فیزیک به چه دردی میخورد؟
خبرگزاری علم و فناوری آنا، مریم ملی؛ لحظاتی از نوجوانی همه با این سوال گذشته است که زل زدهایم به تخته کلاس و از ته دل هر ناسزایی که بلد بودیم را بار فرمولهای ریاضی و فیزیک کردیم و پرسیدیم این چیزها به چه درد آیندهمان میخورد؟ این حسوحال برای فیزیک دبیرستان شاید خیلی بیشتر از درسهای دیگر تکرار شود، خب شاید واقعا به درد هیچ کدام از ما نخورد و هیچوقت هم فلان فرمول را به یاد نیاوریم ولی بیایید ببینیم اصلا علمی مثل فیزیک به چه درد دنیا میخورد؟
وقتی شما در خیابان راه میروید و کلی از محصولات با آخرین فناوری روز به دست و گردن و گوشتان آویزان است حواستان نیست که دارید از چهار معادله اصلی «جیمز کلارک ماکسول» که غول دنیای فیزیک بوده است استفاده میکنید و اگر او این معادلات را پیدا نکرده بود هیچ معلوم نبود امروز ما برای ارتباطات و فناوریمان از چه چیزهایی استفاده میکردیم!
تا حالا فکر کردهاید دوربینهای دیجیتال و یا حتی دوربینهای گوشی همراه از کجا پیدایشان شد؟ رد پای فیزیک بیشتر از چیزی که به نظر میآید در زندگی همه ما وجود دارد، از لحظهای که از طریق اینترنت بلیط هواپیما میخریم بگیرید تا لحظهای که با هواپیما و یا حتی قطار به شهری دیگر سفر میکنیم، هم اینترنت و هم پرواز در هوا در محیط امنی مثل هواپیما محصول دانش فیزیک هستند. زمانی که از خبر رفتن یک فضاپیما به سیارهای دور شگفتزده میشویم باز هم فیزیک است که ساخت موشک و فضاپیماها را ممکن کرده است.
به آشپزخانه نگاهی بیندازید! ماکروویو، ماشین لباسشویی و یخچال چه طور کار میکنند؟ ایده ساخت هر کدامشان از کجا آب خورده است؟ بله این جا هم پای فیزیک در میان است تابش امواج برای گرم کردن و پختن غذا در ماکروویو، چرخههای انرژی گرمایی و سرمایی در یخچال و نیروی گریز از مرکز و قوانین حرکت دایرهای در ماشین لباسشویی زندگی ما را سادهتر کرده است حتی وقتی حوصله فرمولهای پیچیده را نداریم و دلمان میخواهد سری به شهر بازیها و وسایل تفریحیاش بزنیم باز هم در دام فیزیک گرفتاریم.
انتهای پیام/