۷ بهمن در دنیای علم چه خبر؟
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوریها، کشفها و حتی زادروزها و درگذشتهای دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمیگیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۷ بهمن برابر با ۲۷ ژانویه را ورق میزنیم.
****
منوچهر وصال شیرازی
۷ بهمن ۱۲۹۱ خورشیدی، منوچهر وصال، ریاضیدان و چهره ماندگار ریاضی و پدر آنالیز ایران بهدنیا آمد. وصال در سال ۱۳۱۹ در مقطع دکتری رشته ریاضی زیر نظر ریاضیدان سوییسی ژرژ دورام که برای نظریه کوهمولوژی شهرت دارد از دانشگاه زوریخ فارغالتحصیل شد. او طی سالهای تحصیل در رصدخانه ژنو و زوریخ به کارورزى و پژوهش مشغول بود. سال ۱۳۲۰ وصال به ایران بازگشت و در دانشکده علوم دانشگاه تهران در رشته ریاضی و بهخصوص تدریس آنالیز حقیقی ریاضی مشغول بهکار شد. او در سال ۱۳۴۱ به دانشگاه شیراز رفت و بخش ریاضی این دانشگاه را بنیان گذاشت. وصال از اسفند ۱۳۶۰ در مرکز نشر دانشگاهی بهعنوان سرپرست گروه ریاضی، مسؤولیت ویرایش و نظارت بر انتشار کتب و نشریات ریاضی و آمار مرکز به عهده گرفت. او کتابهایی چون «واژهنامه ریاضی و آمار»، «مقدمات معادلات دیفرانسیل و مسائل مقدار مرزی»، «آشنایی با آنالیز عددی»، «معادلات دیفرانسیل و کاربرد آنها»، «اصول آنالیز حقیقی» و «روشهای آنالیز حقیقی» را ویرایش کرد.
منصور طاهری انارکی
۷ بهمن ۱۳۱۵ خورشیدی، منصور طاهری انارکی، چهره ماندگار رشته مهندسی شیمی بهدنیا آمد. طاهری در سال ۱۳۴۳ در مقطع کارشناسیارشد از دانشگاه کیسوسترنرزو و در سال ۱۳۴۶ در مقطع دکتری از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا در آمریکا فارغالتحصیل و پساز بازگشت به ایران در دانشگاه شیراز مشغول به تحصیل شد. او تحقیقاتی را در حوزه آلودگی هوا و پدیدههای انتقال انجام داد. سال ۱۳۷۰ دانشگاه شیراز طاهری انارکی را بهعنوان استاد برجسته و سال ۱۳۷۱ انجمن شیمی و مهندسی شیمی ایران او را بهعنوان مهندسشیمی برجسته انتخاب کرد.
تاسیس انجمن نشنالجئوگرافیک
۲۷ ژانویه ۱۸۸۸ میلادی برابر با ۷ بهمن ۱۲۲۶ خورشیدی، انجمن نشنالجئوگرافیک با ریاست گاردینر گرین هابارد تاسیس شد. دو هفته پیشاز آن، در ۱۳ ژانویه، ۳۳ بنیانگذار این انجمن در واشنگتن دیسی، در باشگاه کازمو روبهروی کاخ سفید باهم ملاقات کردند. ماموریت آنها تشکیل «انجمنی برای افزایش و انتشار دانش جغرافیا» بود. در اکتبر ۱۸۸۸، اولین مجله نشنالجئوگرافیک با قیمت روی جلد ۵۰ سنت منتشر شد که شمارههای ماهانهاش را تا به امروز با عکسها و مقالات پرطرفدار ادامه میدهد و اکنون علاوهبر مضوعات مربوط به جغرافیا به کاوش در علم، تاریخ و فرهنگهای جهانی هم میپردازد. این انجمن برای تحقیقات علمی کمکهای مالی اعطا و از موزهها و نمایشگاههای سیار حمایت میکند.
آدام سجویک
۲۷ ژانویه ۱۸۷۳ میلادی برابر ۷ بهمن ۱۲۵۱ خورشیدی، آدام سجویک زمینشناس انگلیسی و از بنیانگذاران زمینشناسی مدرن درگذشت. او برپایه مطالعاتی که در حوزه چینههای ولز انجام داد، دوره کامبرین را در سال ۱۸۳۵ پیشنهاد کرد. دوره کامبرین از دورههای زمینشناسی است که حدود ۵۴۲ میلیون سال پیش آغاز شد و تا حدود ۴۸۸.۳میلیون سال قبل ادامه داشت. سجوک همچنین در کار مشترکی با رودریک مورچیسون دوره سیلورین را پیشنهاد کرد که از حدود ۴۴۳٫۴میلیون سال پیش آغاز شد و تا حدود ۴۱۹٫۲میلیون سال پیش ادامه پیدا کرد. سال ۱۸۴۰ او و مورچیسون دوره دوونین را پیشنهاد کردند که پساز پایان دوره سیلورین از حدود ۴۱۹٫۲میلیون سال آغاز شد و تا ۳۵۸.۹میلیون سال قبل ادامه یافت.
انتهای پیام/