دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 دی 1401 - 12:17
فناوری و معضل آلودگی هوا (۱)؛

روش جدید دانش‌بنیان‌ها برای جمع‌آوری گاز فلر از میادین نفتی

روش جدید دانش‌بنیان‌ها برای جمع‌آوری گاز فلر از میادین نفتی
مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان از طرح «جمع‌آوری و افزایش فشار گاز‌های فلر سایت میدان نفتی مارون ۶» در کشور خبرداد و گفت: هدف از اجرای این طرح، جلوگیری از سوزانده شدن گاز‌های همراه نفت و آلودگی هوا در شهر‌های جنوب کشور است.
کد خبر : 822642

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، روزانه مقادیر قابل توجهی از گاز‌های گلخانه‌ای از طریق سوختن ترکیبات آلی موجود در گاز‌های ارسالی به فلر در محیط منتشر می‌شود.در اغلب فرآیندهای شیمیایی مانند پالایشگاه‌های نفت و گاز و مجتمع‌های پتروشیمی، یکی از ابزارهای ایمنی و کنترل فشار، شبکه رهاسازی گازهاست که در آخرین قسمت این شبکه برج فلر قرار دارد. در این شبکه گازهای اضافی پس از جمع‌آوری از واحدهای مختلف به سمت برج فلر فرستاده می‌شود تا سوخته شوند. مشخص است که سوزاندن این گازها در برج فلر افزون بر ایجاد مشکلات زیست محیطی مثل آلودگی، دود، صدا و بوی نامطبوع، هدر دادن منابع اقتصادی است. لذا بازیافت و جمع آوری گازهای فلر در واحدهای صنعتی از اهمیت ویژه برخوردار است.

این فرایند موجب آلودگی‌های زیست محیطی همچون انتشار انواع گاز‌های حاصل از احتراق و ایجاد عوامل زیان آورمحیطی مانند نور، صوت و بو و همچنین موجب اتلاف منابع شامل خود گاز‌های ارسالی به فلر، بخار و سوخت گازی می‌شود. آلودگی هوا از مهمترین تبعات منفی سوزاندن گاز در فلر‌ها می‌باشد. ایجاد استاندارد‌های سختگیرانه گامی موثر در کنترل آلودگی‌های هوای ناشی از فلر کردن، فلرینگ نشر، پخش گاز و کاهش میزان گازاست.

** کاهش آلودگی هوا با جمع آوری گازهای فلر

در همین راستا به سراغ یکی از شرکت‌های دانش بنیان رفتیم که اقدام به طرح «جمع‌آوری و افزایش فشار گاز‌های فلر سایت میدان نفتی مارون ۶» کرده است که سید عزت‌اله حجازی مدیرعامل این شرکت دانش بنیان دررابطه با کاربرد این محصول به خبرنگار خبرگزاری آنا، گفت: با توجه به اینکه روزانه حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در کشور سوخته می‌شود و ایران بعد از ترکیه و عراق، از آلوده کننده‌ترین کشور‌های تولیدکننده گاز‌های فلر مواجه و در کنوانسیون پاریس نیز بر مهار گاز‌های فلر تاکید شده است، اقدام به «جمع‌آوری و افزایش فشار گاز‌های فلرسایت میدان نفتی مارون ۶» کردیم چرا که این اقدام از لحاظ اقتصادی و زیست محیطی در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی افزود: حوزه فناوری این طرح در زمینه تجهیزات و مواد پیشرفته نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و محل اجرای آن، شهراهوازاست که این طرح به عنوان یک فرایند افزایش فشار، پس از مراحل جداسازی و رطوبت‌زدایی گاز همراه نفت، به واحد‌های پالایشی ارسال می‌شود و در نهایت جلوگیری از سوختن این سرمایه ملی و همچنین درآمدزایی از محل فروش گاز طبیعی و میعانات خروجی از مهمترین اهداف ما است.

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با بیان اینکه «جمع‌آوری و افزایش فشار گاز‌های فلر سایت میدان نفتی مارون ۶» ضمن ایجاد اشتغال و سودآوری به لحاظ زیست محیطی، برای کشور ارزش افزوده ایجاد می‌کند، اظهارکرد: هدف از اجرای این طرح، جلوگیری از سوزانده شدن گاز‌های همراه نفت و آلودگی هوا در شهر‌های جنوب کشور و استفاده از آن‌ها به عنوان خوراک پتروشیمی و گاز مصرفی شبکه گاز کشور است.

حجازی با بیان اینکه نمونه مشابه خارجی این محصول وجود ندارد و ما با کشور ارمنستان جهت صادرات محصول به انعقاد قرارداد پرداخته ایم، افزود: به دلیل مشکلات مصرفی در داخل، هنوز موفق به صادرات نشده‌ایم و درصدد رفع آن هستیم.

**دانش بنیان‌ها و مبارزه با آلودگی هوا

هر ساله یک متغیر با عنوان مصرف زیاد گاز بین تابستان و زمستان عامل اصلی آلودگی هوا قرار می‌گیرد وگرنه حمل و نقل عمومی همیشه برقرار بوده است؛ بنابراین عامل اصلی آلودگی هوا، مصرف زیاد گاز در زمستان است. چرا که ۷۵ درصد جمعیت کشور در شهرها، ۵۰ درصد در شهر‌های بزرگ و ۳۰ درصد در کلان شهر‌ها زندگی می‌کنند که در حال حاضر آمار رسمی در مورد کشته‌های ناشی از آلودگی هوا زیاد است. بنابراین، ساخت کاتالیست‌ها نیاز با همکاری  دانش بنیان‌ها دارد و همچنین هوشمندسازی خدمات در حوزه‌های نرم افزاری از طریق شرکت‌های دانش بنیان و صندوق نوآوری تبدیل به برنامه‌های اجرایی شود. استارت آپ‌ها و دانش بنیان‌های کشور با تفکر بومی که برخوردارند، می‌توانند به فریاد آلودگی هوا برسند که این مسئله توجه حقیقی و واقعی به این افراد را می‌طلبد. چرا که کلید طلایی حل مشکل آلودگی هوا به دست جوانان کشورمان است و ما هم در مجلس از استارت‌آپ‌ها و دانش بنیان‌ها در تسهیلگری  آلودگی هوا حمایت خواهیم کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب