دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
ضایعات دورریز به کمک فناوری آمد؛

صرفه‌جویی ۸۰ درصدی در آب و انرژی با سیستم «آبیاری زیرسطحی تحت فشار»

صرفه‌جویی ۸۰ درصدی در آب و انرژی با سیستم «آبیاری زیرسطحی تحت فشار»
مدیرعامل یک شرکت فناور برای نخستین‌بار در کشور موفق شده از ضایعات دورریز بطری‌های نوشابه سیستم «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» را در دو شهر به اجرا درآورد؛ به‌طوری‌که یک جاده پنج کیلومتری به این سیستم مجهز شده است.
کد خبر : 891123

خبرگزاری علم و فناوری آنا - حسین بوذری؛ سومین رویداد ایده‌آرای دانشگاه آزاد اسلامی شبستر با محور صنایع و محیط زیست با موضوع «تولید ثروت در صنایع با رویکرد حفظ محیط‌زیست» برگزار شد. در این رویداد علمی و فناوری، ۱۰ تیم از نوآوران و فناوران دانشگاه و شهرستان شبستر به ارائه ایده‌های خود پرداختند.

در نهایت در این رویداد ایده و طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» متعلق به بهلول خلیلی بعد از بررسی تیم داوری برگزیده و تجلیل شد.

طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» برای نخستین‌بار در کشور از سوی بهلول خلیلی در شهرستان وایقان استان آذربایجان‌شرقی با موفقیت عملیاتی شد و قادر است تا ۸۰ درصد در مصرف آب صرفه‌جویی کند.

خلیلی متولد سال ۱۳۶۰ «وایقان» استان آذربایجان‌شرقی است که در دانشگاه پیام نور «بنیس» تحصیل کرده و از فناوران مرکز رشد این دانشگاه است.

این مخترع و کارآفرین برتر استان آذربایجان‌شرقی طرح‌ها و ایده‌های نوین در بخش کشاورزی را به محصول تبدیل می‌کند و تاکنون بیش از ۱۲ طرح نوین که در دنیا نمونه مشابه ندارد را تولید کرده و به مرحله اجرا درآورده و این طرح‌ها اکنون در مرحله اجرا قرار دارند.

بهلول خلیلی مخترع شهر وایقان

بزرگ‌ترین و ماندگارترین طرح این نوآور و فناور وی، «سیستم آبیاری زیرسطحی» با استفاده از ضایعات شهری است که در دو شهر به مرحله اجرا درآمده؛ به‌طوری‌که جاده وایقان ـ شبستر برای نخستین‌بار به این آبیاری زیرسطحی تحت فشار مجهز شده است.

نکته قابل توجه اینکه مخترع و کارآفرین برتر استان آذربایجان‌شرقی با استفاده از بطری‌های دورریز نوشابه‌های خانواده طرح «سیستم آبیاری زیرسطحی» را به مرحله اجرا درآورده و فقط با این بطری‌های به‌ظاهر دورریز و بدون استفاده بزرگ‌ترین طرح عملیاتی شده است.

بهلول خلیلی مخترع شهر وایقان

خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا در راستای بررسی جزئیات طرح برتر «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» که به مرحله اجرا درآمده گفت‌و‌گویی را با خلیلی مدیرعامل شرکت فناور فرازاندیشان فراز گونی، مجری این طرح و مرکز رشد دانشگاه پیام نور بنیس ترتیب داده است.

مجری طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» اظهار کرد: از سال‌ها قبل به‌دلیل علاقه به حوزه کشاورزی و استعدادی که در این حوزه داشتم ایده «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» به ذهنم خطور کرد و ابتدا طرح را به‌صورت مکتوب درآوردم و با استفاده از نظرات کارشناسان حوزه کشاورزی آن را به مرحله اجرا درآوردم.

بهلول خلیلی مخترع شهر وایقان

مدیرعامل این شرکت فناور مطرح کرد: این اختراع موجب کارآفرینی هم شده؛ به‌طوری‌که بسیاری از دانشجویان و علاقه‌مندان به حوزه کشاورزی برای فعالیت در بخش کشاورزی از شهرهای مختلف آذربایجان‌شرقی به شهرستان «وایقان» و روستای «بنیس» مهاجرت کنند و اینگونه کارآفرینی در این شهرستان رشد پیدا کرده است.

مجری طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» یادآور شد: «بنیس» یکی از روستاهای آذربایجان‌شرقی است و پیش از این تصور بر این بود که روستاییان به‌دلیل نبود شغل مجبور به مهاجرت به شهرها هستند تا امور زندگی خود را بگذرانند؛ اما ما با حمایت مسئولان در روستای «بنیس» موفق به کارآفرینی شدیم و بسیاری از مردم از شهرها و روستاهای آذربایجان‌شرقی به «بنیس» نقل مکان کرده‌اند تا در حوزه کشاورزی مشغول به فعالیت شوند.

خلیلی گفت: روستای «بنیس» دارای چندین واحد فناور و شرکت دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی است و به صنایع و کشاورزی منطقه آذربایجان‌ کمک بسیاری کرده و دانشجویان در راستای سپری کردن طرح «پویش» به واحدها و شرکت‌های روستای «بنیس» نقل مکان می‌کنند.

وی مطرح کرد: در این مسیر با مطالعه بسیار موفق به اجرای طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» شدم تا علاقه‌مندان به حوزه کشاورزی در این زمینه مشغول به فعالیت شوند.

خلیلی بیان کرد: با استفاده از بطری‌های دورریز نوشابه که اغلب همراه با ضایعات دور انداخته می‌شود، توانستم این طرح را به مرحله اجرا دربیاورم.

مخترع و کارآفرین برتر استان آذربایجان‌شرقی و کشور که موفق شده به بهترین شکل ممکن آبیاری زیرسطحی این شهر را طراحی و به ثبت برساند، توضیح داد: در این راستا با همکاری شهرداری وایقان استان آذربایجان‌‌شرقی برای نخستین‌بار جاده وایقات ـ شبستر به طول پنج کیلومتر زیرپوشش طرح آبیاری زیرسطحی قرار گرفت.

مجری طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» تبیین کرد: یکی از مشخصه‌های طرح زیرکشت این است که در مدت سه روز شبکه اصلی از میدان شهر وایقان آغاز شده و تا میدان باغ رضوان خروجی شهر وایقان ادامه دارد؛ نکته قابل توجه اینکه در مدت سه روز طرح جاده وایقات ـ شبستر به طول پنج کیلومتر زیرپوشش طرح آبیاری زیرسطحی قرار گرفته که اقدام بسیار بزرگی است.

خلیلی یادآور شد: طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» برای نخستین‌‌بار در استان آذربایجان‌شرقی اتفاق افتاده و جالب اینکه این طرح با استفاده از بطری‌های نوشابه انجام شده و با آن علاوه بر کاهش مصرف آب می‌توان شیوه‌های نوین آبیاری را در استان آذربایجان‌شرقی و شهرستان وایقان به مرحله عملیاتی رساند.

وی تشریح کرد: آبیاری زیرسطحی با منبع غیروابسته در شهرستان وایقان و آذربایجان‌شرقی به اجرا درآمده و این سیستم آبیاری زیرسطحی نه‌تن‌ها ۸۰ درصد در مصرف آب صرفه‌جویی ایجاد می‌کند؛ بلکه قادر است مصرف سموم کشاورزی را تا ۹۰ درصد کاهش دهد؛ از سویی با طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» تا ۸۰ درصد در مصرف انرژی صرفه‌جویی می‌شود.

مخترع و کارآفرین برتر استان آذربایجان‌شرقی و کشور بیان کرد: سیستم «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» هیچ‌گونه وابستگی به استخرها ندارد؛ بلکه می‌توان این سیستم را در چاه‌های عمیق، رودخانه‌ها، جوی‌های آب و حتی از طریق تانکر پیاده‌سازی کرد. تاکنون در سیستم فضای سبز شهری، جنگل‌کاری و حتی بلوارها روش نوینی ابداع شده و این شیوه نوین علاوه بر فضای سبز شهری در بلوارها هم با کمترین هزینه کاربرد بسیاری دارد.

خلیلی توضیح داد: در این راستا مسیر پنج کیلومتری جاده وایقات ـ شبستر با طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» (شیری و آبیاری زیرسطحی) اجرایی شده و علاوه بر این، این طرح در فرمانداری شبستر، مرکز پیام نور «بنیس» و سایر سازمان‌ها هم عملیاتی شده و این طرح همچنین در صیفی‌جات و درخت‌های ۱۰ تا ۵۰ ساله به ۶ روش اجرایی شده است.

وی خاطرنشان کرد: این پروژه با کمترین هزینه به سرانجام رسیده و تمامی شهرستان «وایقان» مجهز به این  نوین مجهز شده است.

مجری طرح «آبیاری زیرسطحی تحت فشار» اضافه کرد: طرح تجهیز و ساماندهی بلوار جاده وایقان ـ شبستر به آبیاری زیرسطحی تحت فشار برای نخستین‌بار صورت گرفته و به مرحله اجرا درآمده است.

خلیلی عنوان کرد: مهم‌ترین مزیت این پروژه آن است که از ضایعات شهر برای عملیاتی کردن آن استفاده شده تا این پروژه به ثمر بنشیند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب