کاهش سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی؛ افزایش پرداختی از جیب بیماران
به گزارش آنا،یاسر مختاری؛ در سال ۱۳۹۳ دولت یازدهم طرحی را با اهداف حفاظت مالی از مردم، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت و نیز ارتقای کیفیت خدمات اجرا تحت عنوان طرح تحول سلامت آغاز کرد و بر این اساس قرار شد تا سهم بیمههای در بخش سرپایی پوشش ۷۰ درصد هزینهها و در بخش بستری پوشش ۹۰ درصد هزینهها باشد و بیماران تنها فرانشیز این خدمات را پرداخت کند.
اگرچه طرح تحول سلامت در سالهای نخست خود با موفقیتهای بسیار زیادی به ویژه در کاهش پرداختی از جیب مردم همراه شد، اما به تدریج به دلیل کاهش سهم سلامت از تولید ناخالص ملی، عدم اختصاص بودجه به طرح تحول سلامت و همچنین عدم اختصاص مواردی مانند سهم بودجهای از محل هدفمندی یارانهها یا برخی موارد دیگر عملا روزهای افول آن آغاز شد و با رفتن قاضیزاده هاشمی مبدع طرح از وزارت بهداشت عملا این طرح به فراموشی سپرده شد. با این حال قوانین پوشش خدمات درمانی در بخش دولتی تا به امروز همچنان پابرجا است و بیمهها همچنان باید بر اساس همان درصدهایی که در طرح تحول سلامت در نظر گرفته شده بود هزینههای بیماران را در هر دو بخش سرپایی و بستری در مراکز دولتی و دانشگاهی پوشش دهند.
اگرچه این قوانین همچنان پابرجا مانده است، اما هزینههای مردم و پرداختی از جیب بیماران چنان افزایش پیدا کرده است که عملا به نظر میرسد که در نحوه پوشش هزینههای بیماران توسط بیمههای پایه تغییراتی ایجاد شده است و با کاهش سهم آنان، سهم بیمار (فرانشیز) افزایش پیدا کرده است.
این افزایش پرداختی از جیب مردم در حالی است که با تغییر نرخ ارز و تورم موجود، نگرانی از کاهش سهم سلامت از سبد مصرفی خانوار به شدت وجود دارد که این موضوع علاوه بر تهدید سلامت مردم میتواند در آیندهای نزدیک تأثیرات منفی نیز بر اقتصاد جامعه به جا بگذارد.
چرایی افزایش پرداختی از جیب مردم
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اگرچه افزایش پرداختی از جیب مردم را تأیید کرد، اما هرگونه تغییر در نحوه پوشش این خدمات توسط بیمهها را رد کرد.
حسین کرمانپور در گفتگو با خبرنگار آنا، اظهار کرد: میزان پوشش بیمه و فرانشیز مردم تغییر نکرده است، اما به دلیل تورم و افزایش قیمت ارز این عدد آزار دهنده شده است. مثلا اگر زمانی هزینه تمام شده خدمات بستری ۷ میلیون تومان میشد، بیمار ۱۰ درصد آن یعنی ۷۰۰ هزار تومان را پرداخت میکرد، اکنون برای یک بیمار هزینه تمام شده مثلا ۲۰ میلیون تومان شده سهم پرداخت او همان ۱۰ درصد است و باید دو میلیون تومان بپردازد طبیعتا نسبت به قبل هزینه پرداختی از جیب او افزایش پیدا کرده و این عدد برای او آزار دهنده است.
وی افزود: قیمت برخی اقلام مانند البسه بیمار یا برخی کالاهای مصرفی دیگر که از قبل تحت پوشش بیمه نبوده نیز به شدت افزایش پیدا کرده است و این موضوع نیز بر افزایش پرداختی از جیب بیمار تأثیر گذاشته است.
کرمانپور همچنین با اشاره به کاهش سهم سلامت از تولید ناخالص ملی نیز گفت: اگر قرار باشد به روزهای طلایی طرح تحول سلامت برگردیم و هزینههای درمان کاهش پیدا کند سهم سلامت از تولید ناخالص حداقل باید دوبرابر شود. اما اکنون این سهم نصف شده و قیمت ارز چندین برابر شده است، که همین موضوع ناترازی را در خدمات سلامت به وجود آورده است.
ناترازی در بودجه سلامت
وی افزود: ما اکنون با یک ناترازی در پرداختی به پرسنل مواجه هستیم که میزان آن حدود ۱۰۰ همت است و همچنین در بخش پزشک خانواده که حدود ۳۰۰ همت است و عملا پولی به آن اختصاص داده نشده است. این ناترازی از سوی دیگر بر ارائه خدمات هم تأثیر گذاشته است.
کرمانپور تأکید کرد: بنابراین سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی نصف شده، در مقابل قیمت ارز چندین برابر شده و همین موضوع بر قیمت تکنولوژی سلامت و مواد اولیه که با ارز تهیه میشود تأثیر گذاشته و همین موضوع موجب افزایش پرداختی از جیب مردم شده است.
انتهای پیام/