دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 مرداد 1395 - 09:37
معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری:

باید نوآوری و خلاقیت را محور تغییرات صنعت قرار دهیم

معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: «با توجه به ظرفیت‌های کشور بایستی از اقتصاد سنتی به اقتصاد مبتنی بر دانش نوین حرکت داشته باشیم، امروز کشور ایران فرصت‌های بسیاری دارد که با شناسایی و به کارگیری فناوری‌های نوین از جمله نانو می‌توان ارزش افزوده بسیار بالایی ایجاد کرد».
کد خبر : 105311

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ستاد ویژه توسعه نانو، ‌چهارمین مجمع اقتصاد فناوری نانو با موضوع «نوآوری باز» و با هدف انتقال فناوری از شرکت‌های دانش‌بنیان به شرکت‌های صنعتی، با حضور دکتر علی وطنی، معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر سرکار، دبیر ستاد توسعه فناوری نانو و جمعی از مدیران، پژوهشگران، فناوران و صنعتگران صبح دیروز پنجم مردادماه در محل پژوهشگاه صنعت نفت آغاز به کار کرد.


وطنی در این مجمع با اینکه فضای رشد فناوری نانو بسیار امیدبخش است گفت: «در حال حاضر کشورمان در حوزه فناوری نانو از نظر علمی جایگاه بسیار خوبی دارد و امیدواریم که این رشد علمی و در کنار آن رشد اقتصادی و صنعتی هم شاهد باشیم و این مهم با همکاری همه دست‌اندرکاران این حوزه امکان‌پذیر خواهد بود».


او تاکید کرد: «باید در فناوری‌های گوناگونمان نوآوری داشته باشیم و برای رقابت در عرصه بین‌المللی باید نوآوری و خلاقیت را محور تغییرات صنعت قرار دهیم».


در مراسم افتتاحیه چهارمین مجمع اقتصاد فناوری نانو دبیر ستاد توسعه فناوری نانو نیز به سخنرانی پرداخت و با ابراز خرسندی از ثبت‌نام بیش از ۳۲۰ پژوهشگر و فناور در این دوره از مجمع گفت: «تمرکز اصلی دوره چهارم مجمع اقتصاد فناوری نانو همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان و شرکت‌های صنعتی و رسوخ هرچه بیشتر فناوری نانو در صنعت است».


وی در خصوص رسوخ فناوری در صنعت افزود: «اگر به موضوع رسوخ فناوری نانو در کشور به خوبی پرداخته شود می‌تواند راه‌گشای توسعه صنعتی و اقتصادی کشور شود، در گام اول در کشور باید صنعتی وجود داشته باشد تا این رسوخ و نتایج آن ایجاد شود و کشوری می‌تواند بگوید صنعت دارد که از بنیان حرکت صنعتی داشته باشد و طراح و سازنده ماشین‌آلات و تجهیزات باشد».


دکتر سرکار همچنین در بخشی دیگر از سخنان خود به ارتباط دانشگاه و صنعت پرداخت و خاطر نشان کرد: «دانشگاه و صنعت همانند یک موجود به هم چسبیده‌اند که یکی مغز و دیگری قلب است، صنایع برای پویایی و ماندن در عرصه رقابت نیازمند دانشگاه است، از سوی دیگر دانشگاه نیز برای تامین منابع مالی تحقیقات و پژوهش‌های خود نیازمند صنایع هستند».


به گفته دبیر ستاد توسعه فناوری نانو شرکت‌های دانش‌بنیان با حرکت در مرز دانش لینک ارتباط دانشگاه و صنعت هستند. وی ادامه داد: «در حال حاضر فناوری نانو در سه عرصه «توسعه و تولید نانومواد»، «به کارگیری فناوری نانو در صنایع موجود» و «نانوفناوری هوشمند» تعریف می‌شود، خوشبختانه در کشور در عرصه به کارگیری فناوری نانو در صنایع موجود ظرفیت بسیار خوبی وجود دارد که فرصتی برای توسعه صنعت و توسعه اقتصادی کشور خواهد بود».


در ادامه دکترسلطانی، دبیر چهارمین دوره از مجمع اقتصاد فناوری نانو با موضوع «عوامل پایداری کسب‌و‌کار فناوری نانو از منظر اقتصادی» به سخنرانی پرداخت.


وی در بخش اول ارائه خود به معرفی بانک جهانی محصولات نانو پرداخت و افزود: «بانک جهانی محصولات فناوری نانو با هدف پایش محصولات فناوری نانو در بازارهای جهانی طراحی شده است، در حال حاضر در این بانک اطلاعاتی بیش از 5000 محصول نانو که در ۶۰۰ شرکت جهانی تولید شده است معرفی شده است».


دکتر سلطانی مهم‌ترین عامل نقش‌آفرین در اقتصاد را وجود بنگاه‌های پایدار دانست و خاطرنشان کرد: «آغاز خوب‌، خلق ارزش برای مشتری و نوآوری‌، تنوع محصول و ارتقاء محصول (‌تولید محصول جدید) از جمله مهم‌ترین دلایل پایداری کسب‌و‌کار یک بنگاه است».


دبیر چهارمین مجمع اقتصادی فناوری نانو افزود: «درحال حاضر بیش از ۱۵۰ شرکت در حوزه فناوری نانو در کشور مشغول تولید هستند، اغلب این شرکت‌ها کیفیت فنی نسبتا خوبی دارند و محصولاتشان ظرفیت کاربردهای متنوع دارند و امکان رفع نیاز سایر بنگاه‌های صنعتی را هم دارند، اما اغلب این شرکت‌ها تک محصولی هستند و وابستگی به حمایت‌های دولتی دارند و برخی هم با شکست بازار مواجه شده‌اند».


دکتر سلطانی در ادامه به تشریح وضعیت بنگاه‌های نانو، دلایل شکست بنگاه‌ها و پایداری بنگاه‌ها پرداخت. وی بزرگ شدن شرکت و حضور در زنجیره‌های مشارکتی را نتایج پایداری بنگاه‌ها دانست و گفت: «منظور از بزرگی شرکت و بنگاه بزرگی ایده نیست بلکه یک شرکت جهت پایداری باید بزرگ شود و ظرفیت بزرگ شدن داشته باشند، این ظرفیت باید از جنبه‌های توان سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه، توان حفاظت از فناوری و تنوع محصول و مدل کسب‌و‌کار در یک بنگاه مورد توجه قرار بگیرد».


وی در پایان تصریح کرد: «شرکت‌های نانویی جهت موفقیت و دستیابی به اقتصادی پایدار بایستی بایکدیگر همکاری داشته باشند و به تولید تنها یک محصول اتکا نداشته باشند و باید به دنبال بنگاه‌های پایدار در فناوری نانو باشیم».


شایان ذکر است، در این مراسم با حضور دکتر وطنی، معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مهندس امیری‌نیا، رئیس کمیته اقتصاد دانش بنیان ستاد اجرایی فرمان امام (ره) (بنیاد برکت) و دکتر سعید سرکار، دبیر ستاد توسعه فناوری نانو از پتروشیمی آبادان و مجتمع پتروشیمی گاز پارس جنوبی که از فناوری‌ نانو بهره برده‌اند و ارزش افزوده ایجاد کرده‌اند، تقدیر به عمل آمد.


مدیر بازرگانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نیز در این مراسم گفت: «ما امروز استفاده از محصولات خارجی را ممنوع کرده‌ایم و از محصولات ساخت داخل در بخش‌های مختلف استفاده می‌کنیم، شرکت‌های تولیدی و دانش‌بنیان متعددی با شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در تعامل هستند و در اغلب این همکاری‌ها محصولاتی که خریداری می‌شوند نسبت به نمونه‌های خارجی ضمن حفظ کیفیت، هزینه‌های کمتری را متحمل می‌شویم و این مساله برای شرکت‌های نفتی و پتروشیمی بسیار قابل توجه است».


گفتنی است این مجمع پنجم و ششم مردادماه با موضوع «نوآوری باز» و تحلیل وضعیت همکاری‌های فناورانه شرکت‌های ایرانی و بیان تجربیات موفق سال‌های اخیر کشور در زمینه همکاری‌های فناورانه در محل پژوهشگاه صنعت نفت در حال برگزاری است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب