دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

معضلی به نام بورس‌های وایبری و تلگرامی!

بازار سهام در شرایطی به استقبال تعطیلات سه روزه رفت که عرضه اولیه پتروشیمی مبین تنها رخداد مهم آن بود و همچنان معاملات بازار سهام اسیر سفته بازانی است که براحتی در شبکه‌های اجتماعی به ویژه تلگرام جولان می‌دهند و سهم‌های بی‌بنیاد و کوچک را تبلیغ می‌کنند.
کد خبر : 15918

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، علیرضا باغانی کار‌شناس بازار سرمایه در سایت عصر ایران نوشت: معاملات اصطلاحا وایبری یا تلگرامی به نفوذ این اپلیکیشن‌ها در ایران طی دو سال گذشته بر می‌گردد، شبکه‌هایی که حتی سال گذشته تا مرز فیلتر هم پیش رفتند اما اصل درست دسترسی آزاد به اطلاعات در کنار سایر ملاحظات دیگر سبب شد تا این شبکه‌ها در ایران همچنان ادامه فعالیت دهند.


اما این اپلیکیشن‌ها مدتی است که به آفت بزرگی برای بازار سهام تبدیل شده‌اند، برخی افراد همیشه از تکنولوژی‌های نوین به جای استفاده، سوءاستفاده می‌کنند در تلگرام گروهی ۲۰۰ نفره تشکیل می‌دهند و هر چه دلشان خواست در آن می‌نویسند بدون اینکه نهادی یا کسی از آن‌ها توضیحی بخواهد.


از توهین و هتاکی به متولیان بازار سهام به ویژه مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار گرفته تا ده‌ها تحلیل و خبر بی‌محتوا و جهت دار در این شبکه‌ها روزانه منتشر می‌شود، برخی سفته بازان با هم جمع می‌شوند و هر یک گروه ۲۰۰ نفره‌ای را اداره می‌کنند و حداقل ۲۰۰۰ مخاطب را به خود جذب می‌کنند.








راه رسیدن به سود عضویت در گروه‌های بی‌محتوای تلگرام و وایبر نیست، مگر اینکه گروه‌هایی را پیدا کنید که چهره‌های شناخته شده، تحلیل گران خبره یا افراد مورد وثوق بازار سهام در آن عضویت داشته باشند.

به تعبیری واضح‌تر این عده از سوداگران، سلامت بازار سرمایه را هدف قرار داده و براحتی در بورس بدون اینکه مجوزی از وزارت ارشاد یا سازمان بورس و اوراق بهادار داشته باشند، کار رسانه‌ای می‌کنند و عملا رسانه‌هایی تاثیر گذار دارند و این زنگ خطری است برای بازاری که برچسب شفافیت را یدک می‌کشد.


غیر حرفه‌ای‌ها به کجا مراجعه کنند؟
هدف از بیان این واقعیت‌ها این بود که اولا غیر حرفه‌ای‌ها که سودای کسب سود در بورس را در سر می‌پرورانند مراقب اطلاعاتی که در شبکه‌های اجتماعی رد و بدل می‌شود باشند و اساسا به اطلاعاتی که در این شبکه‌ها منتشر می‌شود، اعتماد نکنند چون در بورس قطعا کسی بدون چشمداشت اطلاعات خود که ارزشمند‌ترین دارایی است را در اختیار شما به رایگان قرار نمی‌دهد.


چه دلیلی دارد کسی که اطلاعات نهانی از سهمی دارد و در واقع از رشد یک سهم خبر دارد، آن را به جای اینکه خودش استفاده کند سخاوتمندانه در اختیار شما قرار دهد؟!


بنابراین راه رسیدن به سود عضویت در گروه‌های بی‌محتوای تلگرام و وایبر نیست، مگر اینکه گروه‌هایی را پیدا کنید که چهره‌های شناخته شده، تحلیل گران خبره یا افراد مورد وثوق بازار سهام در آن عضویت داشته باشند. نکته دیگری که لازم است غیر حرفه‌ای‌ها بدانند این است که برای دریافت مشاوره در بورس شرکت‌های مشاور سرمایه گذاری پیش بینی شده‌اند.


بورس وایبری؛ بورس تلگرامی!
طبق اعلام سایت رسمی سازمان بورس و اوراق بهادار در حال حاضر ۱۰ شرکت مشاور سرمایه گذاری دارای مجوز فعالیت در بازار سهام هستند و غیر حرفه‌ای‌ها و نیمه حرفه‌ای و حتی حرفه‌ای‌های نیازمند تحلیل و اطلاعات می‌توانند از خدمات این شرکت‌های دارای مجوز استفاده کنند. فرق مشاوران دارای مجوز با مشاوران بدون مجوز تلگرامی و وایبری این است که بر فعالیت آن‌ها نظارت می‌شود و آن‌ها براحتی هر اطلاعات خلاف واقع یا تحلیل جهت داری را نمی‌توانند به خورد مخاطبان خود دهند و دراین صورت می‌توان آن‌ها را تحت پیگرد قانونی قرار داد. حتی این شرکت‌های مشاوره سایت‌های اطلاع رسانی و تالارهای گفت‌و‌گوی بورسی را اداره می‌کنند که در این تالار‌ها که با نظارت بورس فعالیت می‌کنند اطلاعات داغ و تحلیل‌های بروز سهامداران حرفه‌ای و نیمه حرفه‌ای قابل مشاهده است.








یادمان نرود که همین سال گذشته بود که انتشار شایعه دروغین فرار مدیران یکی از بانک‌های خصوصی چه تبعات ناخوشایندی داشت و ضمن هدف قرار دادن آبروی افراد شناخته شده و دارای اعتبار، سهامداران این بانک و حتی سپرده گذارانش را نگران کرده بود.

در این میان البته رسانه‌های دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز هستند که اطلاعاتی را درباره بازار سهام و بعضا سهم‌ها منتشر می‌کنند که قابل اعتماد هستند.


شبکه‌های اجتماعی برای بورس خطرناک است
اما سخن ما با مسئولان این است که حتما باید چاره‌ای اساسی برای این شبکه‌های اجتماعی بیندیشند. شاید در برخی حوزه‌ها وجود این شبکه‌ها آنقدر آسیب زننده نباشد که در بورس هست. در بازار سهام نباید براحتی اجازه داد که با استفاده از این رسانه‌های خود ساخته براحتی تاثیر گذار بود و بدون آنکه بازخواستی وجود داشته باشد با سرمایه مردم بازی کرد و ثروتمند شد.


یادمان نرود که همین سال گذشته بود که انتشار شایعه دروغین فرار مدیران یکی از بانک‌های خصوصی چه تبعات ناخوشایندی داشت و ضمن هدف قرار دادن آبروی افراد شناخته شده و دارای اعتبار، سهامداران این بانک و حتی سپرده گذارانش را نگران کرده بود. بنابراین از همین لحظه هم اگر برای مقابله با خطرات این شبکه‌ها اقدام کنید دیر است.


عرضه‌های اولیه برای غیر حرفه‌ای‌ها
بازار سهام این هفته شاهد عرضه اولیه سهام شرکت ۱۴۰۰ میلیارد تومانی پتروشیمی مبین بود. مبین یکی از دارایی‌های ارزشمند هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس است که ارائه کننده خدمات یا‌‌ همان یوتیلیتی در پارس جنوبی است. هر سهم این شرکت ۲۹۰ تومان کشف قیمت شد که با توجه به پیش بینی سود ۶۷ تومانی شرکت برای سال جاری، کشف قیمت مناسبی بود. ضمن اینکه در هفته‌های آینده سهامداران مبین در مجمع سالانه شرکت دست کم حدود ۴۰ تومان هم سود نقدی به خانه می‌برند.


اما عرضه‌های اولیه یکی از توصیه‌های همیشگی برای غیر حرفه‌ای هاست. اگر یک سرمایه گذار دارای کد معاملاتی در هفته گذشته تنها از کارگزار خود دریافت خدمات معامله آنلاین را تقاضا می‌کرد، بدون نیاز به هر گونه پارتی بازی می‌توانست روز سه شنبه گذشته ۱۰ هزار برگه سهم مبین را در ساعت ۱۲: ۴۰ دقیقه در سامانه معاملات آنلاین کارگزاری‌ها بدون هیچ درد سری خریداری نماید و غیر از این سهمیه قانونی تعیین شده حتی اگر سرمایه گذار، سرمایه‌ای هم در صندوق‌های سرمایه گذاری داشت یا معاملات مستقیمی در کارگزاری‌ها انجام می‌داد می‌توانست از کارگزار خود تقاضای سهم بیشتری از مبین داشته باشد. هر چند هنوز هم سهم اصلی از سود شیرین عرضه‌های اولیه ویژه خود کارگزاری هاست!


عرضه‌های اولیه در ایران عموما از طریق سیستم حراج کشف قیمت می‌شوند به این دلیل برای اهالی بازار سهام اعم از حرفه‌ای‌ها یا آماتور‌ها جذاب است.
در ایران با فرض کشف قیمت عادلانه و شفاف شرکت‌های تازه وارد، سهام آن‌ها در پروسه‌ای چند روزه ۱۵ تا ۲۰ درصد رشد می‌کند و حتی در برخی مواقع مثل عرضه اولیه فولاد هرمزگان سهم در ۱۰ روز معاملاتی حدود ۵۰ درصد سود به سرمایه گذاران خود می‌رساند.


در بازار چه خبر بود؟
در معاملات هفته گذشته بازار سهام با احتساب عرضه اولیه پتروشیمی مبین ۱۳۲۰ میلیارد تومان سهم معامله شد که فقط ۱۰۳۳ میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد و بلوک بازار بود.


به تعبیری واضح‌تر در بازارهای بورس و فرابورس طی ۵ روز معاملاتی هفته شده به طور متوسط روزانه ۲۰۰ میلیارد تومان سهم معامله شده، در حالی که در روزهای طلایی سال ۹۲ ارزش روزانه معاملات به حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان هم رسیده بود. این متغیر مهم نشان می‌دهد که بازار سهام چقدر با دوران رونق خود فاصله دارد.


در این هفته شاخص بورس تهران نیز از سطح ۶۶۵۶۹ واحد در پایان هفته به عدد ۶۵۶۳۴ واحد رسید که برابر با افت ۱. ۴ درصدی است. در فرابورس هم شاخص آیفکس عدد ۷۴۱ واحدی را نشان می‌داد تا با افت ۱. ۲ درصدی همگرایی خود را با شاخص بورس نشان دهد. البته بخش عمده‌ای از این افت ناشی از تجهیز نقدینگی بازار برای خرید سهام شرکت پتروشیمی مبین بود.


اما در هفته پیش رو...
در هفته پیش رو بازار سهام بیش از هر چیز از گزارش‌های ۱۲ ماهه شرکت‌ها به عنوان یک عامل درونی تاثیر می‌پذیرد و البته از گزارش‌های ۱۲ ماهه هم نمی‌توان انتظار خاصی را داشت. در بیرون بازار نیز خبرهای مذاکرات نیویورک بازار را تحت تاثیر قرار خواهد داد، به ویژه اینکه اعلام شده که تا چند روز آینده پیش نویس توافق تکمیل می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود که خریداران از فروشندگان دست به ماشه نترسند و خرید سهام با دید سه تا ۶ ماهه به احتمال قوی، زیانی به همراه ندارد و حتی می‌تواند سهامداران را به سود خوبی هم برساند.
*


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب