جرم یک کوتوله سفید در منظومه شمسی اندازهگیری شد
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، تلسکوپ فضایی هابل به تنهایی و برای اولین بار جرم یک کوتوله سفید را اندازهگیری کرده است. تعداد کوتولههای سفید در کهکشان بسیار زیاد است و آخرین مرحله تکامل بسیاری از ستارهها هستند.
بر اساس تحقیقات جرم این ستارههای عجیب ۵۶ درصد از جرم خورشید است. چگونگی رشد کوتولههای سفید اطلاعات گستردهای در اختیار دانشمندان قرار میدهد. مشاهدات اخیر توسط تلسکوپ فضایی هابل بینش جدیدی از ترکیب و ساختار کوتولههای سفید به اخترشناسان نشان میدهد.
دانشمندان در مطالعات قبلی از مشاهده کوتولههای سفید در منظومه شمسی، اطلاعات دریافت کرده و سپس براساس مشاهدات خود اندازهگیری میکردند. اما اخیرا اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل به طور مستقیم توانستهاند جرم کوتوله سفید منفرد یا هسته بازمانده از یک ستاره سوخته مانند خورشید را اندازهگیری کنند.
اخترشناسان با استفاه از فیزیک نیوتنی میتوانند جرم دو ستاره در مدار را با مشاهده حرکت آنها، اندازهگیری کنند، اما کوتولههای سفید امکان دارد برای هزاران سال در مدار حرکت کنند و این روش برای اندازهگیری جرم آنها نمیتواند دقیق عمل کند. برای اندازهگیری جرم کوتولههای سفید باید از تکنیک «میکرولنزینگ گرانشی» استفاده کرد. نام دیگر این تکنیک ریزهمگرایی گرانشی است و بر اساس همگرایی گرانشی میتوان اجرام نجومی را شناسایی کرد. این روش باعث شد تا لحظهای ستاره در مدار از موقعیت واقعی خود منحرف شود، زیرا کوتوله سفید در مقابل آن حرکت میکرد.
«پیترمک گیل»، از دانشگاه کمبریج، برای اندازهگیری دقیق کوتوله سفید منفرد به نام «LAWD ۳۷» که در فاصله ۱۵ سال نوری از منظومه شمسی قرار داشته، از تلسکوپ فضایی هابل استفاده کرد. این کوتوله سفید چهارمین کوتوله سفید نزدیک به خورشید است.
به گفته گیل «ما به دلیل نزدیکی کوتوله سفید LAWD۳۷ به خورشید اطلاعات زیادی از ویژگیهای آن داریم. همچنین اطلاعاتی درباره طیف نور از آن داریم، اما جرم این کوتوله همچنان ناشناخته باقی مانده است.»
انتهای پیام/۳۰۰۴/
انتهای پیام/