دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 اسفند 1401 - 08:25
یافته‌های علمی نشان داد؛

ارتباط ژنتیکی بین میگرن و سطح قند خون تایید شد

ارتباط ژنتیکی بین میگرن و سطح قند خون تایید شد
محققان یک ارتباط ژنتیکی بین میگرن و سطح قند خون کشف کردند که می‌تواند نوید بخش راه‌های جدیدی برای درمان این بیماری باشد.
کد خبر : 833849

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، میگرن و صفات مرتبط با گلوکز مانند انسولین ناشتا و دیابت نوع ۲ به طور گسترده‌ای به عنوان اختلالات همراه شناخته می‌شوند، اما اکنون دانشمندان یک پیوند ژنتیکی مشخص پیدا کرده اند که می‌تواند روش جدیدی از درمان را برای این اختلال ناتوان کننده ایجاد کند.

محققان دانشگاه فناوری کوئینزلند استرالیا، ژن‌های مرتبطی را کشف کرده‌اند که در بسیاری از مبتلایان به میگرن و سردرد مشاهده می‌شود، همچنین این ژن‌ها با ویژگی‌های «گلیسمی» که مشکلات سلامتی را به همراه دارد مبارزه می‌کند. تخمین زده می‌شود که میگرن بیش از ۱۰ درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و تقریباً سه برابر بیشتر در زنان شیوع دارد و بیش از ۱۷ درصد از زنان در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

دیل نیهولت، استاد انشگاه فناوری کوئینزلند استرالیا درباره ژنومیکس و سلامت شخصی می‌گوید: «در سال ۱۹۳۵، میگرن به عنوان یک «سردرد گلیسمی» توصیف می‌شد. ویژگی‌های گلیسمی مانند مقاومت به انسولین، هیپرانسولینمی (انسولین بیش از حد)، هیپوگلیسمی (سطح قند خون پایین) و دیابت نوع ۲ با میگرن و سردرد مرتبط هستند.

این یافته‌ها پس از آن به دست آمد که محققان ژنوم هزاران بیمار مبتلا به میگرن را تجزیه و تحلیل کردند تا ببینند آیا می‌توان پیوند ژنتیکی  برای آن تعیین کرد. آن‌ها تجزیه و تحلیل صفات متقابل را برای شناسایی مناطق ژنومی مشترک، جایگاه ها، ژن‌ها و مسیر‌ها انجام دادند، سپس روابط میان آن‌ها آزمایش شدند.

رفیق‌الاسلام محقق این مطالعه می‌گوید: «از ۹ صفت گلیسمی که بررسی کردیم، یک همبستگی ژنتیکی قابل توجهی برای انسولین ناشتا (سطح انسولین خون) و هموگلوبین گلیکوزه شده با میگرن و سردرد پیدا کردیم، در حالی که گلوکز دو ساعته فقط با میگرن ارتباط ژنتیکی داشت. ما همچنین مناطقی را یافتیم که دارای عوامل خطر ژنتیکی مشترک بین میگرن و انسولین ناشتا، گلوکز ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله و برای سردرد، مناطق مشترک با گلوکز، انسولین ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله و پروانسولین ناشتا بودند.»

همپوشانی ژنتیکی یک گام مهم رو به جلو در درک چگونگی بروز میگرن و ویژگی‌های گلیسمی مرتبط با آن است و راه‌های هیجان‌انگیز جدیدی را برای مداخلات پزشکی باز می‌کند. این درک بهبود یافته برای میلیون‌ها نفر در سراسر جهان که این مسائل بهداشتی مهم را مدیریت می‌کنند، خبری خوشایند خواهد بود.

نیهولت می‌گوید: «با شناسایی همبستگی‌های ژنتیکی و جایگاه‌ها و ژن‌های مشترک در تجزیه و تحلیل‌هایمان، ارتباط علی را استنباط کردیم و بنابراین درک رابطه بین میگرن، سردرد و ویژگی‌های قند خون را تأیید و بهبود بخشیم.»

رفیق‌الاسلام گفت: «یافته‌های ما راه‌هایی برای توسعه استراتژی‌های درمانی جدید برای مدیریت ویژگی‌های قند خون در بیماران مبتلا به میگرن و سردرد، به ویژه افزایش سطح پروانسولین ناشتا برای محافظت در برابر سردرد فراهم می‌کند.»

این مطالعه در مجله Human Genetics منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب