رقص کاسینی با زحل و حلقهاش
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ناسا، کاسینی فضاپیمایی بود که ناسا در سال 2004 میلادی به مدار زحل رساند. زحل یک غول گازی در منظومه خورشیدی و در نیمه بیرونی آن است که یک حلقه پهن و بزرگ دور آن را فراگرفته و از دیرباز مورد توجه رصدگران بوده است. دانش ما درباره این سیاره و حلقهاش همیشه در هالهای از ابهام و تخیل قرار داشت تا اینکه کاسینی نخستین تصاویر خود را ارسال کرد.
اکنون این فضاپیما در پایان مأموریت چندینساله خود، در حال چرخیدن در مدارهای بیضی بین سیاره و حلقه آن است و تصاویری با وضوح دو برابر آنچه قبلا فرستاده بود برای ما ارسال میکند.
در تصاویر تازه ارسالشده اجرامی بسیار کوچک به قطر 550 متر دیده میشوند (دایرههای مشخص شده در تصویر) که در اثر جاذبه قمرهای بزرگ، در حلقه زحل درحال نوسان هستند. برای درک بهتر، باید بدانیم مرتفعترین ساختمان زمین 550 متر ارتفاع دارد و این اندازه اگرچه در مقابل یک انسان بسیار بزرگ است اما برای سیارهای چند صد برابر زمین و حلقهای به پهنای چند صد زمین، بسیار کوچک محسوب میشود.
کاسینی قرار است در تابستان 96 به دلیل تمام شدن سوخت موتورهای جهت دهنده، به کار خود خاتمه دهد و به درون غول گازی سقوط کند اما تا آن زمان در مدارهای بیضی به طور مرتب به داخل کمربند حلقوی زحل شیرجه میرود و از آن خارج میشود و از قطبهای سیاره نیز تصویربرداری میکند.
تصاویر تازه رسیده که در دسامبر 2016 (آذر 95) گرفته شدهاند، با استفاده از دوربین نور مرئی با زاویه گسترده این فضاپیما تهیه شدهاند و نشان میدهند که ظاهر حصیری شکل حلقه، به دلیل موجهای گرانشیای است که از سوی سیاره و قمرهایش به غبار این منطقه وارد میشود و چگالی نقاط مختلف را افزایش و کاهش میدهد.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/