مقدمفر: دانشگاهها برای مقابله با جنگ شناختی آماده شوند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، حمیدرضا مقدمفر، مشاور فرهنگی رئیس هیئت امنا و هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی در نشست «نقش اساتید در مدیریت جنگ شناختی» که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) برگزار شد، اظهار کرد: امروز در عرصه رسانه با جنگ نرم پیچیدهتری مواجه هستیم که به مراتب سختتر از جنگهای قبلی بوده و به جنگ شناختی معروف است. رسانه در این جنگ تبدیل به ابزار فراگیری شده که از این طریق در افکار عمومی رسوخ میکند
وی افزود: نباید جنگ شناختی را از جنگ نرم جدا دانست. جنگ شناختی در ذیل جنگ نرم تعریف میشود؛ البته جنگ شناختی گستره بزرگتر و ناشناختهتری دارد و باید این روند را در قامت یک فرآیند تکاملی مورد بررسی قرار داد. مدیریت ادراک، مقدمه جنگ شناختی بوده و در این جنگ یکی از کاربردیترین ابزار، درگیری افکار عمومی است و توانایی تأثیرگذاری و نفوذ بر ادراک و شناخت یک فرد و جامعه در راستای اهداف مورد نظر، سادهترین تعریف از جنگ شناختی میتواند باشد.
مشاور فرهنگی هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی اضافه کرد: پرکاربردترین ترفند در این نوع جنگ این است که میتوان در آن با دادههای واقعی و اخبار راست دروغ گفت؛ زیرا عوام بر اساس واقعیتهایی که وجود دارد قضاوت نمیکنند؛ بلکه بر اساس آن تصویری که در ذهن آنان شکل گرفته قضاوت میکنند.
مقدمفر عنوان کرد: هفتههاست که شدیدترین حملات به اردوگاههای فلسطینی با هزاران بمب از نوع مخربترین آنها انجام شده و این ننگ برای همه اروپاییان و آمریکائیان خواهد ماند؛ زیرا در نهایت میتوانند با نسلکشی مذبوحانه، جمعیت چند میلیونی باریکه غزه را از بین ببرند؛ اما نکته مهم این است که همین جمعیت با دستی خالی توانست هیمنه پوشالی و تصور شکستناپذیری اسراییل و آمریکا را مضمحل کند.
وی بیان کرد: رژیم منحوس و کودککش اسرائیل در چهارستون و مؤلفه برخورداری از ارتش قدرتمند و مجهز، بهرهمندی از قویترین سرویس اطلاعات و امنیت دنیا موسوم به موساد، تکیه به قدرتهای بزرگ دنیا مانند آمریکا و اسراییل و در نهایت ایجاد رعب و وحشت در میان دیگر ملتها دوام و قوام دارد که اگر تیزبینانهتر به حوادث بنگریم، خواهیم دید که در اتفاقات اخیر، هر چهارستون بنای وجودی اسراییل لرزید و هیبت این کشور در هم شکست.
مشاور فرهنگی رئیس هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه علوم شناختی اگر واقعاً به منصه ظهور برسد، آموزش و پرورش و نظام دانشگاهی و حوزه پژوهشی را متحول میکند، مطرح کرد: جنگ شناختی عرصه ناشناختهای است؛ در رسانههای جمعی، بر دقت و سرعت و صحت تأکید داریم؛ در جنگ شناختی حادثه خلق میشود و این پدیده جدیدی است که رسانه برای ادراکسازی روایتسازی میکند تا از طریق بازنشر؛ مخاطب جذب کند.
مقدمفر با طرح این سؤال که آینده این رخداد چه خواهد بود؟ پاسخ داد: شاید بدترین چیز برای کشور مهاجم باشد که نداند و نتواند برای پیروزی یک شاخص تعیین کند که آیا مثلاً با کشتن دو میلیون فلسطینی ساکن نوار غزه به پیروزی و خواسته خود رسیده یا خیر. دیگر اینکه اسراییلیها در طولانیمدت نمیتوانند مقاومت کنند؛ زیرا بههیچوجه انگیزه و روحیه برای ادامه مبارزه ندارند. این در حالی است که حماس هنوز برای چندینماه جنگ آماده است. نکته بعد اینکه جنگ وارد مرحله دوم خود یعنی جنگ شهری شده و این دقیقاً همان جنگی است که اسراییل از آن واهمه داشته و در مقابل، حماس متخصص آن است.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا غزه جنگ را شروع کرد، گفت: اسرائیل بیش از ۷۰ سال بوده که به این سرزمین فشار آورده و انسانهای زیادی را به شهادت رسانده است. پیش از آغاز این جنگ نیز اطلاعاتی مبنی بر این به دستشان رسیده بود که اسرائیل قرار بوده در یک یا دو هفته آینده حمله کند و به قول خودشان یکبار برای همیشه غزه را با خاک یکسان کنند؛ اما هیچگاه حتی به مخیله خود راه نمیدادند که حماس با دست خالی بتواند از مستحکمترین و پیشرفتهترین استحکامات و دیوارههای دفاعی عبور کرده و شهرکنشینان را اسیر کنند.
انتهای پیام/