ماهواره پارس ۱ در کمتر از ۱۰۰ روز ۹۵ درصد اراضی کشور را تصویربرداری میکند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران در مراسم پخش زنده پرتاب ماهواره ایرانی پارس ۱ از پایگاه سایوز روسیه، که با حضور اهالی رسانه و جمعی از دانآموزان و دانشجویان در محل پژوهشگاه فضایی ایران برگزار شد، درباره ماهواره پارس ۱ توضیح داد و گفت: پارس ۱ یک ماهواره سنج از دور ساخت پژوهشگاه فضایی ایران است که ۳ محموله تصویربرداری از سطح زمین دارد. محموله اول در طیف رنگی با وضوح ۱۵ متر، محموله دوم جهت تصویربرداری حرارتی با دقت ۳۰۰ متری و محموله سوم برای تصویربرداری طیف مادون قرمز کوتاه با دقت ۱۵۰ متری است.
وی در ادامه افزود: دوربين طيف رنگي و فروسرخ موج كوتاه اين ماهواره در كمتر از 100 روز، 95 درصد اراضي ايران را تصويربرداري ميكند. همچنين، دوربين با طيف فروسرخ گرمايي با قابليت تصويربرداري در شب میتواند كل اراضي ايران را در كمتر از 45 روز تصويربرداري کند.
معاون وزیر ارتباطات درخصوص کاربردهای ماهواره پارس ۱ ادامه داد: این ماهواره به منظور نقشهبرداری، شناسایی آفات گیاهی، جنگلداری و... کاربرد دارد.
سالاریه در خصوص دیگر محمولههای این ماهواره گفت: ماهوارههای سنجشی با دقتهای بالا و مختلف دارای محمولههای مخابراتی نیز هستند تا بتوانند اطلاعات و تصاویر را به زمین مخابره کنند. زیرسستم باند اس s و ایکس x این وظیفه را برعهده دارند. همچنین زیر سیستم باند یو وی به عنوان رزرو سرد این ماهواره مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
وی در ادامه افزود: ماهوارههای سنجشی باید سیستم کنترل وضعیت مناسبی داشته باشد تا فرآیند موقعیتیابی در مدار با دقت انجام شود. غیر از فناوری جیپیاس از روشهای دیگری نیز استفاده میکند همچنین برای کنترل وضعیت ماهواره زاویه قرار گیری ماهواره نیز اهمیت دارد. از این رو سامانههای موقعیت یابی این ماهواره نسبت به نمونههای قبلی ارتقا یافته است.
رئیس سازمان فضایی توضیح داد: یک ماهواره در شرایط شبیه سازی شده فضا تستهای مختلفی مانند سازه، حرارت همراستایی، ممان دوقطبی و... را انجام میدهد. بر روی این ماهواره نیز ۹۳ تست محیطی و EMC اجرایی شده است.
سالاریه در خصوص مدار قرارگیری این ماهواره گفت: این ماهواره از پایگاه پستوچی روسیه پرتاب میشود و حوالی ساعت ۲ بعدظهر در ایستگاه زمینی ما قابل برداشت خواهد بود. هر یک دور ماهواره در ارتفاع ۵۰۰ متری یک ساعت و نیم طول میکشد. شیب زاویه مداری با خط مداری ۹۸ درجه است که به آن مدار خورشید اهنگ میگویند که بهترین مکان برای گرفتن نور خورشید و تصویر از سطح زمین است.
وی در ادامه افزود: ایستگاه فضایی ماهدشت و قشم جهت ارتباط با ماهواره پیش بینی شدهاند.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور چشم اندازی که دنبال می شود سرآمدی در توسعه فناوری فضایی بومی و ارتقا و رشد ضریب نفوذ کاربرد فناوری های فضایی در جامعه است.
وی درباره فعالیتهای فضایی این سازمان در سال ۱۴۰۲ گفت: در حوزه ماهواره اتفاقات شاخصی که رخ داد عبارتند از: پرتاب ماهواره پارس۱ ، پرتاب ماهواره سنجش از دور نور ۳، آغاز طراحی و ساخت ماهواره پارس ۲ و ۳ و راداری، توسعه خدمات مبتنی بر دادههای سنجشی فضایی (کشاورزی ، نقشه و...)، پیشبرد ساخت و تست نمونه دوم ماهواره پارس ۱، اتمام ساخت و تحویل گیری ماهواره طلوع ۳ و ظفر۲ و توسعه و تجهیز ایستگاههای زمینی سلماس و چناران.
سالاریه درباره دستاوردهای کشور در حوزه مخابرات فضا پایه گفت: آغاز طراحی منظومه ماهوارههای باند باریک برای ارائه خدمات مخابراتی و اینترنت اشیا، پیشبرد امکان سنجی سطح بالای پهن باند LEO، ساخت و تست نمونه پروازی ماهواره ناهید ۲، آغاز ساخت و طراحی ماهواره ناهید ۳ از جمله اقدامات مهم دولت در سال ۱۴۰۲ بوده است.
وی درخصوص اقدامات انجام شده در حوزه تثبیت مدارهای عملیاتی با پرتابگرهای بومی خاطرنشان کرد: پرتاب زیرمداری کاوشگر سلمان، آغاز طراحی و ساخت ماهواره برعای سنگین تر نظیر سریز، قائم۱۰۵ و ۱۲۰، پرتاب موفق ماهواره بر قاصد، پرتاب موفق ماهواره بر قائم و پرتاب موفق ماهواره بر سیمرغ از جمله این دستاوردها هستند.
انتهای پیام/