهای ترامپ، در مراسم اختتامیه اسکار شرکت نخواهد کرد.
نکته جالب توجه این بود که در همان زمان علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: «موضع هنرمند گرامی ما در تحریم حضور در جشنواره هنری آمریکا نمونهای از غیرت ملی ملت ایران است. دولت آمریکا باید از این نمونه درس بگیرد که در مقابل یک ملت بزرگ، ریشه دار و متمدن قرار دارد و اینگونه اقدامات عجولانه و نارس بیش از آنکه قدرت آنها را نشان دهد هراس ضعف آنها را هویدا می کند. وانگهی فلش مبارزه با تروریست را برملا می کند که عملی مکارانه است وگرنه بعید است آنان ندانند مصدر اصلی تروریست کجاست.»
جملات رئیس قوه مقننه، گواهی بود بر بار سیاسی اسکار، خصوصا اسکار در دوره دونالد ترامپ! هرچند که او اسمی از ترانه علیدوستی و فیلم فروشنده نیاورد و همین مسأله نیز مورد توجه رسانهها قرار گرفت.
بیانیه نامزدهای اسکار در بخش فیلمهای غیر انگلیسیزبان
همانطور که گفته شد، دامنه اعتراضات از سوی سینماگران، جهانی بود. به عنوان مثال ۶ کارگردان فیلمهای غیرانگلیسی زبانی اسکار پیشتر در بیانیهای با انتقاد از رویکردهای سیاسی ترامپ، اعلام کرده بودند: «جایزهی اسکار، صرفنظر از این که چه کسی برنده شود، برای تقویت تفاهم و توافق بر سر اصول انسانی تعیین شده است.»
تظاهرات جمعی از سینماگران پیش از آغاز مراسم اسکار نیز، واکنش دیگری بود که تعدادی از ستارگان سینمای جهان مانند جودی فوستر نیز در آن شرکت داشت و اصغر فرهادی نیز با ارسال ویدئویی با این تظاهرات همراهی کرد.
اظهارات برگزیدگان و مجری اسکار
همانطور که بسیاری از صاحبنظران در جهان پیشبینی کرده بودند، برگزاری مراسم پایانی اسکار 2017، از ورود به عرصههای سیاسی ناگزیر ماند. در طول این مراسم، مجری و سینماگران برگزیده، هرکدام به نوعی سعی کردند به سیاستهای ترامپ در 37 روز گذشته، اعتراض کنند. صحبتهای مجری این برنامه، سرآغازی بود برای این اظهار نظرها و گوشهکنایهها: «امشب از ترامپ تشکر میکنم که با کارهای نژادپرستانه خود باعث شده است «سفید بودن» بیش از اندازه اسکار به حاشیه برود.»
یکی دیگر از واکنشهای اعتراضآمیز در این مراسم، حضور میهمانان با پاپیون آبی روی لباسشان بود. این اقدام جمعی، با هدف مخالفت با سیاستهای ترامپ و با این پیام که از ارزشها و قانون آمریکا دفاع میکنند، رخ داد و تعدد افراد با پاپیونهای آبی، نمایانگر تفاهمنظر بین میهمانان بود.
ماهر شالار، بازیگر اهل ایالات متحده آمریکا، در گفت و گویی پیش از اسکار به شرایط بد مسلمانان در آمریکا اشاره کرد و انتخاب این بازیگر مسلمان و سیاهپوست به عنوان بهترین بازیگر نقش مکمل در فیلم «مهتاب» گواه اعتراض هشتاد و نهمین دوره اسکار به سیاستهای ترامپ است.
جایزه اسکار بهترین چهرهپردازی به آلساندرو برتولاتزی، جورجو گرگورینی و کریستوفر نلسن طراحان فیلم «جوخه خودکشی» داده شد. آنها در سخنرانی با اشاره به مهاجر بودن خود اسکار را متعلق به همه مهاجران آمریکا خواندند.
اصغر فرهادی که به دلیل اعتراض به سیاستهای ترامپ سفر به این مراسم را تحریم کرده بود در بیانیهاش که از سوی انوشه انصاری (نماینده او برای دریافت جایزه) خوانده شد اعلام کرد: «متاسفم که امشب در کنار شما نیستم، من به احترام مردم کشورم و شش کشور دیگر که با قانون غیرانسانی منع ورود مهاجران مورد بیاحترامی واقع شدند به آمریکا نیامدم. تقسیم بندی جهان به ما و دشمنان ما توسط سیاستمداران افراطی، باعث ترس میشود، ترسی که توجیهی است دروغین برای خشونتها و جنگها. جنگهایی که مانع بزرگی بودهاند برای رسیدن به دموکراسی و رعایت حقوق بشر در کشورهایی که مورد تهاجم واقع شدهاند.»
این اتفاقات در شرایط در مراسم اسکار 2017 رخ میداد که دونالد ترامپ در سال 2014 درباره این آکادمی، اسکار را برنامهای مزخرف توصیف کرده بود و بازنشر متن این اظهار نظر، پیش از برگزاری مراسم در فضای مجازی آغاز شده بود.
اسکار سیاسی خوب
اگر اسکار دوره قبل با موج اعتراض از نادیده گرفتن هنرمندان سیاهپوستها شروع شد، این دوره روی شوخی مجری مراسم با ترامپ و اعتراض مستقیم هنرمندان با سیاستهای چهل و پنجمین رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا شکل گرفت. گائل گارسیا برنال که این دوره جایزه بهترین انیمیشن کوتاه را دریافت کرده است به انتقاد از سیاست ساخت دیوار و ایده ترامپ پرداخت.
کارگردانان برگزیده انیمیشن «زوتوپیا» از تحمل در برابر ترس از دیگری سخن گفت و بری جنکینز و تارل الوین مککرینی نویسندگان فیلم «مهتاب» نیز پس از دریافت جایزه بهترین فیلمنامه به سیاهپوستها و نگاه غیرجنسیتی اشاره کردند. زمانی که مارک رایلنس، بازیگر سرشناس تئاتر و سینما برای اعطای جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن که از قضا او هم سیاه پوست بود به روی صحنه آمد از «مخالفت بدون تنفر» سخن گفت.
به نظر میرسید سیاسی بودن اسکار که در دورههای مختلف، انتقادهایی جهانی را به همراه داشته، به دلیل موضع اسکار 2017 در برابر سیاستهای توهینآمیز دونالد ترامپ، مورد نقد قرار نگرفته بلکه همراهی سینماگران با این موضع، نشان از رضایت نسبی از مواضع سیاسی این دوره از اسکار دارد. به نظر میرسد که باید صحبتهای شریل بون ـ ایزاک، رئیس آکادمی اسکار در این دوره جدی گرفت: «امشب گواهی است بر این که هنر هیچ مرزی ندارد.»
انتهای پیام/