دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 آذر 1395 - 11:15

مقاومت 8000 برابری یک ماهی در برابر مواد زائد سمی

محققان در سواحل شرقی آمریکا نوعی ماهی کپور کشف کرده‌اند که نسبت به ماهی‌های دیگر، قدرت 8000 برابری در مقابل مواد زائد سمی دارد.
کد خبر : 142456

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از sciencedalert، این ماهی کپور راه‌راه آب شیرین در دهانه ورودی بسیار آلوده رودخانه‌ها مانند خلیج «نیووارک» نیوجرسی و رودخانه «الیزابت» ویرجینیا زندگی می‌کند. محققان دریافته‌‌اند که جهش ایجاد شده در این نوع ماهی آنها را در برابر این حجم بالا از آلودگی سمی مقاوم کرده و باعث زنده ماندن آنها شده است.


این ماهی کپور به دلیل اندازه کوچک و رنگ‌های زیبایی که دارد بسیار مورد توجه علاقه‌مندان و دارندگان آکواریوم است. این ماهی همچنین مورد علاقه بوم‌شناسان نیز هست زیرا به عنوان گونه‌های شاخص، در محیط‌های آلوده در قالب قناری آبی عمل می‌کند.


این گونه ماهی کپور راه‌راه در محیط‌های بسیار آلوده یافت می‌شود. ترکیبی از دی اکسین‌ها، فنیل‌های پلی کلرینه و فلزات سنگین موجود در این منطقه تقریبا 8000 برابر سایر مناطقی است که این ماهی کپور در آن زندگی می‌کند. راز زنده ماندن آنها در این آب‌های آلوده در ژنتیک آنها نهفته است.


دانشمندان حدود 400 ماهی کپور راه راه را از مناطق بسیار آلوده سواحل شرقی آمریکا جمع آوری کردند و ژنوم‌های آنها را مورد بررسی قرار دادند. محققان، جهش‌های ژنتیکی مشابهی را مشاهده کردند که به طور مستقل در ژن‌های مشابه هر گروه جمعیتی از این نوع ماهی رخ می‌دهد.


این جهش‌ها، مسیرهای مولکولی را که دچار آسیب سلولی ناشی از قرار گرفتن در معرض سموم می‌شوند، غیرفعال می‌کنند. محققان دریافتند که این ویژگی منحصر به فردی است که تنها در ماهی کپور راه‌راه یافت می‌شود که در آب‌های بسیار آلوده زیست می‌کند.


بیشتر گونه ماهی‌هایی که می‌شناسیم، به دلیل نداشتن چنین ویژگی برتر ژنتیکی، در مقابل شرایط آلوده مصونیت و قابلیت تطابق با تغییرات سریع را ندارند. این قابلیت ژنتیکی، به رشد سریع این گونه ماهی کمک می‌کند. در واقع، تفاوت ژنتیکی ماهی کپور راه‌راه باعث شده است که این ماهی از این مهلکه جان سالم به در ببرد. این در حالی است که در بیشتر گونه‌ها جهش‌های نامناسب، حیات آنها را تحت تاثیر قرار داده‌اند.


البته این جهش ژنتیکی هزینه‌ای هم در برداشته است به طوری که این گونه ماهی کپور برای زنده ماندن در محیط زندگی خود و تطابق با آب‌های سمی اطراف، تنوع جمعیتی آنها کاهش یافته است و حتی ممکن است در آینده به ماهی‌هایی با قدرت بالاتر تبدیل شوند.
مترجم: ندا اظهری


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب