دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 ارديبهشت 1402 - 14:27
توسط یک استاد دانشگاه؛

نتیجه مطالعات جدید روی حوضه آبریز دریاچه ارومیه منتشر شد

نتیجه مطالعات جدید روی حوضه آبریز دریاچه ارومیه منتشر شد
عضو هیات علمی دانشکده فیزیک دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان بیرگانی نتیجه مطالعات روی حوزه آبریز دریاچه ارومیه را منتشر کرد.
کد خبر : 845213

به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، دکتر محمدرضا خالصی فرد عضو هیات علمی دانشکده فیزیک دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان بیرگانی امروز در سلسله نشست‌های آینده پژوهشی برنامه‌های حفاظت و احیای دریاچه‌ها و تالاب‌های کشور که به صورت و بینار در محل فرهنگستان علوم برگزار شد، گفت: میزان نمک موجود در آب دریاچه ارومیه ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم بر لیتر است که به عنوان یکی از دریاچه‌های فوق اشباع به شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه دریاچه ارومیه حوضه آبریزی در میان ارتفاعات ۳ هزار متری از سطح آب دریا قرار گرفته گفت: حدود ۷ میلیون نفر در این حوضه زندگی می‌کنند و اشتغالزایی هم در این محل ایجاد شده است.

خالصی فرد با اشاره به وضعیت تغییرات سطح آب دریاچه ارومیه خاطر نشان کرد: برای این منظور مطالعاتی را بر روی این حوضه آبریز اجرایی کردیم که از ماهواره CALIOPO، لیدار ساخته شده از سوی تیم تحقیقاتی ما بهره بردیم؛ این لیدار ساخته شده در رشکان در ساحل جنوب غربی دریاچه ارومیه نصب شده است؛ ما در این مطالعات ریزگرد‌های نمک خشک، نمک مرطوب، مخلوط گرد و غبار با نمک و غبار خالص را مورد مطالعه قرار دادیم.

وی گفت: نتایج این مطالعات نشان داد که واقطبش ذرات در ارتفاع‌های کمتر از ۲ کیلومتر از سطح دریاچه کمتر از ۲۰ درصد است و ذرات نمک یا غبار نمکی می‌توانند چنین واقطبیشی را به وجود آورند.همچنین، منطقه دریاچه ارومیه شدیدا تحت تاثیر لایه‌های غبار منتقل شده به این منطقه از چشمه‌هایی، چون جلگه دجله و فرات و صحرای افریقا قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه آلودگی‌های شهری-صنعتی به ویژه در فصل زمستان حوضه آبریز دریاچه را تحت تاثیر قرار می‌دهند، اظهار کرد: تاکنون هیچ موردی را ثبت نکرده‌ایم که غبار برخاسته از دریاچه از ارتفاع‌های بالاتر از ۳ کیلومتر از سطح دریاچه منتقل شود. اسکن افقی این مطالعات نشان می‌دهند که گستره توده‌های نمک گاه به بیش از ۲۰ کیلومتر برسند؛ این داده‌ها نشان می‌دهند توده‌های نمک در قسمت‌های میانی، رطوبت بیشتری دارند و در لبه‌ها با ذرات نمک خشک محصور شده‌اند.

وی تاکید کرد: برای روشن شدن کامل وضعیت توده‌های نمک برخاسته از سطح دریاچه باید حداقل در ۳ نقطه دیگر از ساحل دریاچه (شرق، شمال و جنوب) برای دوره‌های یک ساله اندازه گیری صورت گیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب