پاسخ به نیازهای کشاورزی مطالبهای از دانشبنیانها
مهدی قیصری، کارشناس بخش کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا اظهار کرد: بخش کشاورزی از نظر بهرهوری و ایجاد ارزشافزوده مناسب فاصله زیادی تا وضعیت مطلوب دارد. به همین دلیل حتی ایجاد تغییرات ساده در تولید بخش کشاورزی میتواند نتایج مؤثری به دنبال داشته باشد.
در حوزه کشاورزی، کپیسازی یا انتقال تجربه از یک منطقه به منطقه دیگر ممکن نیست
وی گفت: یکی از مشکلات موجود درحوزه دانشبنیانی این است که اگر طرح، ایده یا نظری در این حوزه مطرح میشود دیگران باید به آن اشراف داشته باشند. به این معنا که از قبل دستورالعمل داشته و تدوین شده باشد که اگر چنین باشد یا کپیسازی و مشابهسازی در حال انجام است یا اقدامی در جهت رفع یک نیاز صورت گرفته است در صورتی که در حوزه کشاورزی، کپیسازی یا انتقال تجربه از یک منطقه به منطقه دیگر ممکن نیست.
قیصری بیان کرد: به طور مثال ممکن است نوعی فولاد ازیک کشور دیگر کپیبرداری و در کشور تولید شود، اما در مورد کشاورزی این شیوه از کار، امکانپذیر نیست.
وی افزود: انتقال دانش در بخش کشاورزی تابع عوامل متعددی است به طور مثال نمیتوان گفت اگر گیاهی در اقلیمی خاص خوب رشد کرده است در همه جا قابلیت رشد دارد؛ البته آب و هوا یکی از موضوعاتی است که این تفاوت را سبب شده و نوع خاک، واریته گیاهی و عوامل متعدد دیگری نیز وجود دارد.
معیار سنجش برای شرکتهای دانشبنیان اثربخشی و کارآیی آنهاست
کارشناس بخش کشاورزی خاطرنشان کرد: نگاه به دانشبنیانها باید به گونهای باشد که شاید علم به آن وجود ندارد و موضوع جدید در حال طرح است. معیاری که برای سنجش فناوری و دانش شرکتهای دانشبنیان وجود دارد اثربخشی و کارآیی آنهاست.
دانشبنیانی بودن در حوزه کشاورزی لزوماً به فناوری یا تکنولوژی بالا نیاز ندارد
قیصری تصریح کرد: اگر حرفها و ایدههای جدید پاسخی به نیازها نباشد و اثربخشی و کارآیی لازم را نداشته باشد، دانشبنیانی نخواهد بود؛ البته در بخش کشاورزی دانش یا ایده دانشبنیانی شاید نیاز به فناوری و تکنولوژی پیچیده نداشته باشد، اما میتواند بهرهوری در این بخش را به دنبال داشته باشد.
وی افزود: باید با یک سری اقدامات که دانشبنیان بوده و براساس نیازهای بومی و منطقهای کشور طراحی شده است، اثربخشی و کارآیی را در بخش کشاورزی افزایش داد.
کارشناس بخش کشاورزی بیان کرد: دانش یا محصولات دانشبنیانی در بخش کشاورزی باید برای پاسخ به نیازی که تقاضا برای آن وجود دارد تولید شود که البته بتواند اثربخشی و کارآیی لازم را نیز داشته باشد.
انتهای پیام/