بگو سیب! رباتها لبخند میزنند
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ اگر با رُبات انساننمایی روبهرو شوید که اول او به شما لبخند بزند چه حسی دارید؟ بیشک حس تعامل جالبی خواهد بود، اما ربات چطور میتواند چنین کاری کند و یا اصلاً لبخند را چطور تشخیص میدهد؟ در گزارش حاضر که از پایگاه اینترنتی ساینس دیلی به فارسی برگردان شده است، با دستاورد تیم تحقیقاتی دانشگاه کلمبیا در طراحی چنین رباتی آشنا میشوید.
رباتها برای برقراری ارتباط کلامی طراحی شدهاند، اما ارتباطات غیرکلامی، بهویژه حالات چهره، حوزهای است که هنوز در آن مشکل دارند. آزمایشگاه دانشکده مهندسی و علوم کاربردی دانشگاه کلمبیا بیش از پنج سال است که روی این چالش کار میکند. آنها روباتی به نام ایمو (Emo) ساختهاند که یک سر انسانمانند دارد و صورتش مجهز به ۲۶ رانشگر است که طیف وسیعی از حالات چهره را ممکن میسازد. ایمو حتی یاد گرفته است که لبخند انسان را ۸۴۰ میلی ثانیه زودتر پیشبینی کند و همزمان با شخص لبخند بزند.
چالشهای طراحی ربات
یکی از چالشهای تیم دانشگاه کلمبیا، نحوه طراحیِ مکانیکی یک چهره رباتیک همهکاره بود که سختافزار پیچیده و مکانیزمهای فعالسازی داشت. این تیم تصمیم گرفت، به ربات آموزش دهد که حالتهای صورت انسان را پیشبینی کند و آنها را بهطور همزمان با یک انسان اجرا کند. زمان انجام این حرکات بسیار مهم بود و تأخیر در تقلید، باعث میشد آنها غیرواقعی به نظر برسند، اما بیان همزمان حالتهای چهره، آنها را طبیعیتر نشان میداد، زیرا بر اساس استنباط از وضعیت احساسی انسان بود.
روش آموزش
محققان برای آموزش حالتهای چهره، ایمو را جلوی دوربین قرار دادند و به آن اجازه دادند حرکات تصادفی انجام دهد. پس از چند ساعت، ربات رابطه بین حالات چهره و دستورات حرکتی خود را یاد گرفت. این تیم دو مدل هوش مصنوعی توسعه دادند: یکی که حالات چهره انسان را با تجزیهوتحلیل تغییرات ظریف در صورت هدف پیشبینی میکند و دیگری که با تشخیص حالات صورت، دستورات حرکتی را انجام میدهد. سپس این تیم تحقیقاتی، ویدیویی از حالات صورت انسان را برای ایمو اجرا کردند و پس از آموزش، ایمو توانست حالات چهره افراد را با مشاهده تغییرات کوچک در چهرهشان پیشبینی کند.
اجزای سازنده
ایمو دارای دوربینهایی با وضوح بالا در مردمک هر چشم است که به آن امکان میدهد تماس چشمی برقرار کند و برای ارتباطات غیرکلامی بسیار مهم است. سر این ربات با یک پوست سیلیکونی نرم و مجهز به سیستم اتصال مغناطیسی پوشانده شده است که امکان سفارشیسازی آسان را فراهم میکند. محققان اکنون در تلاش هستند یک مدل بزرگ زبانی مانند چت جیپیتی را در ایمو ادغام کنند.
آینده تعامل انسان و ربات
به گفته نویسنده اصلی این مطالعه علمی، یوهانگ هو (Yuhang Hu)، پیشبینی دقیق حالات چهره انسان به کمک هوش مصنوعی یک انقلاب در تعاملات انسان و ربات است. به طور سنتی، رباتها برای تشخیص حالات چهره انسانها هنگام تعامل طراحی نشدهاند، اما اضافه شدن این توانایی نه تنها کیفیت تعامل را بهبود میبخشد، بلکه به اعتمادسازی بین انسان و رباتها نیز کمک میکند. در آینده، یک ربات حالتهای چهره شما را دقیقاً مانند یک شخص واقعی مشاهده و تفسیر خواهد کرد.
به آیندهای نزدیک میشویم که در آن رباتها میتوانند وارد زندگی روزمره ما شوند و همراهی، کمک و حتی همدلی کنند.
انتهای پیام/