دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
توسط پژوهشگران ایرانی؛

روشی برای پرتوگیری بدن انسان از تکنولوژی 5G در گوشی همراه ارائه شد

روشی برای پرتوگیری بدن انسان از تکنولوژی 5G در گوشی همراه ارائه شد
پژوهشگران ایرانی با همکاری محققان انستیتو پلی تکنیک پاریس در پروژه‌ای موفق شدند روشی جدید برای پرتوگیری مدل بدن انسان از گوشی تلفن همراه موج میلی‌متری مخابرات نسل پنجم ارائه کنند.
کد خبر : 883748

به‌گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، سیدفراز جعفری دانش‌آموخته دکتری انستیتو پلی تکنیک پاریس و دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «پرتوگیری مدل بدن انسان از گوشی تلفن همراه موج میلیمتری مخابرات نسل پنجم» گفت: با توجه به رشد سریع تکنولوژی‌های بی‌سیم، نگرانی‌های مرتبط با سلامت جسمی و روانی در مواقع استفاده از این دستگاه‌ها افزایش یافته است.

وی افزود: استاندار‌هایی باید رعایت شوند تا سلامت اپراتور یا مصرف کننده هنگام استفاده از دستگاه‌های بی سیم به مخاطره نیفتد.

این محقق با بیان اینکه استفاده از تلفن همراه و یا هر دستگاهی که به صورت بی سیم کار می‌کند مانند تلفن بی سیم خانگی، نیز نیازمند رعایت استاندارد‌هایی است، گفت: سازمان بهداشت جهانی (WHO) مقدار مشخصی از تابش امواج را تعیین می‌کند تا میزان پرتوگیری انسان ناشی از دستگاه‌های بی سیم از این حد مجاز فراتر نرود.

وی عنوان کرد: نقش مهندسان در رشته برق با گرایش مخابرات-میدان به توسعه روش‌های اندازه‌گیری و محاسبه مقدار تابش در بدن انسان بسیار مهم است که این مسئله در فرکانس‌های بالای ۶ گیگاهرتز در تکنولوژی ۵G به علت عمق نفوذ سطحی امواج در داخل بدن بسیار چالشی است.

مجری این طرح افزود: این مهندسان باید معادلات پیچیده‌ای را مدل‌سازی کرده و دستگاه‌های اندازه‌گیری و تجهیزات مورد نیاز را طراحی و توسعه دهند تا اطمینان حاصل شود که تابش در محدوده‌های ایمن برای سلامتی انسان‌ها باقی می‌ماند. این تلاش‌ها مسائل مهمی از جمله بهداشت عمومی و ایمنی در فناوری‌های بی‌سیم را تضمین می‌کند.


جعفری ادامه داد: در یک ارتباط مخابراتی، سیگنالی که در انتهای مسیر از دکل مخابراتی نزد کاربر دریافت می‌شود یا از دستگاه کاربر به دکل مخابراتی ارسال می‌شود، نگرانی از میزان انرژی EMF (الکترومغناطیسی) تحمیل شده به کاربرانسانی را افزایش می‌دهد. در فرکانس‌های بالاتر از ۶ گیگاهرتز، جایی که سیستم‌های ارتباطاتی ۵G در آینده کار می‌کنند، دو تغییر انتظار می‌رود که ممکن است نگرانی کاربران انسانی را افزایش دهد.

وی تأکید کرد: اول، فرستنده‌های بیشتری در ایستگاه‌های پایه (دکل‌های BTS مخابراتی) و در دستگاه‌های تلفن همراه بر این اساس کار خواهند کرد. دوم، پرتو‌های باریک به عنوان راه حلی برای جبران تضعیف بیشتر در باند‌های فرکانس بالا استفاده خواهند شد.

این محقق افزود: انتقال داده در تکنولوژی ۵G در فرکانس‌های بالاتری نسبت به نسل‌های پیشین مخابراتی نظیر ۴G و ۳G صورت می‌پذیرد؛ اما برخلاف نگرانی‌های عموم جامعه که این افزایش فرکانس موجب آسیب بیشتر به بدن انسان می‌شود باید گفت که عمق نفوذ این امواج در داخل بدن انسان نسبت به امواج در فرکانس‌های  پایین‌تر کمتر است یعنی این امواج فقط به لایه بیرونی بدن انسان نفوذ می‌کنند؛ بنابراین، نقاط آسیب پذیر بدن، پوست و چشم انسان در نظر گرفته می‌شود.

به گفته این پژوهشگر یافتن میزان دقیق پرتوگیری بسیار دشوارتر از نسل‌های پیشین مخابراتی است به این صورت که تاکنون روشی قابل اجرا با دقت مورد نظر برای این امواج وجود ندارد.

وی با اشاره به هدف این پروژه گفت: هدف از تعیین موضوع این رساله ارائه روشی برای تعیین میزان پرتوگیری بدن انسان از تلفن‌های همراهی که در فرکانس‌های ۵G کار می‌کنند بوده است.

جعفری ادامه داد: در این رساله دو روش برای اندازه گیری پرتوگیری در بدن انسان ناشی از تلفن‌های همراهی که در فرکانس‌های ۵G (بالاتر از ۶ گیگاهرتز) کار می‌کنند ارائه شده است.

وی با اشاره به روش اول گفت: روش اول که روشی تهاجمی (اندازه گیری در داخل مایع معادل بدن انسان انجام می‌شود) محسوب می‌شود، بهبود روشی است که پیش‌تر برای تعیین نرخ جذب ویژه (SAR) ناشی از دستگاه‌هایی که در فرکانس‌های کمتر از ۶ گیگاهرتز کار می‌کنند انجام می‌شده است، اما در این رساله این روش برای فرکانس‌های بالای ۶ گیگاهرتز ارتقا یافته است.

این پژوهشگراضافه کرد: روش دوم، روشی نوین  است که برای نخستین بار به صورت غیرتهاجمی (اندازه گیری میدان الکتریکی در اطراف آنتن) برای تعیین مقدار پرتوگیری ناشی از تلفن همراهی هنگامی که بسیار نزدیک بدن قرار دارد (مانند هنگامی که شخص در حال مکالمه با تلفن همراه می‌باشد) ارائه شده است.

وی ادامه داد: اندازه گیری پرتوگیری بدن انسان در محیط‌های آزمایشگاهی صورت می‌گیرد و به خصوص در محاسبه چگالی توان جذب شده (APD) ناشی از تلفن همراه (یا آنتنی) که در فرکانس مورد نظر کار میکند در کنار مدل مایع یا جامد معادل بدن انسان قرار می‌گیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب