دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در یک نشست تخصصی مطرح شد؛

بی‌ارزش دانستن مقاله در دنیا کاملا منسوخ شده است/ رتبه دوم دانشگاه آزاد اسلامی در اثربخشی مقالات هوش منصوعی

بی‌ارزش دانستن مقاله در دنیا کاملا منسوخ شده است  رتبه دوم دانشگاه آزاد اسلامی در اثربخشی مقالات هوش منصوعی
مشاور نمایه سازی وزارت علوم گفت: با توجه به ویژگی اقتصادی علوم نوظهور هوش مصنوعی به بهترین شکل ممکن می‌تواند برای کشور‌ها خلق ثروت کند. همچنین بی ارزش دانستن مقاله در دنیا کاملا منسوخ شده است. 
کد خبر : 938469

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، نشست تخصصی هوش مصنوعی و روند‌های پژوهشی کشور و دنیا با محوریت سواد رسانه امروز (چهارشنبه، نهم آبان ۱۴۰۳) در محل موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار شد.

مرتضی طاهری مشاور نمایه سازی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این نشست اظهار کرد: در حوزه نشریات، مقالات علمی و دستاورد‌های پژوهشی به صورت متمرکز در ۳ سال گذشته در وزارت علوم کار کرده ایم و از آنجایی که نشریات در بحث رسانه علمی بهترین خاستگاه هستند، پس قصد دارم بر موضوعات هوش مصنوعی، نشریات و دستاورد‌های پژوهشی در این جلسه صحبت کنم. 

این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه بحث هوش مصنوعی بر تحقیقات پژوهش‌های علمی مدنظر است؛ تاکید کرد: به قطع یقین می‌گویم که تا سال ۲۰۱۸ سیاست تا می‌توانی چاپ کن، تا می‌توانی منتشر کن را در رویه نشریات علمی الگوبرداری می‌کردیم. یعنی خیلی معیار‌ها و ممیزی‌ها برای دسته بندی کردن نویسندگان به دستاورد‌های پژوهشی کمی و کیفی بوده است. 

وی بیان کرد: هم اکنون بحث اثرگذاری مقاله بر جامعه مطرح است. بهترین نوع و حالت برای سنجش این اثرگذاری به عنوان سنجه این است که مقاله آکادمیک و دانشگاهی نوشته و از سوی فرد غیر دانشگاهی نوشته شود. 

طاهری گفت: با استفاده از تکنولوژی‌های جدید می‌توان متوجه شد که چند نفر با چه مدرک علمی مقالات را مطالعه می‌کنند. در دنیای نشر و انتشار مقالات علمی با تغییر موضوع و ماموریت و محتوای روبه رو هستیم. 

وی اضافه کرد: فاخرترین و منحصربه فرد‌ترین نشریات دنیا مانند نیچر و ساینس به بهترین شکل ممکن از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند. اگر مقاله‌ای عینا با احصای ۱۰ پاراگراف از مقالات مختلف با هم ترکیب شده و مقاله‌ای شکل دهند یعنی سرقت ادبی صورت گرفته است. هوش مصنوعی این قابلیت را در مجلات نیچر و ساینس ایجاد کرده تا شباهت‌های محتوایی را بررسی کند که این موضوع انقلاب در پایش اثرگذاری مقالات علمی را نشان می‌دهد و اگر هوش مصنوعی نبود چنین اتفاقی رخ نمی‌داد.

مشاور نمایه سازی وزارت علوم ادامه داد: روند مقالات منتشر شده در پایگاه استنادی معتبر اسکوپوس در دنیا و ایران نشان می‌دهد که آمار مقالات هوش مصنوعی در جهان رو به رشد است. هوش مصنوعی می‌تواند در برخی از حوزه های موضوعی که ایران مرجع محسوب می‌شود، تعیین کننده و سرنوشت ساز باشد.

طاهری اظهار کرد: در مقالاتی که در دنیای علم و نشر در زمینه مباحث هوش مصنوعی صحبت می‌شود، باید گفت که هوش مصنوعی بیشترین فراوانی را دارد. 

این استاد دانشگاه تهران اضافه کرد: آکادمی فرهنگستان علوم چین قوی‌ترین و موثرترین دانشگاه یا موسسه‌ای است که به مباحث هوش مصنوعی می‌پردازد و گرنت‌های ویژه‌ای را به افرادی که در این حوزه مرجعیت علمی دارند و صاحب سبک هستند و می‌توانند متولیان خود را طی می‌کنند اختصاص می‌دهد و روی آنها تا ۵ سال سرمایه گذاری می‌کند. 

طاهری گفت: دنیا متوجه شده که در رقابت‌های علمی که در قالب نظام‌های رتبه بندی علمی کشور‌ها موضوعیت پیدا می‌کند، باید به بهترین شکل به بحث هوش مصنوعی بپردازدو 

مشاور نمایه سازی وزارت علوم افزود: واژگان شناسی مرتبط با هوش مصنوعی ۱۴ کشور در مقایسه با ایران نشان می‌دهد که آمریکا و چین اوضاع خوبی دارند و به نظر می‌رسد با توجه به ویژگی اقتصادی علوم نوظهور هوش مصنوعی به بهترین شکل ممکن می‌تواند برای کشور‌ها خلق ثروت کند. همچنین بی ارزش دانستن مقاله در دنیا کاملا منسوخ شده است و حتی کشور‌های توسعه یافته علمی دنیا به بحث سیاست‌های انتشار دستاورد‌های پژوهشی توجه ویژه‌ای دارند. 

طاهری بیان کرد: ایرانی‌ها بیشترین تمایل را برای همکاری علمی با آمریکا داشته اند. دانشگاه تهران رنکینگ یک را در حوزه اثربخشی هوش منصوعی و دانشگاه آزاد اسلامی رنکینگ دوم را دارد. 

وی گفت: رسانه دانشگاهیان نشریه و خوراک نشریه مقاله است. در دنیا علوم کامپیوتر در حوزه کاربرد‌های هوش مصنوعی رتبه یک را دارد و حدود ۱۰ درصد تحقیقات فاخر هوش مصنوعی در دنیا مربوط به علوم اجتماعی است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب