سالاد فضایی ممنوع شد!
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از ساینس ایکس، محققان آمریکایی در یک مطالعه علمی جدید دریافتند که مصرف کاهو برای فضانوردان در حال مأموریت میتواند بیماریزا باشد.
بیش از سه سال است که ناسا کاهوهای پرورشیافته در فضا را در منوی فضانوردانی قرار داده که به سفرهای فضایی میروند، اما یافتۀ جدید محققان آمریکایی احتمال بیماریزا بودن این نوع کاهو را تأیید کرده و منع مصرف آن را توصیه کرده است.
فضانوردان در کنار مواد اصلی رژیم غذایی فضایی خود شامل نان تورتیلا (تهیهشده با آرد ذرت) و پودر قهوه، میتوانند سالادی را بخورند که در اتاقهای کنترل در ایستگاه فضایی بینالمللی با دمای ایدهآل، و با میزان آب و نور مورد نیاز گیاهان رشد کردهاند.
اما مشکل اینجاست که ایستگاه فضایی بینالمللی دارای مقادیر زیادی قارچ و باکتریهای بیماریزاست. شمار زیادی از این میکروبهای بیماریزا در ایستگاه فضایی بینالمللی وجود دارند و میتوانند به آسانی روی بافت کاهو و سایر گیاهان تجمع کنند. به گزارش ناسا حدود هفت نفر همزمان در ایستگاه فضایی بینالمللی در حال کار هستند و هر جا که انسانها باشند، باکتریهای بیماریزا نیز میتوانند وجود داشته باشند.
محققان نگران این هستند که شیوع بیماریهای ناشی از غذا در ایستگاه فضایی بینالمللی، ماموریتهای مهم فضایی را مختل کند. با توجه به میلیاردها دلار سرمایهگذاری سالانۀ ناسا و شرکتهای خصوصی مانند اسپیس ایکس (SpaceX) در اکتشافات فضایی، این یک نگرانی قابلتوجه است.
محققان دانشگاه دِلور (Delaware) در نیوکاسل آمریکا در یک تحقیق جدید در شرایطی که شبیه به بیوزنیِ ایستگاه فضایی بینالمللی بود، کاهو پرورش دادند و دریافتند که گیاهان شبیهسازیشده بسیار مستعد ابتلا به سالمونلا هستند که نوعی باکتری خطرناک و بیماریزاست و میتواند باعث مسمومیت و بیماری تیفوئید شود.
این مطالعه همچنین نشان داد که روزنههای ریزِ برگها و ساقههای گیاه که به عنوان مکانیزم دفاعی در برابر باکتریها عمل میکنند، در شرایط بیوزنی شبیهسازیشده رفتار متفاوتی داشتند. روزنهها به جای بسته شدن برای محافظت از گیاه در برابر عوامل استرسزای مجاور باکتریها باز ماندند.
محققان همچنین یک باکتری کمکی به نام بی. سابتیلیس (B. subtilis) را به شرایط بیوزنی اضافه کردند تا ببینند آیا از گیاهان در برابر سالمونلا محافظت میکند یا خیر و نتیجه آزمایش منفی بود که میتواند دلیلی برای ناتوانی گیاه در ایجاد یک پاسخ زیستشیمیایی باشد و باعث شود گیاه روزنههای خود را ببندد.
این مطالعه پیامدهای قابلتوجهی برای جمعیت رو به رشد در کره زمین دارد که انتظار میرود در سال ۲۰۵۰ به ۹.۷ میلیارد نفر و در سال ۲۱۰۰ به ۱۰.۴ میلیارد نفر برسد. اقدامات ایمنی و امنیت غذایی در حال حاضر به بیشترین حد خود در سراسر جهان رسیده است و با از دست رفتن زمینهای کشاورزی در طول زمان مردم باید به دنبال فضاهای قابل سکونت در سیارههای دیگر باشند و بنابر این شرایط زندگی و تغذیه در فضا باید در تحقیقات فضایی مورد توجه جدی قرار بگیرند.
انتهای پیام/