دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 مرداد 1401 - 13:39
مدبر در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

همکاری ایران و روسیه منجر به رشد سریع صنعت فضایی کشور می‌شود/ رفع نیازهای استراتژیک کشور در حوزه فضایی با پرتاب ماهواره خیام

همکاری ایران و روسیه منجر به رشد سریع صنعت فضایی کشور می‌شود  رفع نیازهای استراتژیک کشور در حوزه فضایی با پرتاب ماهواره خیام
یک تحلیلگر و کارشناس مسائل روسیه گفت: همکاری ایران و روسیه در اجرای پروژه‌های فضایی راهبردی در جهت تأمین منافع هر دو کشور است و به طور ویژه زمینه رشد صنعت فضایی کشورمان را فراهم می‌سازد.
کد خبر : 800622

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، در چند روز گذشته، انتشار خبری درباره پرتاب ماهواره ایرانی خیام به وسیله ماهواره‌بر روسی سایوز با واکنش‌های بسیاری در رسانه‌ها، به ویژه در رسانه‌های خارجی مواجه شده است.

قرارداد پرتاب ماهواره خیام از پایگاه فضایی بایکونور که در راستای همکاری‌های نزدیک ایران و روسیه در سال ۱۳۹۶ با هدف پایش سطح زمین برای کاربرد‌های متنوعی از جمله در حوزه نقشه برداری و رصد ساخت و سازها، آمایش سرزمین، برنامه‌ریزی شهری، کشاورزی، مدیریت منابع آب، و مدیریت بحران طراحی و منعقد شده است، به اذعان کارشناسان و مهندسان فنی، گام بلندی در توسعه برنامه فضایی ایران محسوب می‌شود.

به منظور تحلیل و واکاوی بیشتر این همکاری مهم از ابعاد مختلف گفت‌وگویی با روح‌الله مدبر، تحلیلگر و کارشناس مسائل روسیه انجام دادیم که در ادامه مشروح آن را مشاهده می‌کنید.

همکاری ایران و روسیه منجر به رشد سریع صنعت فضایی کشور می‌شود/ رفع نیازهای استراتژیک کشور در حوزه فضایی با پرتاب ماهواره خیام

رشد سریع صنعت فضایی ایران در مسیر همکاری با روسیه

آنا: باتوجه به پیشینه وسیع و تأثیرگذار روسیه در تحقیقات فضایی و امکانات پیشرفته این کشور برای ساخت و پرتاب ماهواره به مدار کره زمین همکاری ایران و روسیه چه تأثیری برای صنعت فضایی کشورمان می‌گذارد؟

مدبر: سازمان فضایی روسیه(روسکوسموس) به طور رسمی اعلام کرده است ماهواره ایرانی خیام به وسیله موشک حامل سایوز روز سه‌شنبه هجدهم مردادماه از پایگاه فضایی بایکونور روسیه به فضا پرتاب می‌شود. این اتفاق از چند بُعد حائز اهمیت است؛ نخست اینکه فدراسیون روسیه مهمترین قدرت فضایی در نظام بین‌الملل است و روس‌ها از زمان اتحاد جماهیر شوروی که یوری گاکارین به عنوان اولین فضانورد با ماهواره اسپوتنیک به فضا سفر کرد تا امروز رقیبی در نظام بین‌الملل نداشتند و کشور‌های غربی به ویژه آمریکا همواره چند مرحله پس از روس‌ها قرار داشتند.

نکته دوم این است که سایوز به عنوان یک ماهواره‌بر بسیار پیشرفته، همواره ماموریت‌های موفقی در ارسال ماهواره به فضا داشته است و کشور‌های بسیاری درعرصه بین‌المللی در مسیر همکاری با روس‌ها در حوزه فضایی هستند؛ به عبارتی همکاری جمهوری اسلامی ایران با فدراسیون روسیه در حوزه فضایی چشم‌انداز روشنی را برای موفقیت‌های بیشتر و رشد چشمگیرتر صنعت نوپا، اما رو به رشد فضایی ایران در پیش خواهد داشت آن هم در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران در شدیدترین و بی‌سابقه‌ترین فشار‌های تحریمی از سوی آمریکا قرار گرفته است.

چنین همکاری نشان دهنده آن است که دولت فدراسیون روسیه مسیر همگرایی خود را با جمهوری اسلامی ایران در فضای فارغ از شرایط تحریمی تنظیم کرده و ما می‌توانیم به طور رسمی اعلام کنیم که چند ماهی است فصل جدیدی در حوزه مناسبات ایران و فدراسیون روسیه ایجاد شده و دو کشور در مسیر روابط راهبردی حرکت کرده‌اند.

نگرانی غرب از همکاری ایران با ابرقدرت فضایی جهان

آنا: پس از انتشار خبر برنامه‌ریزی برای پرتاب ماهواره خیام به وسیله موشک سایوز رسانه‌های غربی واکنش‌های زیادی نشان داده و درصدد تشویق اذهان عمومی درباره چنین همکاری بین ایران و رسیه برآمدند. به نظر شما علت این هجمه خبری علیه برنامه فضایی ایران و روسیه و هراس غربی‌ها چیست؟

مدبر: در ملاقات بسیار مهمی که بین مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری روسیه صورت گرفت، ایشان تاکید کردند که مسیر توسعه مناسبات ایران و روسیه به سمت همگرایی و همکاری بیشتر در راستای جهانی شدن حرکت کرده و باید روزبه‌روز افزایش یابد، می‌بینیم که ابعاد مختلف این همگرایی و همکاری هر روز در حال گسترش است. اینکه ایران در کنار روسیه به عنوان بزرگترین قدرت فضایی جهانی با هدف توسعه تکنولوژی فضایی حرکت کند، قطعاً طرف آمریکایی و غربی را نگران می‌کند، برای همین است که ما طی چند روز گذشته شاهد فضای سنگین تبلیغاتی هستیم که موجی از نگرانی غرب و آمریکا در خصوص این همگرایی و همکاری را نشان می‌دهد.

امروز با این اتفاقات بهتر درک می‌کنیم که جریان روس هراسی و روس ستیزی در ایران از کجا نشئت می‌گیرد و پشت پرده شایعه‌سازی‌ها علیه روابط ایران و روسیه کجاست؟ همکاری ایران و روسیه و انتقال این تکنولوژی و از همه مهمتر مدیریت، فرماندهی و ناوبری ماهواره خیام از خاک جمهوری اسلامی ایران، مسیر فوق‌العاده مهمی است و نشان‌دهنده عمق همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه و افزایش سطح تعاملات در ابعاد مختلفی است.

برای همین غرب همواره نگران نزدیکی روابط ایران با روسیه بوده، غربی‌ها سال‌هاست که تلاش می‌کنند ایران از دسترسی به صنعت بسیار مهم فضایی محروم شده و توانمندی‌هایش در حوزه فضایی محدود سازند اما امروز ماهواره خیام که قدرت وضوحش به یک متر می‌رسد و قابلیت فعالیت در تمام ابعاد مورد نیاز ایران را دارد، یک خطر جدی برای طرف غربی محسوب می‌شود.

همکاری ایران و روسیه منجر به رشد سریع صنعت فضایی کشور می‌شود/ رفع نیازهای استراتژیک کشور در حوزه فضایی با پرتاب ماهواره خیام

ماهواره خیام قدرت فضایی ایران را چند برابر می‌کند

آنا: باتوجه به سیاست‌ها اتخاذ شده از سوی غربی‌ها در مورد برنامه فضایی ایران آیا آمریکا از لحاظ قوانین بین‌المللی امکان جلوگیری از اجرای برنامه پروژه مشترک فضایی ایران و روسیه را دارد؟

مدبر: تلاش کشورهای غربی به ویژه آمریکا برای نظامی جلوه دادن پروژه ماهواره خیام در راستای انحراف افکار عمومی و فضای بین‌الملل از ماهیت اصلی همکاری فضایی ایران و روسیه است. جمهوری اسلامی ایران بر مبنای حقوق بین‌الملل در هر بُعد و شرایطی که لازم باشد از ظرفیت فناوری‌های خود در راستای منافع ملی‌اش استفاده می‌کند؛ ماهواره خیام در وهله اول برای پایش دقیق در حوزه‌های زیرساختی چه در زمینه زیست محیطی و چه در زمینه اکتشافات مورد نیاز به کمک دانشمندان کشورمان می‌آید و این نه جزو اختیارات آمریکا، نه رژیم صهیونیستی و نه هیچ کشور دیگری است که در حوزه فناوری و شرایط مشخص شده در منشور ملل متحد و کنوانسیون‌های حقوقی و حقوق بین‌الملل در استفاده صلح‌آمیز از فراجو و فضا هیچ کشوری مداخله کند.

ماهواره خیام به عنوان یکی از بزرگترین، سنگین‌ترین و مدرن‌ترین ماهواره‌های ایران، حضورش در جو تا چه اندازه می‌تواند تأثیرگذار باشد و بخش عمده‌ای از تهدیداتی را که توسط غرب، آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران ایجاد شده را برطرف کند.

آن‌هایی که ایران را متهم می‌کنند در واقع نگران عضویت ایران در باشگاه فضایی جهانی هستند. قطعاً روابط ایران و روسیه به سمت یک بازی برد-برد حرکت کرده و دو طرف از همگرایی و نزدیکی ارتباطات و مناسباتشان منفعتی را در راستای منافع ملی خود خواهند برد و در شرایط فعلی که نظام بین‌الملل منفعت دو کشور این است که روابطشان را تا حد ممکن تعمیق کنند. امروز جهان در حال پوست‌اندازی به ایجاد نظام جدیدی است که در آن یکجانبه گرایی آمریکا از بین می‌رود. نظام تک‌قطبی آمریکایی به گونه‌ای است که به کشور‌هایی که زیر سلطه آن نیستند اجازه استفاده از فناوری و حتی حقوقی را که رسماً در قوانین بین‌المللی آمده، نمی‌دهد. همکاری ایران و روسیه این منفعت را برای هر دو کشور خواهد داشت که در ائتلاف نوین به عنوان دو رکن قدرتمند مسیر جدیدی را طراحی کنند.

آینده همکاری ایران و روسیه بر مبنای راهبردی که رهبر انقلاب و رئیس جمهور روسیه در ملاقات اخیر تنظیم کرده‌اند، بسیار روشن و رو به رشد است. مسیر همگرایی ایران و روسیه در جهت افزایش قدرت دو کشور است و همین باعث نگرانی شدید غربی‌ها شده و آن‌ها بهتر درک می‌کنند که ماهواره خیام به عنوان یکی از بزرگترین، سنگین‌ترین و مدرن‌ترین ماهواره‌های ایران، حضورش در جو تا چه اندازه می‌تواند تأثیرگذار باشد و بخش عمده‌ای از تهدیداتی را که توسط غرب، آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران ایجاد شده را برطرف کند. این همکاری همچنین قدرت و تکنولوژی برتر ایران را در عرصه فراجو و به زودی در حوزه‌های زیرسطحی در دریا‌ها و انرژی‌های جدیدی نمایان می‌کند.

انتهای پیام/4144

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب