هوش مصنوعی توانست ویرایش ژنی را هدفمند کند
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از نیویورکتایمز، محققان آمریکایی یک سیستم هوش مصنوعی مولد ساختهاند که میتواند به مکانیسمهای میکروسکوپی زیستی نقشه راه بدهد تا دی ان ای انسان را ویرایش کند.
فناوری جدید این پژوهشگران که اهل برکلی آمریکا هستند مبتنی بر همان روشهایی است که چتجیپیتی را هدایت میکند و در واقع یک چتبات آنلاین است که از هوش مصنوعی برای تجزیهوتحلیلِ حجم وسیعی از دادهها مانند مقالات ویکیپدیا، کتابها و گزارشهای چت برای تولید زبان استفاده میکند.
این فناوری که پروفلوئنت (Profluent) نام دارد، مقادیر عظیمی از دادههای زیستی، از جمله مکانیسمهای میکروسکوپیِ مورد استفاده دانشمندان برای ویرایش دی انای انسان را تجزیه و تحلیل میکند تا ویرایشگرهای ژنی جدید ایجاد کنند.
این ویرایشگرهای ژن، بر اساس روشهای برنده جایزه نوبل عمل میکنند که مکانیسمهای زیستی معروف به کریسپر (CRISPR) را شامل میشوند. فناوری مبتنی بر کریسپر در حال حاضر روش مطالعه و مبارزه دانشمندان با بیماریها را تغییر میدهد و راهی برای تغییر ژنهایی ارائه میدهد که باعث بیماریهای ارثی مانند کمخونی سلول داسی شکل و نابینایی میشوند.
پروفلوئنت از یکی از ویرایشگرهای ژن تولیدشده توسط هوش مصنوعی به نام اُپن کریسپر-۱ (OpenCRISPR-۱) برای ویرایش دی انای انسان استفاده کرده است.
فناوری هوش مصنوعی پروفلوئنت توسط یک شبکه عصبی هدایت میشود، یک سیستم ریاضی که مهارتها را با تجزیه و تحلیل حجم وسیعی از دادهها یاد میگیرد. پروفلوئنت رفتار ویرایشگرهای ژن کریسپر را که از طبیع استخراج شدهاند تجزیهوتحلیل میکند و میآموزد که چگونه ویرایشگرهای ژن کاملاً جدید ایجاد کند.
این پروژه بخشی از یک تلاش گستردهتر برای توسعه فناوریهای هوش مصنوعی است که میتواند مراقبتهای پزشکی را بهبود بخشد. به عنوان مثال، دانشمندان دانشگاه واشنگتن از روشهای چتباتهایی، چون چتجیپیتی و نرمافزارهای ساخت عکس مانند میدجرنی (Midjourney) برای ایجاد پروتئینهای کاملاً جدید استفاده میکنند. این پروتئینها مولکولهایی میکروسکوپی هستند که تمام زندگی انسان را هدایت میکنند و نقش مهمی در تسریع توسعه واکسنهای جدید دارند.
انتهای پیام/