دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

فضاپیمای اروپا در نزدیکی سیاره عطارد قرار می‌گیرد

فضاپیمای اروپا در نزدیکی سیاره عطارد قرار می‌گیرد
فضاپیمای بپی‌کلمبو (BepiColombo) اروپا امروز در یک پرواز نزدیک، در فاصله ۲۴۱ کیلومتری عطارد قرار می‌گیرد.
کد خبر : 853807

به گزارش خبرنگار گروه ارتباطات و فناوری اطلاعات خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، فضاپیمای بپی‌کلمبو‌ (BepiColombo)  اروپا امروز در یک پرواز نزدیک در فاصله ۱۵۰ مایلی (۲۴۱ کیلومتری) عطارد قرار می‌گیرد.

این پرواز به فضاپیمای بپی‌کلمبو کمک خواهد کرد تا سرعت خود را کاهش دهد تا بتواند دو سال و نیم دیگر وارد مدار عطارد شود.

کاوشگر اروپایی "بپی کلمبو" به سیاره هدف خود نگاهی دقیق کرده و پس از آن می‌توانیم انتظار داشته باشیم که تصاویر جدید و هیجان انگیزی به زمین برسد.

این پرواز سومین پرواز از عطارد خواهد بود و این فضاپیما در ساعت ۳: ۳۴ بعد از ظهر به وقت منطقه زمانی شرقی (۱۹۳۴ به وقت گرینویچ) از کنار سیاره عطارد عبور خواهد کرد. این دو مدارگرد در طول ماموریت اصلی به یکدیگر نزدیک‌تر خواهند بود.

با این حال، هدف اصلی این پرواز، گرفتن عکس‌های نزدیک و خیره کننده از سطح عطارد نیست، بلکه کاهش سرعت کاوشگر با استفاده از جاذبه عطارد است تا بتواند در اواخر سال ۲۰۲۵ (۱۴۰۴) وارد مدار این سیاره شود.

فرانک بودنیک، کارشناس دینامیک پرواز آژانس فضایی اروپا در بیانیه‌ای گفت: فضاپیمای ما با انرژی بسیار زیادی شروع به کار کرد، زیرا از زمین پرتاب شد و مانند سیاره ما در حال گردش به دور خورشید است.   برای اینکه بتوانیم عطارد را رصد کنیم، باید سرعت خود را کاهش دهیم و برای این کار از جاذبه زمین، زهره و عطارد استفاده می‌کنیم.

ماموریت "بپی کلمبو"، پروژه مشترک آژانس فضایی اروپا (ESA) و آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن (JAXA)، تنها سومین فضاپیمای تاریخ است که نگاهی به عطارد، درونی‌ترین سیاره منظومه شمسی می‌اندازد که مطالعه آن بسیار دشوار است.

اگرچه عطارد به طور متوسط ۱۰ برابر بیشتر از مشتری به زمین نزدیک است، اما رسیدن به درونی‌ترین سیاره به اندازه رسیدن به غول گازی طول می‌کشد. به این دلیل که یک فضاپیمای متصل به عطارد باید دائما در برابر کشش گرانشی قدرتمند خورشید ترمز کند. برای انجام این کار بپی کلمبو که در سال ۲۰۱۸ (۱۳۹۶) به فضا پرتاب شد، در طول مسیر خود در مدار خورشید به دقت در حال رصد سیارات است. این کاوشگر قبلا دو بار در اکتبر ۲۰۲۱ (مهر ۱۴۰۰) و در ژوئیه ۲۰۲۲ (تیر ۱۴۰۱) از کنار عطارد عبور کرده است. پیش از آن نیز این فضاپیما یک بار از زمین و دو بار از زهره دیدن کرده بود.

هنگامی که بپی کلمبو کشش گرانشی عطارد را احساس کند، با سرعت ۳.۶ کیلومتر بر ثانیه (۲.۲ مایل بر ثانیه) نسبت به این سیاره حرکت خواهد کرد.

به گفته بودینک، این میزان بیش از نیمی از سرعتی است که طی دو پرواز قبلی به عطارد نزدیک شده بود.

وی افزود: این پرواز باعث کاهش بیشتر سرعت فضاپیما در مقایسه با خورشید تا ۰.۵ مایل در ثانیه (۰.۸ کیلومتر در ثانیه) و تغییر جهت آن تا ۲.۶ درجه خواهد شد.

پیش از اینکه بپی کلمبو به اندازه‌ای کند شود که توسط این سیاره سنگی که تنها کمی بزرگ‌تر از قمر زمین است، گرفته شود، سه پرواز دیگر در تاریخ‌های سپتامبر ۲۰۲۴ (شهریور ۱۴۰۳)، در دسامبر (آذر ۱۴۰۳) همان سال و ژانویه ۲۰۲۵ (دی ۱۴۰۳) برای بررسی عطارد انجام خواهد شد.

از آنجایی که برخی از ابزار‌های فضاپیما در طول سفر عملیاتی هستند، دانشمندان برای استفاده از این فرصت برای اندازه گیری محیط جوشان اطراف عطارد هیجان زده هستند.

بپی کلمبو همچنین دارای سه دوربین نظارتی با رزولوشن پایین است که در طول پرواز مشغول ثبت تصاویر سیاه و سفید از عطارد صخره‌ای خواهند بود.

"یوهانس بنخوف" (Johannes Benkhoff)، دانشمند پروژه بپی کلمبو در آژانس فضایی اروپا در این باره گفت: دو پرواز قبلی عطارد تاکنون نتایج علمی جالبی را به همراه داشته‌اند. برای مثال، این کاوشگر اولین اندازه گیری‌ها را از مغناطیس درونی ضعیف جنوب سیاره انجام و ترکیب ذرات باردار در این منطقه را نشان داد.

بنخوف گفت: جمع آوری داده‌ها در طول پرواز برای تیم‌های علمی بسیار ارزشمند است تا بررسی کنند که ابزار‌های آن‌ها پیش از ماموریت اصلی به درستی کار می‌کنند یا خیر.

فضاپیمای بپی کلمبو از دو مدارگرد تشکیل شده که در حال حاضر در منظومه شمسی در حال گردش هستند و روی یکدیگر قرار گرفته‌اند. در نتیجه، برخی از ابزار‌های کاوشگر‌ها در طول سفر کروز پوشیده می‌شوند. اما در جریان پرواز اخیر دو ابزار طراحی شده برای اندازه گیری شکل سطح عطارد و مطالعه میدان گرانشی آن برای اولین بار داده‌ها را جمع آوری می‌کنند. متاسفانه دوربین‌های اصلی و با رزولوشن بالا هنوز در دسترس نخواهند بود.

پیش از این دو کاوشگر عطارد را از نزدیک مورد مطالعه قرار داده بودند. مارینر ۱۰ ناسا در سال‌های ۱۹۷۴ و ۱۹۷۵ سه بار از کنار عطارد عبور کرد و اولین تصاویر از این سیاره را به دست آورد.   ماموریت دیگر ناسا (MESSENGER) از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ به دور این سیاره گردش کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب