پاسخهای دبیرکل «ندا» به ابهامات: درآمد پایدار برای کار حزبی، نیازمند کار اقتصادی است/ جمله صادق خرازی درباره گرا دادن برخی اصلاحطلبان به دشمن یک جمله تنقیح نشده و بداهه در یک مصاحبه بود/ انتخابات مجلس دهم، نفی همه اتهامات به «ندا» بود
مهدی روزبهانی، علی فراهانی ـ گروه سیاسی: دبیرکل مهندس حزب ندا معتقد است که حزب متبوعش طی چند سال اخیر توانسته تأثیرگذار باشد؛ هرچند بعضیها در جریان اصلاحات انتقاداتی را به این حزب جوان وارد میکنند اما مجید فراهانی میگوید که این گفتمان جوانان حزب ندا بود که حالا در فضای سیاسی کشور حاکم شده است. فراهانی با حضور در خبرگزاری آنا به سؤالات خبرنگاران سیاسی آنا درباره حزب ندا پاسخ داده است. در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانید.
* حزب ندا در ابتدای کار خود با حاشیهها و واکنشهای مختلفی مواجه شد و به نظر میرسد از آن مقطع ابتدایی عبور کرده است. در حال حاضر وضعیت حزب متبوع شما از نظر مالی، میزان مشارکت و فعالیت در استانها به چه صورت است؟
این مباحث را باید از دو بُعد بررسی کرد. به جد بر این باورم که حزب ندای ایرانیان اثر خودش را در فضای سیاسی کشور گذاشت و از این جهت نه تنها به اصلاحات بلکه به کشور و منافع ملی خدمت کرد. ما در زمان غلبه تندروی ها مبلغ تعامل و مدارا، اصلاحات تدریجی و حرکت به سمت تعادل و مرکزگرایی سیاسی بوده ایم. برخی از دوستان ما البته در این دوران به حرکتهای آوانگارد و رادیکالی اعتقاد داشتند به گونهای که حتی در سال 92 هم درباره حمایت از آقای روحانی دچار ابهام شده بودند. البته در فضای پسا 88 طرح ضرورت خردورزی، عقلانیت، مدارا و گفتوگو و تعامل با حاکمیت برای حزب کمهزینه نبود و انواع و اقسام اتهامات را بعضا از سوی افراد منتسب به اصلاحطلبان متوجه اعضای مؤسس حزب کرد.
* علت این حرف و حدیثها درباره حزب ندا را چه میدانید؟
در فضای سنگین بعد از وقایع 88 شاید طرح دیدگاههای ما برایشان عجیب و غریب بود. ما میگفتیم در فضای غبارآلود تندرویها جهت تأثیرگذاری در فضای کشور همواره باید از صندوق رأی به عنوان مهمترین ابزار اصلاح و انتخاب حمایت و دفاع کرد و تحریم انتخابات در جمهوری اسلامی در هیچ شرایطی مفید و ممکن نیست. برخی دوستان البته اعتقاد داشتند که در سالهای بعد از 88 بهدلیل غلبه فضای امنیتی بر جامعه امتناع سیاستورزی رخ داده و به این جهت حضور در انتخابات صرفا به گرم کردن تنور انحصارطلبان میانجامد و مفید فایده نیست. بهجد معتقدم غلبه گفتمان طرح شده از سوی حزب در وحدت با سایر اصلاحطلبان میانهرو بود که باعث پیروزیها و تغییر آرایش سیاسی جامعه بهخصوص ترکیب مجلس جدید (دهم) شد.
* چقدر حزب ندای ایرانیان در استانها فعال است؟
حزب ندا در استانهای کشور 30 شعبه و دفتر و در شهرها بیش از 126 حوزه شهری دارد که فعالیت اکثریت شعب و حوزههای حزب خوب و در حد قابل قبول گزارش شده است. اکثریت شعب و حوزهها جلسات شورای خود و نیز همایشهای متعدد خود را مرتب برگزار میکنند و البته با تأسیس و فعالیت حوزه های حزبی در داخل هر شهر بسیاری از آنها فرایند انتخابات شوراها را آغاز کردهاند و در حال تنظیم برنامه های حزبی و شناسایی افراد ذیصلاح هستند.
* آیا حزب ندا تا آخر سال برنامهای برای تشکیل کنگره دارد؟
«ندا» جزو معدود احزابی در کشور است که از ابتدای تأسیس، هر سال به شکل منظم کنگره سراسری برگزار کرده است. دو سال پیش اولین و سال گذشته دومین کنگره حزب ندای ایرانیان برگزار شد و در انتهای امسال هم اگر مشکل خاصی رخ ندهد به حول و قوه الهی سومین کنگره سراسری حزب را برگزار خواهیم کرد.
* وضعیت مالی حزب شما به چه شکل است؟
مسأله مالی قصه پرغصه هفت گنبد افلاک احزاب کشور است و یکی از مهمترین مشکلات فضای حزبی در جامعه به حساب میآید به گونهای که فعالیتها و کارهای یک حزب ایدهآل با حق عضویت افراد نمیچرخد. برای مثال، برای برگزاری یک کنگره 1500 نفری حزبی در شرایط فعلی حداقل 150 میلیون تومان هزینه لازم است. برای پرداخت چنین هزینهای به چه میزان باید از اعضا و افراد حق عضویت دریافت کرد؟ اصلاً آیا میشود با حق عضویت کنگرهای با این عظمت را برگزار کرد؟ در زمان ریاست جمهوری آقای خاتمی یارانههای حزبی در بودجه دولت تعریف شده بود و اقدام بسیار خوبی در جهت توسعه سیاسی و فعالیت احزاب بود. آقای احمدینژاد اساسا به فعالیت احزاب اعتقاد نداشت و در اولین اقدام با حذف بودجه و سپس انحلال احزاب اصلاحطلب ضربه سنگینی به توسعه فعالیتهای حزبی در جامعه زد. در دولت تدبیر و امید نیز هرچند با گشایش نسبی فضای سیاسی احزاب نفس تازهای کشیدهاند اما درخصوص حمایتهای مالی تاکنون حمایتی متناسب با فعالیتها، گسترش تشکیلاتی و اعضای احزاب صورت نگرفته است؛ بنابراین اگر به توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی منبعث از کار حزبی در جامعه معتقدیم؛ دولت باید حضور و فعالیت احزاب را به عنوان مهمترین فرصت جدی بگیرد و متناسب با فعالیتها و گسترش تشکیلاتیشان آنها را یاری کند در اینصورت احزاب جایگزین باندها و گروههای غیرپاسخگو در نظام تصمیمگیری کشور میشوند و طبیعتا پاسخگوی عملکردشان خواهند بود.
* بودجه دو کنگره قبلی حزب ندای ایرانیان چگونه تأمین شد؟
بخشی از کمکها از طریق اعضا و حق عضویتها و بخش دیگر توسط افراد و همچنین اشخاص خارج از حزب و نیز کمکهای موسسین تأمین شد. این کمکها همیشگی نیستند که بتوانیم روی آنها حساب باز کنیم. ضمن اینکه کار اقتصادی برای احزاب ممنوع است درحالی که درآمد پایدار برای کار حزبی، نیازمند کار اقتصادی است.
* در قسمتی از سخنانتان به حملات برخی افراد به حزب ندا اشاره کردید و گفتید شما را به خاطر گفتمانتان مورد تهمت و هجمه قرار میدادند. به گفته برخی هنوز هم حزب ندا نتوانسته است جایگاهی مهمی را در میان اصلاحطلبان داشته باشد. به عنوان مثال برخی میگویند اظهارات آقای خرازی را برای جریان اصلاحات مضر میدانند و میگویند که حزب ندا و شخص صادق خرازی برای ضربه به اصلاحات و وحدتشکنی آمدهاند.
اینکه میفرمایید حزب ندا در میان اصلاحات جایگاهی ندارد صحیح نیست؛ وقتی قرار شد شورای عالی اصلاحطلبان تشکیل شود، اولین حزبی که جناب آقای خاتمی نام آن را برای عضویت در مجموعه شورای عالی نوشت حزب ندای ایرانیان بود. حزب ندا در تمام استانها جایگاه پذیرفته شدهای در میان اصلاحطلبان دارد و نمایندگان حزب در استانها در مجمع اصلاحطلبان استان حاضر می شوند و متقابلا نقش حزب در انتخابات مجلس گذشته نقش بیبدیلی بوده است. آیا تلاش همهجانبه حزب برای پیروزی فهرست اصلاح طلبان در همه حوزه های انتخابیه مصداق وحدتشکنی است؟ حزب ندای ایرانیان همواره منادی وحدت اصلاح طلبان با هدف نیل به توسعه پایدار کشور بوده و خواهد بود.
البته حضور حزب در جبهه اصلاحطلبان منافی ضروت گفتوگو با سایر جریانات سیاسی نیست معتقدیم که با تمام دیدگاهها و مجموعههای سیاسی قابل اعتنا در کشور باید با هدف انتقال دیدگاهها گفتوگو کرد چراکه بسیاری از مشکلات و معضلات جامعه و کشور تنها از طریق گفتوگو و تعامل با دیدگاههای مختلف در کشور قابل حل خواهند بود. یکی از برنامههای ما دیدار و گفتوگو با احزاب و جریانات مختلف است که احتمالا در روزهای آینده در همین راستا با حزب مؤتلفه اسلامی ملاقاتی داشته باشیم و این روند را مثل گذشته در آینده نیز ادامه خواهیم داد.
* منظور آقای خرازی از اینکه گفته بود برخی اصلاحطلبان در دولت خاتمی به دشمنان گرا میدانند چه کسانی بود؟
تا آنجا که مطلعم آقای خرازی از دو سال پیش تاکنون بیش از یکصد مصاحبه و گفتوگوی خبری با رسانهها و مطبوعات و خبرگزاریها انجام داده است و به جرأت میگویم روزی نیست که ایشان تقاضای مصاحبه یا گفتوگوی رسانهای نداشته باشد. در میان این حجم وسیع و فهرست طولانی البته ممکن است در یک گفتوگوی خبری یا مصاحبهای فیالبداهه حرفی یا سخنی بدون امکان تصحیح بعد از مصاحبه صورت گرفته باشد؛ با این نگاه شما از میان سخنان هر سیاستمدار برجسته در دنیا میتوانید کلمهای یا جمله ای را ملاک و مبنا قرار دهید که قطعا صحیح نیست. اینکه از میان این حجم وسیع سخنان و اظهار نظرهای ایشان تحلیل خودتان از یک شخصیت را بر یک جمله تنقیح نشده از یک مصاحبه اصلاح نشده قرار دهید یقینا صحیح نیست.
* اسم آقای خرازی مطرح شد، از ابتدای تولد حزب ندا تاکنون گفته میشود این حزب به صادق خرازی تعلق دارد و در تملک ایشان است.
آقای خرازی عضو مؤثر و رئیس شورای مرکزی است و به دعوت جمعی از اعضا به حزب ندای ایرانیان پیوسته است و البته از ابتدای تأسیس تاکنون زحمات زیادی کشیده و همواره در خدمت حزب بوده و هست. این نگاه شخصیتگرای افراطی درخصوص احزاب کشور را مطلقا قبول ندارم؛ با این نگاه باید گفت حزب اعتماد ملی به آقای کروبی تعلق دارد یا مثلا حزب کارگزاران سازندگی در تملک آقای کرباسچی است؟! در گذشته البته آقای خرازی با هدف دوری از حاشیههای ناجوانمردانه یک بار رسما از عضویت شورای مرکزی حزب استعفا داد، اما خود شورای مرکزی حزب به اتفاق آرا، استعفای ایشان را نپذیرفت. بنابراین افرادی که شاخص هستند در هر حزبی به شکل طبیعی ممکن است بر کلیت حزب سایه بیندازند اما این موضوع به هیچوجه نافی تعاملات دموکراتیک داخل احزاب و هویت جمعی سازمانهای سیاسی نیست.
* حملات به حزب به نظر شما چقدر به خاطر آقای خرازی و سخنان ایشان است؟
با شناختی که از آقای خرازی پیدا کردهام وی را فوقالعاده باهوش و بافراست یافتهام که مثل هر فرد مؤثری یکسری نقاط قوت جدی دارد که حضورش در مجموعه را مغتنم کرده و در کنار پتانسیل جوانان حزب قرار گرفته و اثرگذاری جدی داشته است. خرازی شخصیتی ملی با تجربههای منحصر بهفرد است و با توجه به ظرفیتهای متعدد و ذوجوانبی که دارد به عنوان یک فرصت بیبدیل همواره از آرمانها و ایدههای حزب همه نوع حمایت همهجانبه را کرده است.
* انتخابات مجلس را پشت سر گذاشتیم و تقریبا بیشتر آنان که از سوی حزب ندا کاندیدا شده بودند ردصلاحیت شدند. آیا شما این را یک شکست نمیدانید؟
وقتی حزب ندا متولد شد بخش عمدهای از اتهامات ناجوانمردانهای که قبلا اشاره شد حول این بود که حزب ندا یک حزب حاکمیت ساخته است و قرار است همه کاندیداهای حزب تأیید صلاحیت شوند و با عنوان اصلاحطلبی یکجا وارد مجلس دهم شوند. برخی اتهامزنندگان حتی پا را فراتر میگذاشتند و میگفتند حزب حاکمیت ساخته برای ایجاد شکاف در جریان اصلاحات آمده و میخواهد کل مجلس را به اسم اصلاحات مصادره کند اما با وجود همه این سمپاشیها اتفاقی که عملا افتاد نافی همه این اتهامات و البته نشاندهنده مظلومیت حزب بود.
در انتخابات مجلس گذشته حدود یکصد نفر از اعضای اصلی شورای مرکزی استانهای حزب ندا در انتخابات مجلس دهم کاندیدا بودند، اما نهایتا چه تعداد کاندیدای حزبی تأیید صلاحیت شدند؟!
نهایتا از میان حدود صد نفر عضو اصلی ارکان تشکیلات فقط سه نفر تأیید صلاحیت شدند که دو نفر از اعضا مورد اجماع اصلاحطلبان در حوزههای انتخابیه خودشان قرار نگرفتند و کنار کشیدند و تنها یک نفر آن هم آقای بیرانوند از حوزه انتخابیه خرمآباد مورد اجماع اصلاحطلبان قرار گرفت و نهایتا به عنوان رأی اول حوزه انتخابیه خود انتخاب و به مجلس راه یافت. ملاحظه میفرمایید که هم در جریان این اتهامات بیاساس و هم در جریان ردصلاحیتها حزب مظلوم واقع شد و البته همه جا با صبر و حوصله و متانت کار خود را دنبال کرد.
* رابطه حزب ندای ایرانیان با مجلس چگونه است؟
با مجموعه نمایندگان تهران و شهرستانها ارتباطات خوبی داریم. اعضای حزب مرتب به دعوت نمایندگان به پارلمان میروند و بالعکس نمایندگان مختلف در مراسمهای حزب دعوت میشوند. در ماجرای رأی اعتماد به سه وزیر روحانی همه تحلیلها این بود که پایینترین رأی مربوط به یکی از کاندیداهاست. تحلیل ما این شد که رأی نیاوردن ایشان مناسب وضعیت کشور و منافع ملی نیست، لذا تمام تلاشمان را با هدف اقناع مجلس به خرج دادیم که خوشبختانه موفق بود.
جدای از این برای انتخابات شوراها برنامه داریم. چهار رکن حزب مشتمل بر کمیته دائمی انتخابات، دفتر سیاسی، دفتر اقتصاد و توسعه و نهایتا دفتر فرهنگی اجتماعی حزب با هدف تدوین برنامه جامع انتخابات هریک از زاویهای در تلاشند تا برنامهای جامع و یکپارچه جهت انتخابات شوراها تدوین شود. نگاهمان این است که مجموعه شوراها با هدف ارتقای مدیریت شهری در کشور باید نوسازی شوند. ترکیب و وضعیت فعلی شوراها را متناسب برای رفع آسیبها و مشکلات شهرها به خصوص در کلانشهرها نمیدانیم. ما علاوه بر مشارکت نسل نو از حضور متخصصان شهری بخصوص در شهرهای بزرگ دفاع میکنیم. به همین دلیل معتقدیم در فهرست نهایی شوراها حتما باید وزن قابل توجهی به متخصصان شهری حوزههای مختلف و نیز نسل نو برای نوسازی شوراها داده شود. امروز شهرهای بزرگ کشور از معضلات گوناگونی رنج میبرند مشکلاتی همچون آلودگی هوا، ترافیک، هدر رفت منابع، آسیبهای اجتماعی و فرهنگی از جمله مهمترین دغدغههاست که برنامه حزب روی آنها تمرکزکرده است.
* در تاریخ احزاب ایران، احزابی بودند که توانستند تأثیر بسزایی بگذارند و نام خود را ماندگار کنند. برنامه حزب ندا چیست و تا چه حد میخواهید برنامه داشته باشید و تأثیر بگذارید.
یکی از دلایل توسعهنیافتگی قبل و بعد از انقلاب اسلامی عدم محوریت برنامهریزی برای اداره کشور بوده است. تاسیس احزاب در دنیا اصولا در پاسخ به این مشکل جدی اتفاق می افتد. از سوی دیگر با پیرسالاری مزمن احزاب و مدیران کشور مواجهیم که نوعی شکاف نسلی خطرناک را بین مدیران و متوسط نسلی کشور بوجود آورده است. حزب ندای ایرانیان به عنوان یک حزب جوان تمام تلاش خود را برای پوشش دادن به خلأ نسلی موجود برای اداره کشور معطوف کرده است؛ از این روست که حزب منادی جوانگرایی، خردورزی، تعامل، مدارا و توسعه پایدار در کشور میداند. وقتی میگویم که درد تاریخی کشور توسعه پایدار کشور است به دلیل غوغای عظیم و نفسگیر رقابت جهانی و منطقهای است که در جهت نیل به توسعه در کشورهای پیرامونی خود میبینیم.
* از سابقه سیاسی و شغلی خودتان بگویید؟
به عنوان خدمتگزار مجموعه قبل از حزب ندای ایرانیان ابتدا در آغاز دانشجویی در اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان سراسر کشور، دفتر تحکیم وحدت به مدت پنج سال حضور داشتم که سه دوره آن در مقطع دوم خرداد 76 عضو شورای مرکزی این سازمان سراسری بودم. بعد از فارغ التحصیلی هم قریب به 6 سال در مجموعه حزب مشارکت فعال بودم که از چندین دوره عضویت در شورای مرکزی تا دفتر سیاسی و ریاست شاخه جوانان را شامل می شود.
به لحاظ تحصیلات هم لیسانس مهندسی صنایع خودم را از دانشگاه صنعتی شریف، فوق لیسانس را از دانشگاه علم و صنعت و دکترای مدیریت عالی کسب و کار را از دانشگاه تهران اخذ کردم. دکترای رشته مدیریت پروژه و ساخت را هم تا مرحله قبولی در امتحان جامع و آستانه دفاع از پایان نامه نهایی در دانشگاه تربیت مدرس خواندهام. به لحاظ کاری هم یک شرکت خصوصی در زمینه مشاوره و آموزش در حوزه مدیریت پروژه را اداره می کنم.
انتهای پیام/