هوش مصنوعی ناسا از سیاره زمین محافظت میکند
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از وبسایت خبری ناسا، با افزایش رویدادهای آب و هوایی شدید در سراسر جهان به دلیل تغییرات آب و هوایی، نیاز به تحقیقات بیشتر درباره شرایط سیاره زمین نیز افزایش یافته است. برای ناسا، تحقیقات آب و هوایی نه تنها شامل انجام مطالعات مربوط به این رویدادها، بلکه همچنین توانمندسازی محققان همه کشورهای همکار و همسو برای پیشبرد این کار را در بر میگیرد. به همین منظور سازمان هوانوردی و فضای ایالات متحده آمریکا تلاشهای گستردهای در راستای توسعه هوش مصنوعی انجام میدهد که حاصل آن ساخت ابزار قدرتمندی برای دستیابی به اهداف تعریف شده است.
این سازمان سال گذشته با شرکت پژوهشی آیبیام برای ایجاد یک مدل بنیادین از زمین براساس فناوری هوش مصنوعی همکاری کرد؛ این مدل که بر روی مقادیر زیادی از دادههای هماهنگ شده مهمترین ماهوارههای زمینشناسی ناسا و سازمان فضایی اروپا متمرکز است راهحلهای قابل دسترس و اجرایی را برای مقابله با چالشهای محیطی فراهم میکند؛ شرکت پژوهشی آیبیام، بزرگترین سازمان پژوهش صنعتی در جهان بوده و دارای دوازده آزمایشگاه در شش قاره است.
به گفته دانشمندان، مدلهای پایه بهعنوان راهحلی عمل میکنند که از آن میتوان مجموعهای از برنامههای کاربردی را توسعه داد و راهحلهای قدرتمند و کارآمد را ممکن ساخت. مانیل ماسکی، سرپرست علوم داده در دفتر مدیر ارشد دادههای علمی ناسا (OCSDO) توضیح میدهد: مدلهای بنیادین میدانند چه چیزهایی در دادهها نشان داده میشوند و چگونه باید پردازش شوند تا بیشترین خروجی را داشته باشند و بدین شکل است که از آنها میتوان در ابعاد مختلف استفاده کرد و اثرگذاری آن را وسعت داد.
استفاده از هوش مصنوعی و توسعه آن به عنوان یکی از ابزارهای کلیدی در مبارزه با تغییرات آب و هوا و حفظ محیط زیست، اهمیت بسیاری دارد واز این رو، ناسا با بهره گیری از تکنولوژی هوش مصنوعی و علم باز، به شکل فعال در این زمینهها ورود کرده است.
یکی از برنامههای کلیدی این سازمان، برنامه «هوش مصنوعی برای زمین» (AI for Earth) است که از هوش مصنوعی برای جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادههای زیستمحیطی استفاده میکند. از طریق این برنامه، دادههایی مانند دادههای سنجش از دور و دادههای جوی برای پیشبینی تغییرات آب و هوا به صورت تلفیقی مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین، ناسا از مدلهای پیشرفته هواشناسی برای کمک به بررسی و پیشگیری از فاجعههای طبیعی مانند سیل و خشکسالی استفاده میکند؛ این اطلاعات به جمعآوری دادههای جامع و دقیق و جلوگیری از وقوع حوادث در آینده کمک میکند. به علاوه، ناسا با اهمیت دادن به اصول علم باز، امکان دسترسی به دادههای متقابل و کارآمد جهت تحلیل و بهبود فهم از تاثیرات تغییرات آب و هوا و حفظ محیط زیست را فراهم میکند. این رویکرد باعث افزایش شفافیت و همکاری بین محققان و متخصصان محیط زیست میشود و درواقع تلاشهای ناسا در زمینه استفاده از هوش مصنوعی و علم باز برای مبارزه با تغییرات آب و هوا و ارتقاء محیط زیست باعث ترکیب همه امکانات موجود و بهرهگیری تمام و کمال از آنها برای رسیدن به اهداف برجسته محیط زیستی میشود.
محققان باور دارند، پوشش تمام جنبههای علم زمین مستلزم چندین مدل پایه است که بر روی انواع مختلف مجموعه دادهها آموزش دیدهاند. با این حال، دانشمندان این حوزه بر این باورند که مدلهای آینده ممکن است روزی در یک مدل جامع ترکیب و منجر به شکلگیری یک فناوری هوشمند صرف بررسی زمین شوند که تجزیه و تحلیل و پیشبینی بینظیری برای انواع رویدادهای آب و هوایی و محیطی ارائه میکند.
هر چه نوآوری در آینده بیشتر باشد، مدلهای بنیادی اقلیمی ناسا و آیبیام، جهشهایی را در علم زمین امکانپذیر میسازد که هرگز قبلاً و پیش از آن نبوده است. اگرچه ابزارهای قدرتمند هوش مصنوعی کار محققان را بهبود میبخشد، اما تلاش تیم تحقیقاتی برای بهرهگیری از علم و تبدیل آن به ابزار، فرصتهای اکتشاف را افزایش میدهد و به هر کسی اجازه میدهد که راه را برای تحقیقات پیشگامانه برای کمک به مراقبت بهتر از سیاره هموار کند.
انتهای پیام/