دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

پرتاب ماهواره‌ای که سهم کارخانه‌ها از آلودگی هوا را مشخص می‌کند

پرتاب ماهواره‌ای که سهم کارخانه‌ها از آلودگی هوا را مشخص می‌کند
شرکت کانادایی نظارت بر انتشار گازهای گلخانه‌ای برای نخستین بار ماهواره‌ای را با هدف شناسایی انتشار دی اکسید کربن از تأسیساتی مانند کارخانه‌های زغال سنگ و کارخانه‌های به مدار زمین پرتاب کرد.
کد خبر : 878965

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از رویترز، شرکت کانادایی نظارت بر انتشار گاز‌های گلخانه‌ای «جی‌‌اچ‌جی ست» (GHGSat) برای نخستین بار ماهواره‌ای را با هدف شناسایی انتشار دی اکسید کربن از تأسیساتی مانند کارخانه‌های زغال سنگ و کارخانه‌های فولاد از فضا به مدار زمین پرتاب کرد.

شرکت «جی‌‌اچ‌جی ست» (GHGSat) که در سال ۲۰۱۱ تاسیس شد، اولین محصول خود را به نام پالس «Pulse» (یک نقشه جهانی رایگان از غلظت متان که هر هفته به روز می‌شود) در اکتبر ۲۰۲۱ راه‎‌اندازی کرد.

این شرکت در توضیحات خود اشاره کرده که این ماهواره که ونگارد نام دارد از پایگاه نیروی فضایی وندنبرگ در کالیفرنیا پرتاب شد.

این فناوری فضایی به طور فزاینده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد تا سهم صنایع آلاینده را در تغییرات آب و هوایی مشخص کند تا بدین طریق برای کنترل آلایندگی آن‌ها اقدام شود. داده‌های این شرکت فضایی برای صنایعی که می‌خواهند انتشار گاز‌های گلخانه‌ای خود را کاهش دهند و همچنین برای دولت‌ها و دانشمندان اثربخش است و در دسترس آن‌ها قرار می‌گیرد.

ونگارد بر روی شبکه رو به رشد ماهواره‌هایی که قبلاً توده‌های متان را مشاهده می‌کنند، یک گاز گلخانه‌ای نامرئی که تشخیص آن دشوار است مستقر می‌شود و میزان آلایندگی مجموعه‌ای از منابع کوچک از جمله خطوط لوله، سایت‌های حفاری و مزارع را رصد می‌کند.

دی اکسید کربن تقریباً ۸۰ درصد از انتشار گاز‌های گلخانه‌ای ایالات متحده ناشی را تشکیل می‌دهد که ناشی از فعالیت‌های انسانی است، اما با این حال منابع بزرگ صنعتی مانند نیروگاه‌ها هم تاثیر بسزایی در ایجاد آلودگی دارند و درنهایت همه این آلودگی‌ها وارد جو می‌شود.

شرکت فضایی کانادایی خاطرنشان کرده، ماهواره‌های نظارت بر دی اکسید کربن در جو در حال حاضر بر انتشارات در سطح تاسیسات متمرکز نیستند و این خلا بزرگی برای تعیین میزان هر نوع آلودگی است.

به گفته استفان ژرمن، مدیرعامل شرکت «جی‌‌اچ‌جی ست» که در مونترال، مستقر است، داده‌های جمع آوری شده توسط این ماهواره جدید به اثبات شیوه‌های رایج نظارت و اندازه گیری انتشار دی اکسید کربن کمک می‌کند.

وی در مصاحبه‌ای که اخیرا صورت گرفته گفت: اغلب داده‌هایی که در دسترس ما قرار گرفته‌اند ترکیبی از اندازه گیری‌ها و تخمین‌های مستقیم است بنابراین داشتن اندازه گیری مستقیم کل تاسیسات از طریق یک ماهواره به عنوان یک اعتبارسنجی عمل می‌کند.

داده‌های به دست آمده از ماهواره‌ها قبلاً مشخص کرده‌اند که انتشار متان به طور کلی بیشتر از فرضبه‌های قبلی است و احتمالا همین امر در مورد دی اکسید کربن نیز صادق است؛ به همین دلیل این ماهواره جدید اطلاعات هیدروکربن‌های کربن دی‌اکسید (CO۲) را از مکانیزم‌های مختلف شناسایی و به اشتراک می‌گذارد و درواقع طراحی شده تا بتواند اطلاعات مستقیم و دقیق این آلاینده و سهم آن را دریافت کند تا بتواند میزان آلودگی هوای محیط ناشی از آن را تشخیص دهد.  

ماهواره شرکت فضایی کانادا به این منظور از تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای مانند دستگاه‌های سنجش حساس، لیزر‌ها و سنسور‌های گوناگون استفاده می‌کند و قادر است داده‌های دی‌اکسید کربن را از منابع مختلف مانند نیروگاه‌ها، کارخانه‌ها و سایر تسهیلات صنعتی از کل جهان جمع آوری کند. این اطلاعات سپس توسط ماهواره به مراکز کنترل متصل می‌شوند و برای تحلیل به متخصصان ارسال می‌شوند.

با توجه به اینکه این ماهواره قادر به تشخیص دقیق  دی‌اکسید کربن از هر منبع به صورت جداگانه است، می‌تواند دقیقترین تصویر علت از آلودگی هوا  هر منطقه‌ای را ارائه دهد. این اطلاعات می‌تواند به اهمیت برنامه‌ها و سیاست‌های کاهش آلودگی هوا در جهان کمک کند و به سازمان‌های محیط زیست و سایر سازمان‌های مرتبط در اتخاذ تصمیم‌های مطلوب کمک کند.

به این ترتیب، وظیفه تعریف شده ماهواره جدید در دسترس قرار دادن داده‌های دقیق و قابل اعتماد مربوط به آلودگی از تسهیلات صنعتی در سراسر جهان است؛ این راهکار تکنولوژیک با کاهش چشمگیر تاثیرات ناشی از آلودگی هوا می‌تواند به بهبود وضعیت محیط زیست و بهبود کیفیت هوا منجر شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب