پوشش همگانی بیمه سلامت؛ ضعیف اما در مسیر تکامل
به گزارش خبرنگار آنا؛ بهرهمندی همه مردم از خدمات بیمهای یکی از مهمترین فرامین مورد تاکید در سیاستهای کلی مقام معظم رهبری، قانون برنامه پنجم توسعه و هدفهای اصلی سازمان بیمه سلامت ایران است.
در آبان ماه سال ۱۳۷۳ قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور از سوی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید که متعاقب آن سازمان بیمه خدمات درمانی در کشور تشکیل شد، اما با تجمیع سازمان های بیمهگر کشور، سازمان بیمه سلامت ایران در اول مهر ماه سال 91 و با هدف تجمیع منابع مالی سلامت، گسترش برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع، رفع هم پوشانی بیمه های درمانی، برقراری عدالت اجتماعی در بخش سلامت، تامین پوشش کامل بیمه سلامت، یکسان سازی سیاست ها و روش های اجرایی حوزه بیمه سلامت، تشکیل امور مراکز طرف قرارداد، تشکیل پرونده سلامت، فعال سازی نظام ارجاع و پزشک خانواده و کاهش سهم مردم از هزینه های درمان به ۳۰% تشکیل شد.
بیمه؛ دغدغه یا تسلی خاطر
مردم در زمان سختیها و بیماریهای خود نیازمند یک مسیر ساده برای درمان و بهبودی هستند، اما این مسئله فقط به پزشک و روش درمانی و تجهیزات پزشکی پیشرفته و کامل ختم نمیشود؛ چیزی که خانواده یک بیمار را در این زمان درگیر خود میکند هزینههایی است که باید برای رسیدن عزیز خود به سلامتی کامل پرداخت کند.
یک پدر و مادری که فرزندشان درگیر مبارزه با بیماری است، در کنار تمام غم و غصه هایی که با دیدن بیمار خود روی تختهای بیمارستانی میخورند باید به فکر تامین هزینههای درمان هم باشند، هزینههایی که گاهی باعث دشوارتر شدن و بیشتر شدن ناراحتی بیمار و همراهان او میشود.
همانطور که گفته شد یکی از وظایف اصلی سازمان بیمه سلامت پوشش همگانی مردم از خدمات بیمهای است، چیزی که گاهی اوقات در بین دوستان و آشنایان خود میبینید که انجام نشده است و از این خدمات بهرهمند نیستند. اما مشکل کجاست؟ مردم برای استفاده از این خدمتها مقابله میکنند و به شرکتهای بیمهای یا بیمه سلامت اعتماد ندارند یا بیمه سلامت نمیتواند این کار را انجام دهد؟
بیمه سلامت؛ گاهی خوب گاهی بد
در دورهای که کشور درگیر بیماری کرونا شد؛ نظام سلامت کشور خبر از رایگان شدن خدمات درمانی و تحت پوشش قرار دادن همه گروههای جامعه داد و به اصطلاح زمانی که مردم برای مبتلا نشدن و از بین بردن این بیماری مبارزه میکردند باری را از دوش همه مردم برداشت.
در چند ماه گذشته خبر کمبود شیرخشک در داروخانهها سر و صدای بزرگی راه انداخت که این کمبودها آنقدر زیاد شده بود که والدین برای پیداکردن غذای نوزاد خود باید حتما سراغ چندین داروخانه میرفتند و گاهی هم چند محله را هم میگشتند، این موضوع باعث شد تا خبرنگار ما به چند تا از داروخانههای کشور مراجعه کند تا دلیل این کمبودها را جویا شود، یکی از مهمترین دلایل این کمبودها عدم پرداخت حق بیمه این دارو و زیاد شدن معوقات آن بود.
این مشکلات پوشش بیمهها به همینجا ختم نشد و دامنگیر داروهای بیماران خاص از جمله بیماران پروانهای و هموفیلی هم شد اما کمکم این پوشش بیمهای گسترش یافت و داروهای مختلف و تعداد بیشتری از مردم کشور را تحت حمایت خود قرار داد.
نامشخص بودن آمار بيمهشدهها،عدم تأمين مالي مناسب، جريان مالي غيرشفاف، گسيخته بودن ساختار نظام بيمهاي كشور، غيراجباري بودن بيمه، عدم وجود بسته خدمتي پايه كه بر اساس اصول علمي تعيين شده باشد، هزينهزا بودن و سلامتنگر نبودن نظام پرداخت، عدم كنترل تقاضا و نقصان در كارايي مديريتي و توسعه پوشش همگانی کشور، 7 مشكل اساسي بودهاند.
محمد مهدی ناصحی در یک نشست خبری با بیان اینکه بیش از ۴۵ میلیون نفر تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارند؛ گفت: عمدتا اقشار کم درآمد جزو بیمه شدگان این سازمان هستند.
۵ دهک اول تحت پوشش بیمه سلامت
محمد مهدی ناصحی رئیس بیمه سلامت کشور در گفتوگو اختصاصی با خبرنگار آنا با بیان اینکه توسعه بیمههای سلامت باید همه جانبه نگرانه باشد تشریح کرد: یعنی صرفاً پوششی برخی از خدمات سلامت کافی نیست.
ناصحی عنوان کرد: خدمات بیمهای برای دهکهای پایین(دهک یک تا پنج) رایگان شده است. همچنین پوشش و توسعه خدماتی که در کشور انجام میشود محافظت مالی از مردم از دیگر ارکان مهمی است که باید به آن توجه کرد.
در شاخص پوشش بیمهای کامل جامعه اتفاقات خوبی رخ داده است و پوشش جمعیتی گسترش پیدا کرده است
وی افزود: سازمان بیمه سلامت بحث پوشش همگانی را گسترش داده است، علاوه بر آن بیمه رایگان برای دهکهای پایین، تحت پوشش قرار گرفتن تعداد زیادی از داروهای مهم و پوشش بیمهای خدمات تشخیصی درمانی در کشور توسعه خوبی پیدا کرده است.
تقویت صندوق بیماریهای صعبالعلاج
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با بیان اینکه در سالیان اخیر صندوق بیماریهای صعب لعلاج تقویت کردیم؛ تاکید کرد: بیشتر شدن توان این صندوق به پوشش هزینههای بیماران مبتلا به بیماریهای صعب العلاج مزمن کمک میکند.
ناصحی عنوان کرد: بستر پوشش همگانی در کشور فراهم در سالهای اخیر فراهم شده است، در این خصوص در سالهای گذشته نیز برنامهریزیهایی شده بود اما پوشش بیمهای همه مردم به صورت کامل انجام نشده بود.
وی افزود: در دوران پاندمی کرونا آن قسمتی که به عنوان حق بیمه توسط بیمار باید پرداخت میشد را برداشته بودیم تا همه مردم بیمه باشند و هیچکس مشکلی نداشته باشد اما بعد از کرونا طبق قانون باید از دهکهای ۵ به بالای جامعه مبلغی از درمان را خود پرداخت کنند.
وی افزود: متاسفانه هر چند این مبلغ ناچیز بود اما درصد پایینی از مردم برای پرداخت آن و تحت پوشش بیمهای قرار گرفتن مراجعه نکردند بیمه خود را تمدید نکردند.
بیمهشدن تا روی تخت بیمارستان
ناصحی ادامه داد: خوشبختانه برای افرادی که تحت پوشش بیمهای نیستند هم شرایطی فراهم شده است تا اگر دچار بیماری شدند بتوانند روی تخت بیمارستانی هم خود را بیمه کنند و این یعنی همه افراد بالقوه بیمه هستند.
این روایت از پوشش همگانی بیمه سلامت در کشور نشان میدهد برنامهها و اقدامات خوبی برای پوشش بیمای همه مردم در نظر گرفته شده است تا هزینههای درمان برای هیچکس در شرایط سخت بیماری دغدغه اصلی نباشد.
انتهای پیام/