کشف فسیل ۵۲۰ میلیون ساله با دستگاه عصبی
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ساینسنیوز، این فسیل متعلق به موجودی آبزی از نوع سختپوستان است که ۵۲۰ میلیون سال قبل میزیسته و در چین کشف شده است.
در این فسیل یک رشته دراز عصبی در طول بدن جاندار دیده میشود که بندهای بافتهای عصبی منظم در مرکز آن مشهود است. دانشمندان میگویند که حتی ساختارهای عصبی به صورت مجزا در این بافتها به روشنی دیده میشود.
این تحقیق میگوید که یافتههای جدید روی این فسیل بر درک ما از چگونگی تکامل زیستی سیستم عصبی در جانداران بسیار کمک میکند چراکه این مورد یکی از کاملترین سیستمهای عصبی جانوری دوران باستانی کامبرین است؛ دورهای که ۵۰۵ تا ۵۷۰ میلیون سال قبل را دربرمیگرفته است.
در این دوره از تاریخ باستان زمین، تنوع جانوری با آهنگ سریعتری آغاز شد و از یک نوع بندپا جانورانی از رسته عنکبوتیان، حشرات و خرچنگها به وجود آمدند که سر آنها سختپوست، بدن آنها طویل و بند بند بود و در هر بند سه تا چهار جفت پا دیده میشد.
اورتگا هرنانتز، از دانشگاه کمبریج، میگوید که طول برخی از این جانداران به بالای ۱۵ سانتیمتر میرسید و حداقل ۸۰ پا داشتند.
براساس این گزارش، این رشته عصبی به یک جفت پای بسیار کوتاه وصل است که در امتداد بدن رشد کردهاند.
همچنین یک دسته رشته عصبی نیز در فواصل منظم در نزدیکی رشته عصب مرکزی در پایینتنه این بندپا دیده میشود که تداعیکننده سیستم عصبی برخی از کرمهای مدرن است اما در بندپایان کنونی دیده نمیشود. این وضع سرنخهایی از تکامل زیستی سیستم عصبی بندپایان کنونی نسبت به دودمان باستانی آنها برای وفق با شرایط زیستی متفاوت را نشان میدهد.
اهمیت فسیل یادشده در این است که معمولا فسیلها آثاری از دندانها، استخوانها و صدفها در اختیار پژوهشگران میگذارند و معمولا هیچ آثاری از سیستم عصبی جانوران حفظ نمیشود.
قبلا نیز فسیلهایی از بندپایان پیدا شده بود و حتی شواهدی مبنی بر اینکه آنها مغز داشتند نیز به دست آمده بود اما این برای نخستین بار است که سیستم عصبی آنها به این شکل آشکار دیده میشود.
انتهای پیام/