دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 خرداد 1395 - 13:15

بازنگری در نحوه هزینه‌کرد درآمدهای نفتی در بودجه

نماینده مجلس دهم گفت: نفت ماهیتاً قدرت و دارای ارزش است اما به دلیل هزینه درآمدهای آن در بخش جاری، اقتصاد ملی با چالش مواجه شده است، ازاین‌رو باید در نحوه هزینه درآمدهای نفتی بازنگری و آن را مولد کرد تا کشش‌پذیری کشور در مقابل نوسان قیمت نفت بیشتر شود.
کد خبر : 94498

به گزارش گروه اقتصادی آنا به نقل از شانا،‌ هادی قوامی بابیان این‌که نفت ایران به دلیل ویژگیهایش مشتریان سنتی خود را دارد، افزود: امید می‌رود کشورمان به ظرفیت صادرات نفت، به حجم بیش از تحریمها دست یابد چون این موضوع به ورود منابع بیشتر به کشور کمک می‌کند.


عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نهم و نماینده مجلس دهم افزود: چون کشور به درآمدهای نفتی وابسته است باید در راهبرد استفاده از منابع نفتی تجدیدنظر کند.


این نماینده مجلس دهم، درباره استفاده بهینه از منابع نفتی تصریح کرد: باید شرایط را برای ایجاد «زنجیره ارزش» فراهم کرد تا درآمدهای نفتی در این محل هزینه شود؛ بنابراین، در نحوه هزینه کرد درآمدهای نفتی باید بازنگری شود زیرا درآمدهای نفتی سرمایه محسوب می‌شود و باید آن را به سرمایه مولد دیگر بدل کرد.


قوامی گفت: هزینه کرد درآمدهای نفتی در هزینه جاری، خسارت محسوب می‌شود؛ زیرا نفت در مدت چند صدسال پدید می‌آید ازاین‌جهت انتظار می‌رود حداقل به سرمایه‌ای ٢٠٠ ساله بدل شود و بازدهی داشته باشد.


عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار مجلس نهم افزود: هرچه به سمت ارزش‌افزوده در نفت و گاز حرکت کنیم، کشش‌پذیری کشور در مقابل نوسانهای قیمت نفت بیشتر خواهد شد و به منابع درآمدی کشور تنوع بخشیده می‌شود که سبب کاهش خام فروشی مواد اولیه است.


این استاد دانشگاه در حوزه اقتصاد گفت: گاهی ارزش ذهنی یک بشکه نفت در زیرزمین بیش از ارزش آن بر روی زمین است. ازاین‌رو، بر اساس منطق اقتصادی، زمانی باید اقدام به استخراج آن کرد که قیمت فروش آن بیش از قیمت زمانی است که نفت زیرزمین است. این موضوع به‌اصطلاح قیمت سایه‌ای نفت گفته می‌شود که درواقع به هزینه فرصت هر بشکه نفت اشاره دارد که باید ما به آن توجه کنیم.


قوامی گفت: ایران عرضه‌کننده است بنابراین باید درفروش نفت انعطاف هم داشته باشد ولی این انعطاف امروز از اقتصاد کشور گرفته‌شده است زیرا به سمت ایجاد ارزش‌افزوده برای نفت حرکت نکرده‌ایم و حتی سرمایه‌گذاری مناسبی در علوم مربوط به منابع تجدید ناپذیر مثل نفت انجام‌نشده است.


وی افزود: به دلیل آن‌که مزیت کشور ما در یکصد ساله گذشته نفت بوده است باید علوم و تحقیقاتی را گسترش می‌دادیم که ناظر بر این مزیت تجدید ناپذیر بود، این موضوع می‌توانست قالب قرار گیرد. چون این اتفاق نیفتاد به بلای طبیعت یا سیاه برای کشور بدل شده است.


عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در مجلس نهم ادامه داد: به همین دلیل چالشهای اقتصادی کشور را ناشی از نفتی بودن آن ارزیابی می‌کنند این در حالی است که نفت برای ما قدرت و دارای ارزش و مزیت است ولی ما نتوانستیم آن ارزش و جایگاه را برای آن ایجاد کنیم.


وی گفت: دلیل این معضل هم درگیر شدن به کارهای جاری و روزمرگی است، زیرا این سرمایه (عواید نفتی) را به سمت بودجه جاری سوق یافته و نظام اداری کشور را ناکارآمد کرده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب