ارتقای توان فناورانه ایران با پیوستن به سازمان همکاریهای شانگهای
امیرحسین میرآبادی رییس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در گفتوگو با خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا با اشاره به ظرفیتهای فناورانه پیوستن ایران به سازمان همکاریهای شانگهای گفت: یکی از محورهای همکاری کشورهای عضو در سازمان همکاریهای شانگهای، مسئله علم و فناوری است که در حوزههای مختلف ظرفیتهای جذابی را برای کشورها فراهم میکند. بر این اساس کشورهایی که توان فناورانه بالایی دارند میتوانند از بازار کشورهای دیگر استفاده کنند، همچنین کشورهایی که توان فناورانه پایین تری دارند میتوانند در جهت ارتقا توان فناوری خود با سایر کشورها تعامل کنند.
وی در ادامه گفت: از طرف دیگر در سازمان همکاریهای شانگهای یک کمیته علم و فناوری وجود دارد که کشورهای عضو درآن نماینده دارند و موضوعات همکاری فناوری را دنبال میکند. پس از اینکه عضویت ما در این سازمان قطعی و ثبت شد ما هم عضو این کمیته خواهیم شد و الویتهای فناورانه کشور را دنبال خواهیم کرد.
میرآبادی درخصوص بازدید رییس سازمان همکاریهای شانگهای از خانه نوآوری و فناوری ایران در تهران توضیح داد: در دیداری که با رییس سازمان همکاریهای شانگهای داشتیم اشاره کردند که ایران قطعا میتواند یکی از بازیگران اصلی حوزه علم و فناوری بین کشورهای عضو باشد. در بعضی از حوزهها مانند زیست فناوری، نانو فناوری و فناوری اطلاعات ظرفیتها و توانمندی ویژهای داریم که بسیار مورد توجه دبیر کل سازمان همکاریهای اقتصادی شانگهای قرار گرفت و بعد از بازدید از خانه نوآوری و فناوری ایران گفتند: کشور ایران دارای توانمندی بسیار خوبی در حوزه فناوری است و میتواند شکل تازهای به همکاری با اعضای این سازمان ببخشد.
وی در ادامه افزود: ما هم در مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی این برنامه را با جدیت دنبال میکنیم. هدف ما از برگزاری این دیدار این بود که دبیرکل این سازمان را با زیست بوم علم و فناوری ایران، پتانسیل ها، توانمندیهایی که در کشور وجود دارد آشنا کنیم. به طور مثال انجام پروژههای مشترک بین کشورهای عضو، تعریف کلان پروژههای ملی و تشکیل صندوق مشترک... از جمله همکاریهایی است که میتوانیم با عضویت در این سازمان انجام دهیم. از این رو یکی از ظرفیتهای مهم سازمان همکاریهای شانگهای به اذعان صریح آقای دبیرکل موضوع علم و فناوری است و طبق گفتگوهایی که انجام شد ایران این پتانسیل را دارد که یکی از بازیگران اصلی این حوزه در سازمان همکاریهای شانگهای باشد.
میرآبادی در پاسخ به این سوال که معاونت علمی برای شکل گیری این همکاری با توجه به شرایط و نیازهای کشور برنامه و الویتبندی خاصی را دنبال میکند، توضیح داد:ما در معاونت علمی بحثهای داخلی را به طور کامل انجام داده ایم و فرصتهایی که سازمان شانگهای میتواند برای ما داشته باشد بررسی کرده ایم تا با هم افزایی سایر دستگاههای سیاستگذاری و عملیاتی در حوزه علم و فناوری کشور از این فرصت نهایت استفاده را بکنیم. همچنین برخی از پیشنهادات مانند مشارکت در کلان پروژهها، ایجاد صندوق مشترک و... را با آقای دبیرکل مطرح کردیم که بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
رییس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی درباره فرصتی که همکاری با سازمان همکاریهای شانگهای در حوزه علم و فناوری برای کشوربه وجود میآورد گفت:از آنجایی که در میان کشورهای عضو این سازمان، کشورهایی وجود دارند که در حوزه های مشخص توان فناوری بالایی دارند.می توانیم در برخی از موارد از توان فناورانه آنها استفاده کنیم از این روارتباط با این کشورها از طریق یک پیمان چندجانبه که همه به آن متعهد هستند برای ما این فرصت را به وجود میآورد که بتوانیم از ظرفیت های آن ها استفاده کنیم. همچنین می توانیم به صورت متقابل با کشورهایی که از نظر سطح فناوری برابر یا پایین تر از ما هستند تبادل فناوری انجام دهیم. این اتفاق برای متخصصان و شرکت های دانش بنیان ایرانی این فرصت را به وجود می آورد که بتوانند محصولات خود را به بازارهای جهانی ارائه کنند.
انتهای پیام/