۰۸/ ارديبهشت /۱۴۰۴

پروین اعتصامی راوی داستان‌های قرآنی

پروین اعتصامی راوی داستان‌های قرآنی
در تمام اشعار و سروده‌هاى پروین اعتصامی، حتى یک شعر حشو و زائد یا سطحى و غیر جدّى که معمولا شاعران گرفتار آن می‌شوند، وجود ندارد و این امر نشان می‌دهد سراینده آنها همانند یک حکیم فرزانه، مربى عرفانى و اخلاقى در مقام ارشاد و هدایت اندیشه‌‏ها، گام برمى‌‏دارد.

گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری آنا ـ صادق شیخ‌زاده : دُرها و گنجینه‏‌هاى ناسفته فراوانى را در دیوان گرانسنگ پروین اعتصانی جستم که قبلا کمتر اطلاعى از آنها وجود داشت پس از این سیر و بررسى اجمالى، گلچین‌‏هاى محدودى یادداشت نموده‏‌ام تا در ایام میانه فروردین ماه که مقارن با سال مرگ این بانوی یکتای شعر معاصر است به دیدگاه ادب دوست شمایان تقدیم عرضه دارم:

در تمام اشعار و سروده‌هاى این نادره دوران، حتى یک شعر حشو و زائد یا سطحى و غیر جدّى که معمولا شاعران گرفتار آن می‌شوند، وجود ندارد و این امر نشان می‌دهد سراینده آنها همانند یک حکیم فرزانه، مربى عرفانى و اخلاقى در مقام ارشاد و هدایت اندیشه‌‏ها، گام برمى‌‏دارد و کوچک ‏ترین کلمه یا حرف زائد یا سخن حشو و باطلى در طول تمام اشعار و سروده‌‏هاى او وجود ندارد، در صورتى که این امر در اشعار سروده‏‌هاى بزرگان نیز فراوان رخ داده است.

فروتنى و تواضع

پروین در دیوان خود، کمتر به خودستایى مى‌پردازد و به ندرت از تخلص خود سود مى‏‌جوید. از این ‏رو، در کلّ دیوان پروین، اینجانب بیش از دو یا سه تخلص پیدا نکرد، آن هم در مقام سرزنش خویش بود، نه مطرح ساختن خوشتن؛ وصف حال و نقل مقال خود بود. جایى تحت عنوان گره‏گشائى گفته است:

در تو «پروین» نیست فکر و عقل و هوش

گوشتیران
قالیشویی ادیب

ورنه رنگ حق نمى افتد ز جوش ۱

در مورد دوم هم تحت عنوان «در کعبه دل» سروده است:

کسى بر مهتران «پروین» مهى نیست

که دل، چون کعبه ز آلایش تهى داشت ۲

در مورد سوم هم قطعه شعرى است که جهت سنگ مزار خویش سروده و نامى از خودش آورده است:

آن که خاک سیهش با این است

که دل، چون کعبه ز آلایش تهى داشت ۲

در مورد سوم هم قطعه شعرى است که جهت سنگ مزار خویش سروده و نامى از خودش آورده است:

آن که خاک سیهش با این است

اختر چرخ ادب «پروین» است ۳

نگارنده جز موارد سه گانه فوق، مورد دیگرى در

مجموع ۴۲۲۰ بیتى او پیدا ننمود و این امر نهایت تواضع، شکسته نفسى، یا به تعبیر دیگر مقام معنوى و روحانى و تواضع خاص او را نشان مى‏دهد.

ادب و عرفان

اشعار و سروده‌‏هاى خانم پروین، مشحون از معانى بکر و ناب عارى از حشو و زوائد، مصون از خیال بافى‏‌هاى افسانه‏‌اى می‌باشد. او در سنین جوانى آنچنان سخنان منطقى و حقایق حکیمانه گفته است که اگر فردى او را نشناخته باشد، تصور مى‏‌کند که سقراط، افلاطون، یا لقمان و سلمان است که لب به سخن باز گشوده و مردم را مشمول افاضات علمى خود قرار داده است. او اهداف و مقاصد جدّى خود را با آوردن تمثیل و تشبیه و به گفت‌و‌گو در آوردن موجودات، پرندگان به مخاطب خود، انتقال مى‏‌دهد و انتخاب مثال از واقعیت‌هاى ملموس زندگى، استفاده مى‌‏برد.

روح لطیف و حساس او، در مسائل عاطفى، مانند:مادر، کودک، یتیم، مطلوم... اوج مى‏گیرد و فوق العادگى خود را نشان مى‌‏دهد و از عمق جان و کنه عواطف و احساسات بشر دوستى سخن مى‏‌راند که نظیر آنها را کمتر در دیوانى به این کثرت و یکدستى مى‏توان پیدا کرد و اگر از معاصران خواسته باشیم نظیر و قرینى به او پیدا نماییم، جز همشهرى نامدارش، شهریار ملک ادب، فرد دیگرى را نمى‌‏توان نظیر او پیدا نمود و در برخى از موارد، از شهریار هم عمیق‏تر، سوزناک‏تر و دل نشین‏تر مى‌‏سراید.

پرهیز از ریا

پروین اعتصامى در طول دیوان خویش، از ریا، تزویر، سالوس، رشوه و وارونه نشان دادن حقایق که دستگیر عصر زندگى او بوده است، فراوان ناله سر مى‌‏دهد و شدیدترین حملات خود را نثار آن گونه قاضیان، داروغه‌‏ها، عسس‌‏ها مى‌‏نماید. با این که او در شدیدترین اعصار اختناق رضاشاهى زندگى مى‏‌نمود و خود یک جوان دردمندى بیش نبوده است، ولى در اثر تألّمات روحى و حوادث تلخ زندگى در همان برهه از جوانى، رخت از این سراى سپنج بربسته و طائر قدسى او به آشیان ابدى پیوسته است.

در ریشه ‏یابى اندیشه‌‏ها و افکار اخلاقى و عرفانى او، اندک دقت و تعمقى به عمل آمد و مشخص گردید و که در غناء و پر بارسازى مضامین (۱) -دیوان پروین اعتصامى، ص ۱۹۵، چاپ حافظ، تهران ۱۳۶۳.

(۲) -همان، ص ۱۹۳.

(۳) -همان، ص ۲۳۹.

اشعار خویش به چند منبع پر فیض و حکمت استناد ورزیده است بیش از هر چیز، منبع الهام او، آیات و روایات و گفتار حکماى پیشین بوده است که تنها در زمینه نخستین به چند مورد از آنها اشارتى مى‌‏رود و جا دارد در دو زمینه دیگر نیز تحقیق و بررسى کاملى صورت پذیرد؛ آن چنان که مبانى عقیدتى، فلسفى، و محرومیت‌ها و فشارهاى زندگى او نیز قابل تعمق و دقت است.

بهره‏ گیرى از آیات

یکى از خصوصیات بارز اشعار و سروده‏‌هاى پروین، بهره‏ گیرى از آیات کریمه و نورانى قرآنى است که بر حشمت و شکوه سروده‌‏هاى او دو چندان افزوده است و او را در جوانى در ردیف «اشعر شاعرات» عصر خویش قرار داده است، لقبى که علامه قزوینى با آن لقب، او را ستوده است. این بهره‏بردارى در جاى جاى دیوان او منعکس و جلوه‏ گر است که ما به نمونه‏‌هایى از آن اشاره مى‏کنیم:

۱-ید بیضاء

او در نخستین قصیده از دیوان خود جایى که با سرآغاز:

اى دلت عبث مخور غم دنیا را

فکرت مکن نیامده فردا را

شروع مى‏‌گردد، در ضمن بیتى مى‏‌گوید:

ساحر فسون و شعبده انگارد

نور تجلّى و ید بیضاء را

این بیت، به خصوص کلمه اخیر آن، اشاره مستقیم به داستان معجزات حضرت موسى (ع) دارد که یکى از آنها «ید بیضاء» بود که از آستین بیرون مى‏آورد و چشمان ناظران را خیره مى‏کرد و در قرآن کریم آمده است:

«و نزع یده فاذا هى بیضاء للنّاظرین» (اعراف/۱۰۸)

هنگامى که دوست خود را بیرون کشید. ناگاه او درخشنده و درخشان و خیره کننده تماشاگران بود.

این موارد بازگو شده و بسیارى از موارد ناگفته و بازگو نشده، حدود بهره‏ بردارى و تأثیر پذیرى پروین را از قرآن مجید نشان مى‌‏دهد و اینگونه استفاده‌‏ها و استناره‏‌ها در دیوان پر از انوار پروین، فراوان آمده است که تتبّع وسیع آنها مجال بیشترى را مى‏طلبد. این امر، دقیقا نشان مى‌‏دهد اگر دیوان پروین دیوان عصار و دوران‌ها شده است و در نیم قرن اخیر بیش از ۵۰ بار به چاپ و طبع رسیده است، یقینا به برکت همین استفاده‏‌ها و استعاره‌‏ها است. چون هر چیزى که بارقه‌‏اى از آن نور و ضیاء الهى بر آن تابیده باشد، آن را نیز جاودانى و همیشگى و تاریخى و ابدى خواهد ساخت.

انتهای پیام/

ارسال نظر