صورت فلکی کوچکی از سنگهای پرتابشده در «دیمورفوس» شناسایی شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از نیواطلس، تلسکوپ فضایی هابل پس از تمرکز روی سیارکی که در سال ۲۰۲۲ با کاوشگر رباتیک نیم تُنی ناسا با سرعتی بیش از هفت برابر سرعت گلوله برخورد کرد، مجموعهای از ۳۷ تخته سنگ را شناسایی کرده که بر اثر این برخورد از بین رفتهاند.
در ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲، کاوشگر فضای اعماق، آزمایش تغییر جهت دوگانه سیارک ناسا به با سیارک «دیمورفوس» با سرعت حدود 22 هزار و 500 کیلومتر در ساعت برای بررسی اینکه آیا میتوان مسیر برخورد سیارک را چنان تغییر داد که به زمین برخورد کند، آزمایش شد.
دیمورفوس به این دلیل انتخاب شد که یک سیارک کوچک است و به دور سیارکی بسیار بزرگتر به نام «دیدیموس» میچرخد. ایده این بود که این برخورد مسیر مداری دیمورفوس را تغییر داده و به دانشمندان اجازه میدهد تا محاسبه کنند که چنین ماموریت انحرافی چقدر میتواند موثر باشد.
یک ماموریت آزمایشی واقعی باید با عوامل زیادی سر و کار داشته باشد. یکی از این موارد ترکیب سیارک است، زیرا یک سیارک جامد با سیارکی که فقط توپی از زباله است، متفاوت پاسخ میدهد.
این تصویر تلسکوپ فضایی هابل ناسا از سیارک دیمورفوس، سنگهای جابهجا شده را به صورت دایرهای نشان میدهد. وقتی دیمورفوس توسط هابل بررسی شد، سیارک دارای دم درخشانی از غبار بود که تحت فشار نور خورشید، مانند دم یک دنبالهدار به دور رانده میشد. اما تلسکوپ همچنین ۳۷ سنگ پرتابشده بین یک متر و ۶.۷ متر را دید که شبیه یک صورت فلکی کوچک از ستارگان بودند. این تخته سنگها حدود ۰.۱ درصد از کل جرم دیمورفوس را تشکیل میدهند.
به گفته آژانس فضایی «بعید است که این تخته سنگها در اثر برخورد ترکش کنده شده باشند. احتمال بیشتری وجود دارد که آنها قبلاً روی سطح سیارک پراکنده شده باشند و دو ثانیه قبل از برخورد در ارتفاع ۱۱ کیلومتری بالای سطح دیده شده باشند. تخمین زده میشود که این برخورد ۲ درصد از تخته سنگهای نشسته روی سیارک را توسط یک موج لرزهای که آنها را تکان داده و یا در اثر برخورد مستقیم از جای خود خارج کرده است.»
دیمورفوس ممکن است از بقایای باقیمانده از تشکیل دیدیموس تشکیل شده باشد. پاسخ هرچه که باشد، پرسشهای بیشتری را برای ماموریت آتی ایجاد میکند.
انتهای پیام/