دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
همراه با جشنواره فرهیختگان؛ (۵)

پیشگیری از نقض سلامت زندانیان نیازمند سیاست‌گذاری‌ و پیش‌بینی تدابیر

پیشگیری از نقض سلامت زندانیان نیازمند سیاست‌گذاری‌ و پیش‌بینی تدابیر
پژوهش دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی نشان می‌دهد که پیشگیری از نقض سلامت زندانیان نیازمند سیاست‌گذاری‌ها و پیش‌بینی تدابیر و راهبرد‌هایی در استفاده برای وضع ضمانت اجرایی متناسب است.
کد خبر : 886830

خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ در دهمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی که به مناسبت هفته پژوهش و فناوری ۲۹ آذر ۱۴۰۲ در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد، رساله دکتری مهرداد تیموری دانشجوی دکتری تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه با عنوان «سیاست جنایی ایران در قبال نقض حق سلامت زندانیان با تکیه بر اسناد بین‌المللی» عنوان رساله دکتری برتر این جشنواره را کسب کرد.

مهرداد تیموری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا در تشریح چکیده این رساله اظهار کرد: هر انسانی از هنگام تولد تا زمان مرگ دارای حقوقی است که باید مورد احترام همه بوده و از تضییع این حقوق به هر نحوی پیشگیری شود. این حقوق به‌واسطه انسان بودن بر شخص تعلق می‌گیرد و جزء حقوق بنیادین و اساسی انسان است.

وی افزود: حال اگرچه آزادی شخصی که متهم یا محکوم می‌شود، سلب شود؛ اما این شخص یک انسان است که در مؤسسات کیفری واجد حق‌هایی بوده و نباید این حقوق انسانی وی نادیده گرفته شود. یکی از این حقوق، حق سلامت است که فارغ از هر زمان، مکان و مسائلی از قبیل جنسیت نژاد و دین به هر فرد اعم از زن و مرد، پیر و جوان و بزهکار یا غیر بزهکار تعلق می‌گیرد.

دانشجوی دکتری تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه اضافه کرد: از سویی نیز حق بر سلامت امروزه برای جوامع امری مهم و حیاتی بوده و ازجمله معیار‌ها و ارزش‌ها در حقوق سلامت رعایت عدالت در دسترسی برابر به خدمات بهداشتی و درمانی است؛ زندانیان به دلیل محدودیت در دسترسی به امکانات بهداشتی و درمانی نیز به‌عنوان گروه آسیب‌پذیرتر جامعه که قانون تعدادی از آزادی‌ آنان را محدود کرده، محسوب می‌شوند. از این‌رو، در مؤسسات کیفری امکان نقض حقوق انسانی این اشخاص بیشتر وجود دارد.

تیموری ادامه داد: این پژوهش(رساله دکتری) که ازنظر هدف به‌صورت کاربردی و به روش تحلیل محتوا صورت گرفته است، بررسی سیاست جنایی ایران در قبال نقض حق سلامت زندانیان با تکیه بر اسناد بین‌المللی بوده و در تنظیم پژوهش از روش اسنادی و کتابخانه‌ای استفاده، تجزیه‌وتحلیل اطلاعات کسب‌ شده به‌صورت کیفی و مبتنی بر استنتاج محقق از منابع و متون است.

وی گفت: یافته‌ها و نتایج پژوهش حاکی از این است که نقض‌های ساختاری فرآیندی و منابع انسانی از مهم‌ترین علت‌های نقض سلامت زندانیان محسوب می‌شوند که باید با استفاده از راهکار‌های ارائه‌شده در راستای رفع این چالش‌ها اقدام شود. از سویی نیز در سیاست‌های اسناد الزام‌آور و غیر الزام‌آور بین‌المللی و سیاست‌های پیشگیرانه ایران که ناظر بر مرحله (پیشینی) است برابر هنجارگذاری‌های فراتقنینی، تقنینی و فروتقنینی که شامل پیشگیری اولیه، ثانویه، ثالثیه و مشارکتی بوده درباره حق سلامت زندانیان مقرراتی وضع شده تا از نقض حق سلامت زندانیان پیشگیری شود. 

دانش‌آموخته دکتری تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه بیان کرد: بررسی سیاست‌های ایران و اسناد بین‌المللی که ناظر بر مرحله (پسینی) بوده، نشان می‌دهد که در هنجارگذاری‌ها و نظام‌های پاسخ‌دهی غیر کیفری، کیفری مشارکتی قانونی، قضائی و اجرایی توجه کمتری صورت گرفته؛ بنابراین پیشگیری از نقض سلامت زندانیان نیازمند سیاست‌گذاری‌ها و پیش‌بینی تدابیر و راهبرد‌هایی در استفاده برای وضع ضمانت اجرایی متناسب و به‌صورت خاص مبنی بر نقض حق بر سلامت زندانیان ضروری است.

به گزارش آنا به گفته بابک پورقهرمانی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی مراغه، این دانشگاه در هفته پژوهش امسال با برگزاری بیش از ۳۵ برنامه متنوع پژوهشی گامی بزرگ در راستای تبیین سند چشم‌انداز تحول و تعالی دانشگاه برداشت.

انتخاب پژوهشگر برتر بین دانشگاه‌های استان آذربایجان شرقی و انتخاب رساله برتر دکتری در جشنواره سراسری فرهیختگان از واحد مراغه، نشانگر پویایی پژوهشی در این واحد دانشگاهی و اهتمام استادان، دانشجویان و کارکنان واحد مراغه برای رسیدن به قله‌های تبدیل علم تئوری به علم نافع و علم مسئله محوراست.

برخی از برنامه‌های هفته پژوهش شامل بازدید‌های علمی، کارگاه‌های آموزشی، کرسی‌های علمی، مسابقه، سخنرانی علمی، مناظره‌های علمی و نشست‌های تخصصی بودند. در ارزیابی بین دانشگاه‌های استان آذربایجان شرقی، جمال بیگی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه به‌عنوان پژوهشگر برتر در گروه علوم انسانی و در جشنواره فرهیختگان سراسری دانشگاه آزاد اسلامی مهرداد تیموری به‌عنوان رساله برتر دکتری در گروه علوم انسانی از این واحد دانشگاهی انتخاب و معرفی شدند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب