انواع دستکش های پزشکی؛ ویژگیها، مزایا و معایب
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، دستکش پزشکی مدلهای مختلفی دارد که هر یک ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. در این مقاله به بررسی دستکش پزشکی، انواع آن، مزایا و معایب هر کدام از آنها میپردازیم.
به طور کلی دستکشهای پزشکی به دو دستهی دستکشهای جراحی و معاینه تقسیم میشوند که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند.
همه انواع دستکشهای پزشکی باید جهت جلوگیری از بروز و گسترش عفونت، یکبار مصرف و استریل باشند. بطور کلی دستکشهای پزشکی از موادی مانند لاتکس، نیتریل و پلی وینیل کلراید ساخته میشوند و کاربردهای مختلفی دارند.
انواع دستکش:
· دستکش جراحی
دستکش جراحی دستکش استریلی است که به علت عدم انتقال آلودگیهای احتمالی گزینه کارآمدی در پزشکی تلقی میشود. دستکش های جراحی عمدتا از جنس لاتکس بوده و در انواع پودری، کم پودر و بدون پودر تولید میشوند که نوع بدون پودر بیشترین کاربرد را دارد. این دستکشها قابلیت کشسانی بالایی دارند و به دست کاملا میچسبند.
· دستکش لاتکس
دستکش لاتکس، نوعی دستکش پزشکی است که به جهت انجام معاینات به طور گسترده در بیمارستانها، مراکز درمانی و ... بکار میرود. دستکش لاتکس معمولا از لاتکس طبیعی و در سایزهای مختلف تهیه میشود وعلاوه بر استفادههای پزشکی در صنایع دیگر نیز استفاده می شود.
لاتکس یا لاستیک طبیعی، شیری رنگ است و از شیره چندین گونه گیاهی بومی آمریکای جنوبی تهیه میشود. یکی از مهمترین این گونهها، درخت کائوچو برزیلی بنامHevea brasiliensis میباشد که در طیف وسیعی از محصولات بکار میرود. این ماده پس از استخراج و انجام فرایندهایی در کارخانه، به صورت لاتکسی که ما میشناسیم درمیآید.
به طور کلی دستکش لاتکس بافتی نرم و منعطف دارد که به راحتی به دست میچسبد و فیکس دست میشود. علاوه بر این دستکش لاتکس را میتوان با الکل ضد عفونی کرد.
در بین انواع دستکشها، دستکشهای لاتکس از محبوبیت بالایی برخوردار هستند؛ بجز در موارد اندک که بحث حساسیت با لاتکس مطرح میشود. منظور از ایجاد حساسیت این است که در واقع پروتئینهای موجود دردستکش لاتکس ممکن است در بدن برخی از افراد ایجاد آلرژی و حساسیت کند. متاسفانه برخی افراد، در اثر تماس پوست بدن با فراوردههای لاتکسی مانند دستکش و کاندومهای لاتکسی دچار حساسیت میشوند. این علائم معمولا به صورت تحریکات پوستی (قرمزی، خارش، سوزش و پوسته پوسته شدن)، و همچنین آبریزش بینی، عطسه و حتی کهیر میتواند بروز کند. حساسیت در دسستکشهای لاتکس پودری نسبت به نوع بدون پودر آن بیشتر است.
برخی از ویژگیهای دستکش لاتکس:
- کشسانی بالا؛
- مقاوم و مستحکم؛
- حفظ سطح بالایی از حس لامسه؛
- استفاده آسان و راحت؛
- تجزیهپذیر و دوستدار محیط زیست؛
- مقاوم در برابر عوامل بیماریزا مانند باکتریها و ویروسها؛
- مناسب برای استفاده طولانی؛
- یکبار مصرف؛
- قابل استفاده برای کاربردهای مختلف.
مزایای دستکش لاتکس:
- دوستدار طبیعت: مواد تشکیلدهنده لاتکس عموما با محیط زیست سازگار هستند.
- مقاوم و منعطف: دستکشهای لاتکس در مقابل پارگی و کشیده شدن از مقاومت نسبتا خوبی برخوردار هستند.
- حساسیت لمسی قوی: دستکشهای لاتکس حس لامسه را به خوبی انتقال میدهند.
معایب دستکش لاتکس:
- مقاومت شیمیایی پایین: دستکشهای لاتکس در مقابل مواد شیمیایی عموما مقاومت کمی دارند و ایمن نیستند.
- حساسیتزایی: همان طور که در بالا اشاره شد در برخی از افراد حساسیت به لاتکس دیده میشود که در این صورت بهتر است از انواع دیگر دستکشها استفاده شود.
انواع دستکشهای لاتکس:
دستکشهای لاتکس در دو نوع پودری و بدون پودر تهیه و تولید میشوند که در ادامه به بررسی آنها پرداختهایم.
· دستکشهای لاتکس پودری
دستکشهای لاتکس پودری (Powdered) آغشته به پودر نشاسته ذرت هستند که برای راحتی بیشتر در هنگام استفاده، جلوگیری از تعریق و حساسیت تهیه شده اند اما ممکن است عدهای به آنها واکنش نشان دهند.
این پودر مانعی در روند انجام کار نمیباشد و در حقیقت نقش روانکنندگی دارد و به راحتتر پوشیدن دستکش کمک میکند. در واقع علاوه بر حساسیتی که به لاتکس در برخی از افراد وجود دارد، حساسیت به پودر نشاسته ذرت در نوع پودری دستکشهای لاتکس نیز دیده میشود.
· دستکشهای لاتکس بدون پودر
دستکشهای لاتکس بدون پودر(Powdered-Free) همانند دستکشهای لاتکس پودری هستند و معمولا در کارهایی که به لمس و دقت بالایی احتیاج دارد مانند جراحی استفاده میشوند. به طور کلی استفاده ازدستکشهای لاتکسی بدون پودر رایجتر و محبوبتر است و برای افرادی که به پودر نشاسته ذرت حساسیت دارند، مناسب است.
کاربرد دستکش لاتکس
- معاینات پزشکی، دندانپزشکی و پزشکی قانونی؛
- کارگاههای صنعتی؛
- مراکز نگهداری از سالمندان؛
- رستورانها، قنادیها و نانواییها؛
- آرایشگاهها؛
- آزمایشگاههای تشخیص طبی، سلولی مولکولی و شیمیایی.
· دستکش نیتریل
دستکش نیتریل همانطور که از نامش پیدا است از آکرونیتریل بوتادین (نوعی پلیمر سهگانه) تهیه شده و تقریبا حساسیتزایی ندارد. افرادی که به دستکشهای لاتکس حساسیت دارند معمولا از دستکشهای نیتریل استفاده میکنند. این محصول گزینه خوبی برای افرادی است که در صنایع گوناگون مشغول کاراند. زیرا از برخورد پوست دست با مواد شیمیایی و سایر مواد آسیبزا تا حد زیادی جلوگیری میکند. بطور کلی لاستیک نیتریل در برابر طیف گستردهای از مواد شیمیایی مانند داروهای شیمی درمانی و سیتوتوکسیک مقاومت خوبی دارد.
عمدهترین تفاوت دستکش نیتریل با دستکش لاتکس، ضد حساسیت بودن آن است. همچنین این نوع دستکش در مقابل پارگی و سوراخ شدن مقاومت بیشتری نسبت به دستکشهای لاتکس دارد.
اگر بخواهیم درمورد معایب این نوع دستکشها صحبت کنیم باید بگوییم که دستکشهای نیتریل از مواد شیمیایی تهیه شدهاند و میتوانند تا مدت زیادی در طبیعت باقی بمانند و از این رو برای محیط زیست مضر هستند.
ویژگیهای دستکش نیتریل:
- عدم ایجاد حساسیت؛
- منعطف؛
- مقاوم در برابر مواد شیمیایی؛
- مناسب برای استفاده طولانی؛
- دارای مقاومت در برابر پارگی و سوراخ شدن؛
- فاقد لاتکس طبیعی؛
- مقاوم در برابر عوامل بیماریزا.
مزایای دستکش نیتریل:
- مقاومت بالای شیمیایی: دستکشهای نیتریل از نظر مقاومت در برابر مواد شیمیایی تقریبا محافظت خوبی ایجاد میکنند و دستکش ایمنی به حساب میآیند.
- عدم حساسیت زایی: همان طور که در بالا اشاره شد، دستکشهای نیتریل عموما آلرژی ایجاد نمیکنند و برای آن دسته از افرادی که به لاتکس حساسیت دارند، گزینه خوبی هستند.
- استفاده طولانی مدت: دستکشهای نیتریل برای استفاده طولانی مدت انتخاب هوشمندانهای هستند.
معایب دستکش نیتریل:
- غیر قابل تجزیه در طبیعت؛
- حساسیت لمسی کمتر نسبت به لاتکس: دستکشهای نیتریل نسبت به لاتکس ضخیمتر بوده و حس لامسه را کمتر انتقال میدهند.
· دستکش وینیل
دستکش وینیل از ماده مصنوعی پلی وینیل کلراید تهیه شده است که قیمت پایینتر و مقرون به صرفهای دارد. دستکش های وینیل از نظر قیمت ارزانتر از سایر دستکشهای پزشکی هستند. دستکشهای وینیل بیشتر مناسب استفادههای کوتاهمدت و در محیطهای کمخطر هستند زیرا مقاومت چندانی در برابر عوامل عفونی و باکتریها ندارند.
از دیگر ویژگیهای دستکش وینیل آزاد بودن آن است. در واقع این دستکش برخلاف دستکش لاتکس در دست فیکس نمیشود و حالت آزادانهتری دارد.
نکتهای که باید به آن توجه کرد آن است که این نوع دستکشها معمولا برای کارهایی که نیاز به ظرافت و لمس دقیق دارند، توصیه نمیشوند.
ویژگیهای دستکش وینیل:
- مقاوم در برابر مواد شیمیایی؛
- حالت آزاد و گشاد (به دست نمی چسبد)؛
- تجزیه ناپذیر در محیط زیست؛
- مقاوم در برابر پارگی و سوراخ شدگی؛
- دارای قابلیت کشسانی (بطور کلی کشسانی کمتری نسبت به دستکشهای لاتکس و نیتریل دارد).
مزایای دستکش وینیل:
- مقاوت بالا در مقابل مواد شیمیایی: دستکشهای وینیل دارای ضخامت بیشتری در مقایسه با سایر انواع دستکشهای پزشکی هستند و به همین دلیل دارای مقاومت بالایی در برابر مواد قلیایی، روغنی و اسیدی میباشند.
- ارزان قیمت: در بین انواع دستکشهای پزشکی، دستکشهای وینیل از قیمت کمتری برخوردار هستند و مقرون به صرفه هستند.
معایب دستکش وینیل:
- مناسب برای استفاده کوتاه مدت: به طور کلی دستکشهای وینیل مناسب برای استفاده طولانی مدت نیستند و اگر تصمیم به استفاده برای زمان طولانی دارید بهتر است آن را تعویض کنید.
- برای محیطهای آلوده و پر خطر مناسب نمیباشد.
- مناسب برای استفاده در مقابل عوامل بیماریزا نمیباشد.
کاربرد دستکش وینیل:
- مصارف خانگی؛
- مصارف صنعتی؛
- نقاشی؛
- آزمایشگاه؛
- کارخانه؛
- فرایند قالب گیری در دندان پزشکی؛
- نظافت و تمیزکاری.
· دستکش نایلونی
دستکشهای نایلونی یا همان پلاستیکی دستکشهای یکبار مصرفی هستند که مانع از انتقال آلودگی به پوست میشوند. این محصول عموما از پلیاتیلن ساخته شده و به همین دلیل گاها بنام دستکشهای پلیاتیلن نیز شناخته میشود.
این دستکشها مقاومت خوبی در برابر پارگی، سوراخشدگی و کشیده شدن ندارند. بعلاوه در برابر میکروبها و عوامل بیماریزا نیز محافظت خوبی ندارند و میتوانند باعث انتقال آلودگی شوند.
ویژگی دستکش نایلونی:
- شفاف؛
- ضد حساسیت؛
- نازک؛
- غیر استریل؛
- ارزان قیمت؛
- دسترسی آسان؛
- یکبار مصرف؛
- فری سایز؛
- بدون لاتکس.
کاربرد دستکش نایلونی:
- فضاهای بیمارستانی و درمانی؛
- مصارف صنعتی؛
- مصارف خانگی؛
- آرایشگاهها؛
- اغذیه فروشیها؛
- آزمایشگاهها.
جمعبندی و کلام پایانی
برای اینکه بتوانید متناسب با نوع کار و فعالیت خود دستکش مناسبی را انتخاب کنید لازم است که حتما در مورد همه انواع رایج دستکش اطلاعات کافی داشته باشید. یکی از نکات مهم در انتخاب و خرید انواع دستکشها این است که با توجه به نوع نیازی که دارید دستکش را انتخاب کنید.
شما میتوانید برای تهیه انواع دستکشهای پزشکی به فروشگاه اینترنتی هلثیوم ((healthiumshop.com مراجعه بفرمایید و پس از مقایسه قیمتها یک خرید دلچسب را تجربه کنید.
انتهای پیام/