فناوری نانو هنر باستانی را برای خدمت به صنایع و پزشکی بهکار گرفت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، زرورقسازی از طلا یک هنر در مصر باستان است که شامل ایجاد لایههایی نازکی از جنس طلا مانند برگ است. در طول تاریخ این فرآیند ظریف در شاهکارهای هنری مختلف به کار رفته است.
امروز از طلا در مقیاس نانو برای تزئین دسر هم استفاده میشود، اما مهمترین کاربردهای آن در صنایع مختلف از میکرو الکترونیک گرفته تا نانوپزشکی است. در این میان محققان دانشگاه ساوث فلوریدا، کلمسون و دانشگاه ایلینویز متوجه شدهاند حتی شمشهای طلای نانوسکوپی را میتوان به صورت اشکال دوبعدی فشرده کرد و فرآیند قدیمی کوبیدن طلا را در مقیاس نانو تکرار کرد.
مایکل کای وانگ یکی از محققان این پروژه میگوید: ما ایده هنر باستانی را برای فرآیندهای تولیدی نانویی به کار گرفتیم. قابلیت ساخت ورقههای نازک دو بعدی از نانو ذرات چشماندازهای جدیدی در فناوری نانو و علوم مواد باز میکند و ما نیز به دنبال روشهایی نوین برای مهندسی طلا هستیم.
محققان اخیرا مقالهای در نشریه PNAS Nexus منتشر کرهاند که در آن چشم انداز به نیای تغییر شکل فلزی در مقیاس نانو و تشکیل ورقهای دوبعدی بررسی میشود. چنین ادراکی به توسعه انواع مختلفی از نانوکریستالها و نانو فلزات منجر میشود و مسیر را برای کاربردهای آتی در انرژیهای تجدیدپذیر، کوانتوم رایانشی و نانوپزشکی هموار میکند.
ابداع این روش تبدیل دوبعدی حالت جامد صرفاً نقطه شروع است. تطبیقپذیری آن فراتر از طلا است و آن را برای طیف متنوعی از مواد قابل استفاده میکند. این تحقیق نشان داد که مورفولوژی دوبعدی القا شده ورقههای طلا به عوامل مختلفی از جمله شکل، اندازه و ترتیب اولیه نانوذرات پیشساز قبل از فشردهسازی بستگی دارد.
به دلیل چکشخواری طلا، این تکنیک نانوساخت پتانسیل کنترل دقیق شکل، اندازه جانبی و ضخامت ورق طلای دو بعدی را دارد و راههای جدیدی را در کاربردهای متنوع باز میکند.
انتهای پیام/